Megjelent: 6 éve

Design tippek: hogyan rendezd el a képeket és fotókat a falon?

Szeretnél egy galériafalat az otthonodba az üres felület helyett? Régi képeslapokkal és fotókkal csodás alkotásokat valósíthatsz meg! Végigvezetünk a megvalósítás lépésein.

vatera-

Egy jól sikerült galériafalhoz mindössze három dologra van szükséged: a műalkotásokra (képeslapokra és fényképekre), faldekorációs eszközökre vagy képkeretekre és rendezési tervre. Elsőre bonyolultnak tűnhet, de nem az. Megmutatjuk a lépéseket, amiket követve olyan falat alkothatsz, amire büszke lehetsz!

Hogyan kerülnek a falra a képeslapok és fényképek? A tervezés

Akár van már néhány vintage fényképed vagy retro képeslapod, és azokhoz keresel továbbiakat, akár most alakítod ki és szerzed be antik fotókból és levelezőlapokból a teljes repertoárt, érdemes körülnézned a Vaterán, ahol többezer különleges darab között válogathatsz, és a képeslap és a fénykép kategóriában is különböző témákra szűrhetsz rá. Ha még nincs határozott elképzelésed a végeredményről, vagy hezitálsz róla, nézd meg mások dekorációit Pinteresten! Segíteni fog a tervezésben, ha látod, hogy milyen típusú kompozíció tetszik neked. Ha már tudod, hogyan szeretnéd, ha kinézne a falad, rendezd össze a fotókat és képeslapokat! Van esetleg olyan kiegészítő, amit beillesztenél? Egy régi menetjegy, egy koncertplakát, vagy egy színezett nyomat?

Tervezés közben tartsd szem előtt tartani a megcélzott stílust, mert ez fogja eldönteni, hogy ragaszkodj-e egy bizonyos mérethez vagy színkombinációhoz. Továbbá ezen a ponton lesz lehetőség kigondolni, ha szeretnél tükröt, órát vagy más elemet beilleszteni a kompozícióba.

Kell-e keret a fényképeknek és képeslapoknak?

Először döntsd el, szeretnéd-e keretbe foglalni a képeslapokat és fotókat. Ha igen, a következő lépés a keretek összehangolása a képekkel. Decens megjelenést szeretnél fekete keretekkel? Vagy beletennél némi játékot fehér-arany-fekete színkombinációval? Élénk árnyalatú keretekbe tennéd a fotókat és képeslapokat?

Ha a kiválasztott fotóknak vagy képeslapoknak nincs egyöntetű színsémájuk vagy témájuk, az egységes színű és stílusú keret rendszerbe foglalhatja a dekorációt, és megadhatja az összkép alaphangját. Minden a személyiségedtől függ. Ha szereted az eklektikus megjelenést, ne fukarkodj a színekkel és a keretek formáival! Ha a precíz vonalvezetés híve vagy, ne térj el tőle a falon sem, különben nem fog illeni hozzád a végeredmény. Ha nincsenek ötleteid, nézz szét képkereteket árusító webshopokban vagy utcai üzletekben!

Dekorációs boltokban vásárolhatsz kifejezetten képeslapok és fotók elhelyezésére szolgáló csíptetős rendszerezőket, gyakran éppen mutatós keretbe fogatva. Ezekben a nagyobb keretekben több kisebb képet tudsz egyszerre kezelni és önálló egységként hatásosan kombinálni a nagyobbakkal. A régi fotókat és képeslapokat színek vagy téma szerint is rendezheted.

Így kerülnek a falra a képeslapok és fotók

Ha megvan a koncepció és kéznél vannak az eszközök, elérkeztél az alkotás legizgalmasabb részéhez: a képek elrendezéséhez. A koncepciót alapvetően meghatározza, hogy mekkora falfelületet szeretnél megtölteni.

Nagyobb felület túlságosan erőteljes hatást kelthet, egyáltalán nem szerénység tehát, ha kisebb területben gondolkozol. Ha mégis nagy felületet töltenél meg, szerencsés, ha egy bútor – például kanapé, polc, vagy asztal – fölé tervezed, hogy ne lógjanak le a képek a padlóra.

Az alkotások összetömörödnek, ha túl szorosan helyezed el őket egymástól, ugyanakkor nem alkotnak egységet, ha túl távol. Az egyensúly kulcsfontosságú.

