Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

December elején tartja alakuló kongresszusát a szuperkonföderáció

December elején alakul meg az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által létrehozott egységes szakszervezeti konföderáció - mondta az MTI érdeklődésére csütörtökön Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.

A három szakszervezeti szövetség idén május elsején jelentette be, hogy a munkavállalók érdekvédelmének fejlesztését szolgáló egységes szakszervezeti konföderációt hoznak létre.

Az ASZSZ a múlt héten azt közölte, hogy tagszervezeti tanácsuk Székely Tamás ASZSZ-elnököt javasolja az új érdekvédelmi szövetség élére.

A szakszervezeti szövetség azt írta: a lehetséges elnökök személyéről még folynak az egyeztetések, "és úgy tűnik, két aspiráns közül fog kikerülni a mintegy 250 ezer tagot tömörítő új szervezet vezetője". A vezető személyét illető végső döntést a majdani alakuló kongresszus hozza meg - jelezték.

Ezt Pataky Péter is megerősítette, ugyanakkor a jelöltek személyéről nem mondott konkrétumot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy összesen négy választott vezető - az elnök mellett két elnökhelyettes, és a gazdasági ellenőrző bizottság elnöke - lesz, akiket a december elején tartandó alakuló kongresszus választ meg.

Elmondta, hogy közös jelölőbizottságot állít a három konföderáció, amelyek az összesen több mint 60 tagszervezetük megkérdezése után tesznek javaslatot. A majdani vezető tisztségviselőket hivatalosan a december eleji alakuló kongresszuson választják meg, de arra készülnek, hogy addigra konszenzus alakul ki az elnök személyét illetően is.

Székely Tamás csütörtökön az MTI-nek elmondta: Megfontolt megújulás címmel már készíti programját, amelynek középpontjában az áll, hogy az embereket közelebb kell hozni a szakszervezetekhez. Kiemelte: bizalmi index kutatásokból is látszik, hogy nőtt a szakszervezetek iránti bizalom, ami az elnök szerint arra vezethető vissza, hogy a munkavállalók félnek munkahelyeiken, és a szakszervezetekre "pajzsként" tekintenek.

Az ágazati vezetési tapasztalatokat jól lehet használni egy-egy nagyobb szervezet élén is - vélekedett Székely Tamás, aki a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének is elnöke.

Varga László, a SZEF elnöke az MTI érdeklődésére az elnök személyéről úgy fogalmazott: "normális működés esetén" nem aspiráció kérdése, hogy ki lesz az elnök, hanem konszenzus eredménye kell hogy legyen. Nem a vezető a lényeg, hanem hogy a megújuló szervezet eredményesen képviselje a munkavállalók érdekeit.

Az egyesült szakszervezet nevéről egyelőre keveset tudni, Pataky Péter annyit mondott, hogy a három konföderáció minden tisztségviselője szavazhat a jövő héten az egyesült szervezet nevéről, amelyben a szövetség szó - ez lesz a jogi forma - mindenképpen szerepel majd, mint ahogyan a szakszervezet is.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
NFSZ: 5,3 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az előző hónaphoz képest

Októberben 43 500 volt a 25 év alatti és 75 600 az 55 év feletti álláskeresők száma. Teljes cikk

600 ezer magyar dolgozót ért súlyos sérülés vagy atrocitás a munkahelyén

A vizsgált országok közül Sierra Leonéban a legrosszabb a helyzet, de egyes országokban a dolgozók felét érte valamilyen erőszak vagy zaklatás a munkahelyén. Teljes cikk

19 hete folyamatosan csökken a munkanélküliek száma Magyarországon

Októberre 306 ezerre mérséklődött a regisztrált álláskeresők száma - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legújabb kimutatásából. Teljes cikk