kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

7 tipp, hogy okosan legyen az iroda berendezve

Az iroda tereiben hétköznaponként átlagosan nyolc órát töltenek el a dolgozók: itt koncentrálnak, itt ötletelnek, itt szocializálódnak. Emiatt pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezetet alakítunk ki a számukra, hiszen ez döntően befolyásolja a hatékonyságukat és a jóllétüket egyaránt. Egy jól megtervezett munkakörnyezet tehát nemcsak a munkamorált növeli, hanem elősegíti a produktivitást is, így érdemes bevetni az alábbi nyolc tanácsot a berendezés során.

Ergonomikus bútorok választása

Az ergonomikus bútorok használata elengedhetetlen a dolgozók egészségének megőrzéséhez, így talán ez a lista legfontosabb eleme. A megfelelően kiválasztott székek és asztalok segítenek elkerülni a hosszú távú egészségügyi problémákat, például a hát- és nyakfájdalmakat. Az állítható magasságú íróasztalok lehetővé teszik, hogy a dolgozók állva is dolgozhassanak, ami javítja a vérkeringést és csökkenti az ülőmunka káros hatásait. Az ideális székek ugyanakkor minden kulcsfontosságú ponton megfelelően támasztják a testet, így biztosítva az egészséges tartást és az egyenletes terhelést.

Színek és anyagok tudatos összeállítása

A minket körülvevő színek, minták és anyagok jelentős hatással vannak a munkahelyen uralkodó hangulatra és a dolgozók produktivitására. A nyugodt, természetes színek, mint a zöld és a kék, segítenek a koncentrációban és csökkentik a stresszt. Az élénk színek, mint a sárga és a narancs, serkentik a kreativitást és az energiaszintet. A mintákkal szintén játszhatunk: a körök például harmóniát, nyugalmat árasztanak, míg a háromszöget erőt sugároznak.

Az anyagok kiválasztásánál a tartósság és a könnyű karbantarthatóság mellett a környezetbarát megoldásokat is érdemes szem előtt tartani. Ha ügyfeleket is fogadunk az irodában, az sem mindegy, hogy mit üzennek rólunk a bútorok, kiegészítők. A fa bútorok vagy éppen a fa ablakok és ajtók minőséget, valamint stílusosságot közvetítenek, míg a műanyag dolgoknak nem feltétlenül pozitív a megítélése. 

Végül, de nem utolsósorban fontos megemlíteni, hogy a színek, anyagok és minták összeállítása során az általános harmóniára kell törekednünk.

7 tipp, hogy okosan legyen az iroda berendezve
 

Természetes fény beengedése

Biztosan hallottunk már arról, hogy a természetes fény pozitív hatással van a hangulatra és a produktivitásra. Ezért amennyire csak lehet, használjuk ki az erejét! Helyezzük az íróasztalokat az ablakok – ahogy említettük, lehetőleg fa ablakok – közelébe, hogy a dolgozók napfényhez és ezáltal D-vitaminhoz juthassanak. A természetes fény csökkenti a szem fáradtságát és javítja az általános közérzetet is. És bár ezt nem feltétlenül tudjuk befolyásolni, de tovább fokozhatjuk a jótékony hatást, ha az ablakokon kinézve kellemes kilátás tárul a szemünk elé – ez ugyanis mentális frissességet biztosít.

Nyitott tér és privát szférák egyensúlya

Az open office koncepció népszerűsége ellenére fontos, hogy egyensúlyt teremtsünk a nyitott terek és a privát szférák között. Az egyéni munkavégzéshez szükséges csendes helyek kialakítása mellett a közösségi terek is fontosak, ahol a dolgozók együttműködhetnek, ötletelhetnek és kommunikálhatnak. Ha ilyesmiben gondolkodunk, akkor akusztikai panelekkel és növényekkel csökkenthetjük a zajt, így kevésbé zavarjuk azt, aki épp koncentrált munkát végez.

Növények elhelyezése

Ha már említettük őket: a növények nemcsak esztétikai értékkel bírnak, hanem jótékony hatással vannak a levegő minőségére és a dolgozók lelkiállapotára is. Ezek az élőlények ugyanis oxigént termelnek, csökkentik a stresszt és fokozzák a kreativitást. Kisebb cserepes növényekkel és nagyobb zöld falakkal is gazdagíthatjuk az iroda terét, így színesítve és modernitást kölcsönözve neki.

Modern technológiai eszközök integrálása

A modern technológiai eszközök nélkülözhetetlenek a mai, XXI. századi munkahelyeken. Gondoskodjunk arról, hogy a dolgozók rendelkezésére álljanak a legújabb számítógépek, monitorok és egyéb technikai eszközök, amikre csak szükségük lehet. A vezeték nélküli töltőállomások és a digitális eszközök tárolására szolgáló rendszerek is növelik a munkavégzés hatékonyságát és nem utolsósorban annak kényelmét.

Közösségi terek kialakítása

A közösségi terek – mint a kávézósarkok és a pihenőhelyek – elősegítik a munkahelyi kapcsolatok erősödését és a csapatmunka fejlődését. Ezek a helyek lehetőséget biztosítanak a rövid szünetekre, amelyek növelik a munkavállalók elégedettségét és produktivitását. Ne vegyük az ilyesmit félvállról, hiszen a kényelmes bútorokkal és inspiráló dekorációval ellátott közösségi terek hozzájárulnak a pozitív munkahelyi kultúra kialakulásához is.

A fentiek alapján jól látszik: az iroda berendezése nem csupán esztétikai kérdés, hanem komoly hatással van a dolgozók jóllétére és a mindennapi motiváltságukra is. A fent felsorolt tanácsokkal pedig egy olyan iroda alakítható ki, ahol a dolgozók örömmel és hatékonyan végezhetik munkájukat.

 

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Potápi Árpád János: a vállalkozói mentorprogram gazdaságerősítő és közösségépítő

A Felvidéki Mentorprogram feladata, hogy fejlessze a vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Teljes cikk

Felmérés: a termékenységi kezelés és a családtervezés fontosabb pénzügyi cél a férfiaknak, mint a nőknek

A 25-34 évesek körében az Egyesült Államokban a férfiak 84%-a tervezi anyagilag a családalapítást. Teljes cikk

Feladja a leckét a vállalatoknak a CSRD

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről... Teljes cikk