Vágd ki a kereteidet papírból és ragaszd ki őket a falra! Ez sokat fog segíteni, hogy felmérd, milyen lesz az elrendezés összhatása, egyúttal könnyen variálhatod is az elemeket, mielőtt a végleges helyükre kerülnének. Ha játszani szeretnél a darabokkal, hogy megtaláld a megfelelő kombinációt, a padlón vagy az étkezőasztalon lesz elég helyed, hogy átlásd a térben a kereteket.

Középen egy hangsúlyos darab

A galériafaladat rendezheted egy kiemelkedő alkotás köré. Egy fajsúlyos alkotás vonzza a tekintetet, segít rendszerbe rendezni a kisebb képeket és uralja a téma hangulatát. Helyezd a kiszemelt nagy képet középre, a két oldalán pedig helyezd el úgy a kisebbeket, hogy azok egyensúlyban legyenek. Vagyis hasonló mennyiségű és nagyságrendileg azonos méretű képeket igazgass a nagy kép két oldalára. Ez az elrendezés testesebb bútordarab, például ágy, kanapé vagy komód felett mutat remekül.

Cél az eklektika

És valóban: ha rendezetlen galériafalat akarsz, ami odavonzza a tekintetet, akkor nincs szabály. Egyszerűen pakold fel a falra a képeket anélkül, hogy különösebben gondolkodnál rajta. A felület keretét ilyenkor a szoba meglévő határai: az ablak, a plafon, az ajtó és a bútor adja. Töltsd ki a területet a különféle keretekkel, de lazíthatod a teret tükörrel, órával és bármilyen egyéb 3D-s dekorációs elemmel. A darabok közötti egyenletes távolság segít egységbe rendezni a sokféleséget, de ne próbáld sorba rakni őket! Ebben a koncepcióban a szimmetria és az egyensúly hiánya segít elérni a kívánt összhatást. Az eklektikus elrendezés egy önálló és nagy falfelületen érvényesül leginkább, ahol az alkotás tele van elemekkel, amik kitöltik a teret.

Rácsos elrendezés

Ez a megoldás adja magát, ha négy vagy több azonos méretű kereted van. Hatásos lesz a galériafalad, miközben megmarad a letisztultsága és rendezett teret hoz létre maga körül. Csupasz falon is jól működhet, de játszhatsz a színekkel is: egy erős színű kanapé fölé rendezhetsz visszafogott színeket vagy épp fordítva, semleges kanapét „robbanthatsz fel” színkavalkáddal.

Keretes szabadság

Ha átmenetes megoldásra vágysz, és kiterjedt felületet szeretnél megtölteni, adhatsz keretes dinamikát a térnek. A kereteket ez esetben egy képzeletbeli függőleges és egy vízszintes vonal metszéspontjához rendezed, mintha egy koordináta rendszer vonalaira illesztenéd őket egyenlő távolságra. A kisebbeket is érdemes úgy illeszteni egymás mellé, hogy kiadjanak egy nagyobb egységet, amit már egy nagyobb kép mellé tudsz helyezni. Ezzel a megoldással rendezett hangulatot tudsz kialakítani feszesség nélkül. A koncepció kisebb és nagyobb teret is szépen hangsúlyoz a meglévő felület és képek mennyiségének függvényében.

Képeslapok és fotók polcokon

Ha nem akarod a régi fotókat és képeslapokat igazgatni a falon, csak szeretnéd, ha jól néznének ki maguktól, a polcos elrendezést neked találták ki. Használhatsz egyforma polcokat, vagy variálhatod különféle hosszúságúakkal és stílusúakkal. Előbbi esetben dekoratív hatást érsz le, ha a képkeretekkel játszol. Kisebb, esztétikus használati tárgyakat is elhelyezhetsz a keretbe foglalt fotók és képeslapok között, amivel feldobhatod az egész fal megjelenését. Mivel ez a megoldás hangsúlyos, és több teret kíván, válassz megfelelő helyet, ahol jól érvényesülhet.

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Pedagógusokat toboroznak a csángóföldi magyar oktatási programba

Pedagógusokat toboroz a moldvai magyar oktatási programba a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) a következő tanévre - mondta Hegyeli Attila, a... Teljes cikk

Segítség fiatal munkavállalóknak: Budapesten elindult az Ifjúsági Garancia Plusz program

Budapesten elindult az Ifjúsági Garancia Plusz program, amelynek célja, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben,... Teljes cikk

A műszak végén a Balatonban csobbanhatnak a bolti dolgozók

Szükség lehet a munkaerőre a Balatonnál. A Tesco külön programmal motiválja a földrajzilag máshol dolgozó munkatársakat, hogy turnusokban... Teljes cikk