Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Diplomaták sztrájkja miatt maradhat el a pápa látogatása

Az izraeli diplomaták sztrájkja miatt Ferenc pápa kénytelen volt lemondani májusra tervezett látogatását – állítja a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli napilap hírportálja pénteken.

A jeruzsálemi külügyminisztérium egy forrása csütörtökön megerősítette, hogy a pápa eredetileg május 24-től 26-ig tervezett utazását a dolgozók munkaügyi vitája miatt lemondták, ugyanis a munkabeszüntetés miatt nem lehet megfelelően előkészíteni a magas szintű vizitet. A Vatikán nem kívánja új időpontra tenni Ferenc pápa jeruzsálemi útját, így csakis a súlyos gazdasági áldozatokkal, komoly idegenforgalmi veszteséggel járó törlés maradt - írja az újság.

Ferenc pápa januárban jelentette be hivatalosan a Jordániába, a Palesztin Hatóság területére és Izraelbe tervezett szentföldi látogatását, amellyel VI. Pál pápa és Atengora ortodox pátriárka jeruzsálemi találkozásának ötvenedik évfordulójáról is megemlékezett volna.

A Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő pénteken újságírói kérdésre úgy fogalmazott, hogy az izraeli külügyi sztrájk "problémát jelent, és bonyodalmakat okozhat a látogatás előkészítésében", de vatikáni részről "ennyi és nem több", a Szentszék soha semmilyen formában nem beszélt az igen fontos út lemondásáról.

Nem csak a pápa látogatása marad el a The Times of Israel szerint: szerdán közölték, hogy az izraeli diplomatasztrájk miatt kénytelenek voltak megváltoztatni David Cameron brit miniszterelnök utazásának időpontját is. Ő eredetileg március 12-én mondott volna beszédet a kneszetben Jeruzsálemben. A magasabb fizetéseket követelő munkabeszüntetés Simon Peresz államelnök áprilisra tervezett, de hivatalosan még be nem jelentett kínai utazását is veszélybe sodorta.

A külügyisek szakszervezete a fizetésemelés mellett jobb munkakörülményeket is követel a külföldön állomásozó diplomaták számára, s kéréseik alátámasztására felfüggesztették a külföldi állami vezetők, valamint az izraeli politikusok útjainak előkészítését. Ezenkívül nem adnak ki diplomata-útleveleket sem, és nem végeznek konzuli szolgáltatásokat, csak életveszélyben és temetések ügyében segítenek.

Tavaly nyáron volt már egy hasonló akciójuk, de azt július végén felfüggesztették, miután megállapodtak abban, hogy közvetítők útján tárgyalásokat kezdenek a pénzügyminisztériummal. Ezek a megbeszélések azonban most a hét elején zátonyra futottak.
  • 2021.01.17Adatvédelmi alapismeretek Ha szeretné rövid idő alatt elsajátítani az adatvédelmi alapismereteket vagy nem találkozott még a GDPR-ral, de szeretne ezen változtatni, akkor e-learning tananyagunkat Önnek ajánljuk. Videónk segítségével megismerkedhet az alapfogalmakon kívül az adatkezelési jogalapok rendszerével, valamint az adatkezelés alapelveivel is. Fél napos konzultációs lehetőségünk segítségével a videóval kapcsolatos kérdéseit vagy egyéb problémáit megbeszélheti a téma szakértőjével, dr. Sepsi Tiborral. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter