Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Demonstráltak a kiskunhalasi pszichiátriai intézet dolgozói

A kiskunhalasi pszichiátriai otthon közel kétszáz alkalmazottja békés demonstrációval tiltakozott az intézményükkel és munkájukkal kapcsolatban a médiában megjelent hírek miatt pénteken a városban.

A békés demonstráció céljáról Petrecz Krisztián, a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékosok Otthonának ápolója, a demonstráció szervezője az MTI-nek elmondta: ezek a cikkek és riportok egyoldalúan, sokszor tévesen, elfogultan és rossz színben tüntetik fel munkánkat, általános rossz megítélést generálnak a szociális szférában dolgozó közalkalmazottakról és ápolókról.

A demonstráció szervezője hozzátette: az intézetben dolgozó kollégák olyan munkát végeznek, amelyet kizárólag a fizetéséért senki nem tudna ellátni, ha nem lenne elkötelezett és mélységesen emberszerető.

Az intézmény mintegy százötven dolgozója gyülekezett a Hősök ligetében, majd zöld léggömbökkel a város központjában lévő Bethlen Gábor térre vonultak. A téren a levegőbe engedték a gázzal telt léggömböket, majd a tömeg szétszéledt.

A szervező szerint, az ügyeleteseken kívül az intézmény minden dolgozója részt vett a békés felvonuláson. Petrecz Krisztián elmondta: nem mások mellett akarnak demonstrálni, hanem a munkájukért, hivatásukért, amit sok médium rossz színben tüntetett fel.

Az egyik kereskedelmi televízió számolt be korábban arról, hogy a kiskunhalasi intézményben súlyosan bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak betegeket. Az ügyet még februárban robbantotta ki az otthon egyik dolgozója és egy ápolónő, akit nem sokkal korábban bocsátottak el.

Ezután nyomozás indult, három személyt vettek őrizetbe az intézmény dolgozói közül, akik közül ketten házi őrizetbe kerültek, egy személy előzetes letartóztatásban van. A gyanú szerint az egyik férfi szemérem elleni erőszakot követett el egy gondozás alatt álló személlyel szemben. A másik férfit azzal gyanúsítják, hogy a testi sértés minősített esetét követte el, különös kegyetlenséggel, egy akaratnyilvánításra képtelen ember sérelmére. A harmadik személyt zsarolással gyanúsítják.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium az eset nyilvánosságra kerülése után vizsgálatot indított, majd közleményben tudatta: sem a belső, sem a független szakmai szervezetek által lefolytatott vizsgálat nem tárt fel olyan visszaéléseket, amelyek a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának munkatársaival szemben, amelyek a sajtóban felhozott súlyos vádak megalapozottságát alátámasztották volna.  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elfogynak a szabadságok, a szakszervezetek állami beavatkozásra várnak

A VDSZ szerint az államnak be kellene szállnia a bérek finanszírozásába, hogy megtartsák a munkahelyeket. Teljes cikk

A járvány ellenére már tervezik az újranyitást a fodrászok és a kozmetikusok

A szektor szereplői járulékmentességre és minimálbér-támogatásra várnak - írja a Világgazdaság. Teljes cikk

Koronavírusos a paksi atomerőmű egyik dolgozója

Az erőműben a járvány megjelenése óta a műszakváltás folyamatát is megszigorították. Teljes cikk