Szerző: HR Portal
Megjelent: 10 éve

Csúnya visszaélés a megváltozott munkaképességűek állami támogatásával

Megváltozott munkaképességűek és munkanélküliek foglalkoztatása kapcsán elkövetett bűncselekményekben nyomoz Terézvárosban a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, illetve a Budapesti Nyomozó Ügyészség - írja a Magyar Hírlap.

A Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft.-nél munkanélküliek fiktív foglalkoztatása miatt nyomoznak, de a munkaügyi központban is házkutatást tartottak. Az azóta megszüntetett vállalkozás az Eötvös utca 38. szám alatt foglalkoztatott megváltozott munkaképességűeket, akiket időnként elfelejtettek kifizetni.

Vezető beosztású, hivatalos személy által hivatali helyzetével való visszaélés, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette a gyanú, ezen kívül jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt vizsgálódnak. Gyanúsított még nincs.

"Az egyik dolgozó tette a feljelentést" - mondta Skoda Gabriella ügyészségi szóvivő, a nyomozás a 2003 és 2006 közötti időszakot öleli fel. A cég felvette az állami támogatást, de a dolgozókat nem fizette rendesen. Volt olyan ember, aki háromnegyed évig egyáltalán nem kapott pénzt.

"A szerencsétlen emberek, akik állandóan a pénzükre vártak, örültek, hogy közösségben lehetnek - mondta a Magyar Hírlap forrása. - Folyton hitegették őket, a szocialista kormányt szidták, hogy nem küldik a pénzüket, de közben az állami támogatásokat lehívták."

A megváltozott munkaképessé­gűek munkapiacán a legnagyobb trükk a székhelyváltoztatás volt. A mun­kaügyi központ a bértámogatást ugyanis nullás adóhivatali igazolás ellenében fizette ki. Mire az adótartozás utolérte volna a szocialista kormány nagyszabású programjába bekapcsolódó jótékony vállalkozást, addigra a bértámogatást lehívták egy másik megyében, ahova átjelentették a céget.

Magyar Hírlap
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk