Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

December elején tartja alakuló kongresszusát a szuperkonföderáció

December elején alakul meg az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által létrehozott egységes szakszervezeti konföderáció - mondta az MTI érdeklődésére csütörtökön Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.

A három szakszervezeti szövetség idén május elsején jelentette be, hogy a munkavállalók érdekvédelmének fejlesztését szolgáló egységes szakszervezeti konföderációt hoznak létre.

Az ASZSZ a múlt héten azt közölte, hogy tagszervezeti tanácsuk Székely Tamás ASZSZ-elnököt javasolja az új érdekvédelmi szövetség élére.

A szakszervezeti szövetség azt írta: a lehetséges elnökök személyéről még folynak az egyeztetések, "és úgy tűnik, két aspiráns közül fog kikerülni a mintegy 250 ezer tagot tömörítő új szervezet vezetője". A vezető személyét illető végső döntést a majdani alakuló kongresszus hozza meg - jelezték.

Ezt Pataky Péter is megerősítette, ugyanakkor a jelöltek személyéről nem mondott konkrétumot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy összesen négy választott vezető - az elnök mellett két elnökhelyettes, és a gazdasági ellenőrző bizottság elnöke - lesz, akiket a december elején tartandó alakuló kongresszus választ meg.

Elmondta, hogy közös jelölőbizottságot állít a három konföderáció, amelyek az összesen több mint 60 tagszervezetük megkérdezése után tesznek javaslatot. A majdani vezető tisztségviselőket hivatalosan a december eleji alakuló kongresszuson választják meg, de arra készülnek, hogy addigra konszenzus alakul ki az elnök személyét illetően is.

Székely Tamás csütörtökön az MTI-nek elmondta: Megfontolt megújulás címmel már készíti programját, amelynek középpontjában az áll, hogy az embereket közelebb kell hozni a szakszervezetekhez. Kiemelte: bizalmi index kutatásokból is látszik, hogy nőtt a szakszervezetek iránti bizalom, ami az elnök szerint arra vezethető vissza, hogy a munkavállalók félnek munkahelyeiken, és a szakszervezetekre "pajzsként" tekintenek.

Az ágazati vezetési tapasztalatokat jól lehet használni egy-egy nagyobb szervezet élén is - vélekedett Székely Tamás, aki a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének is elnöke.

Varga László, a SZEF elnöke az MTI érdeklődésére az elnök személyéről úgy fogalmazott: "normális működés esetén" nem aspiráció kérdése, hogy ki lesz az elnök, hanem konszenzus eredménye kell hogy legyen. Nem a vezető a lényeg, hanem hogy a megújuló szervezet eredményesen képviselje a munkavállalók érdekeit.

Az egyesült szakszervezet nevéről egyelőre keveset tudni, Pataky Péter annyit mondott, hogy a három konföderáció minden tisztségviselője szavazhat a jövő héten az egyesült szervezet nevéről, amelyben a szövetség szó - ez lesz a jogi forma - mindenképpen szerepel majd, mint ahogyan a szakszervezet is.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
További cikkek
December 20-ig sztrájkolnak egy fővárosi iskola tanárai

Harmincöt pedagógus kezd munkabeszüntetésbe csütörtökön kollégáik kirúgása miatt. Teljes cikk

Pert nyert a PDSZ, nincs több fizetetlen túlórázás a tanároknak

A bíróság döntésének értelmében a pedagógusok esetében is rendkívüli munkaidőnek számít a rendes munkaidőt meghaladó időtartamú munkavégzés. Teljes cikk

Mabisz: a magyar lakosság csaknem 10 százalékának van nyugdíjbiztosítása

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a tavalyi rendhagyó év volt, mert a kisgyermekes családok visszakapták a befizetett személyi jövedelemadójukat. Teljes cikk