Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Dunapack: 70 milliárd forintos beruházás Dunaújvárosban

Az osztrák Prinzhorn csoport Magyarország eddigi legnagyobb környezetvédelmi ipari beruházását építi fel - a hozzátartozó erőművel együtt - összesen 70 milliárd forint költséggel a Dunapack Zrt.-nél Dunaújvárosban. A 2009 júniusára elkészülő üzem alapkövét pénteken helyezték el.

A beruházás az osztrák befektető több mint 25 százalékot meghaladó saját forrásából, valamint hitelből valósul meg, létrehozását a magyar állam is támogatja, ennek összegét a sajtótájékoztatón egyelőre nem hozták nyilvánosságra, azonban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól kapott korábbi információ szerint 3,5 milliárd forint. Az új üzem közvetve mintegy háromszáz, közvetlenül hatszáz munkahelyet teremt majd.

A próbaüzem várhatóan 2009. júniusában kezdődik, s a teljes termelési felfutást 2011-re éri el az üzem. A gyár évi négyszázezer tonna hulladékpapírból 105 millió euró értékű csomagolóanyagot állít majd elő, amelynek 75 százaléka exportra kerül, s azáltal mintegy 85 millió euróval javítja Magyarország külkereskedelmi mérlegét - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium államtitkára az ünnepségen.

Tátrai Miklós szerint a befektetés olyan területen történik, amely a fenntartható fejlődés szempontjából kiemelt jelentőségű. Ennek kulcsa ugyanis az, hogy az ipar össze tudja hangolni működését a környezetvédelem szempontjaival.

A cél az, hogy 2013-ra a jelenlegi húsz százalékról ötven százalékra nőjön a települési szilárd hulladékok hasznosítási aránya Magyarországon - mondta az államtitkár. E végett nagy szükség van a hulladékpapír újra hasznosítására, feldolgozására - tette hozzá. Jelenleg országosan évi 440 ezer tonna hulladékpapírt gyűjtenek be, amiből 370 ezer tonnát itthon dolgozunk fel, 70 ezer tonna exportra kerül.

A költségek, a munkahelyek és a magyar gazdaság fejlődése szempontjából nem közömbös, hogy a feldolgozáshoz szükséges ipari kapacitás az országon belül, vagy azon kívül jön létre. A beruházás biztosítja, hogy a célok a lehető legkisebb költséggel, munkahelyeket teremtve valósuljanak meg - hangsúlyozta az államtitkár.

Az alapkőletételi ceremónián részt vett Thomas Prinzhorn, a Közép-és Kelet-Európa tíz országában működő, évi egymillió eurós forgalmat lebonyolító cégcsoport tulajdonosa is, aki hangsúlyozta: az osztrák vállalakozás 1990-ben abban a tudatban fektetett be Magyarországon, hogy az ország a Közép-Kelet-európai fejlődés élharcosa lesz, s még mindig ebben hisznek. A Dunapack évi 65 milliárd forintos forgalmat bonyolító nagyvállalattá vált.

Kálmán András, Dunaújváros polgármestere hangoztatta: a beruházás biztosítja, hogy a városban hosszú életű lesz a papírgyártó ipar.

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter