Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Dunapack: 70 milliárd forintos beruházás Dunaújvárosban

Az osztrák Prinzhorn csoport Magyarország eddigi legnagyobb környezetvédelmi ipari beruházását építi fel - a hozzátartozó erőművel együtt - összesen 70 milliárd forint költséggel a Dunapack Zrt.-nél Dunaújvárosban. A 2009 júniusára elkészülő üzem alapkövét pénteken helyezték el.

A beruházás az osztrák befektető több mint 25 százalékot meghaladó saját forrásából, valamint hitelből valósul meg, létrehozását a magyar állam is támogatja, ennek összegét a sajtótájékoztatón egyelőre nem hozták nyilvánosságra, azonban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól kapott korábbi információ szerint 3,5 milliárd forint. Az új üzem közvetve mintegy háromszáz, közvetlenül hatszáz munkahelyet teremt majd.

A próbaüzem várhatóan 2009. júniusában kezdődik, s a teljes termelési felfutást 2011-re éri el az üzem. A gyár évi négyszázezer tonna hulladékpapírból 105 millió euró értékű csomagolóanyagot állít majd elő, amelynek 75 százaléka exportra kerül, s azáltal mintegy 85 millió euróval javítja Magyarország külkereskedelmi mérlegét - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium államtitkára az ünnepségen.

Tátrai Miklós szerint a befektetés olyan területen történik, amely a fenntartható fejlődés szempontjából kiemelt jelentőségű. Ennek kulcsa ugyanis az, hogy az ipar össze tudja hangolni működését a környezetvédelem szempontjaival.

A cél az, hogy 2013-ra a jelenlegi húsz százalékról ötven százalékra nőjön a települési szilárd hulladékok hasznosítási aránya Magyarországon - mondta az államtitkár. E végett nagy szükség van a hulladékpapír újra hasznosítására, feldolgozására - tette hozzá. Jelenleg országosan évi 440 ezer tonna hulladékpapírt gyűjtenek be, amiből 370 ezer tonnát itthon dolgozunk fel, 70 ezer tonna exportra kerül.

A költségek, a munkahelyek és a magyar gazdaság fejlődése szempontjából nem közömbös, hogy a feldolgozáshoz szükséges ipari kapacitás az országon belül, vagy azon kívül jön létre. A beruházás biztosítja, hogy a célok a lehető legkisebb költséggel, munkahelyeket teremtve valósuljanak meg - hangsúlyozta az államtitkár.

Az alapkőletételi ceremónián részt vett Thomas Prinzhorn, a Közép-és Kelet-Európa tíz országában működő, évi egymillió eurós forgalmat lebonyolító cégcsoport tulajdonosa is, aki hangsúlyozta: az osztrák vállalakozás 1990-ben abban a tudatban fektetett be Magyarországon, hogy az ország a Közép-Kelet-európai fejlődés élharcosa lesz, s még mindig ebben hisznek. A Dunapack évi 65 milliárd forintos forgalmat bonyolító nagyvállalattá vált.

Kálmán András, Dunaújváros polgármestere hangoztatta: a beruházás biztosítja, hogy a városban hosszú életű lesz a papírgyártó ipar.

  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook