Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Egyre nő az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 880,5 milliárd forint volt az idei harmadik negyedév végén, ez éves összevetésben 8,2 százalékos növekedést jelent, az előző negyedév végi összvagyont pedig 1,6 százalékkal haladja meg - közölte a szövetség hétfőn.

Az önkéntes pénztárak hozama meghaladta a 24 milliárd forintot a harmadik negyedévben.

A Stabilitás harmadik negyedéves elemzése szerint szeptember végén több mint 1 millió 115 ezer tag pénzét kezelték az önkéntes nyugdíjpénztárak, az egy évvel ezelőttihez képest 27 ezerrel, a második negyedév végihez képest pedig 13 ezerrel csökkent az összlétszám.

A minimálisan csökkenő létszám és a jelentős vagyonnövekedés eredményeként az egy főre jutó vagyon bővülése kétszámjegyű volt éves szinten, csaknem 11 százalékkal mintegy 790 ezer forintra nőtt. Ez az emelkedés bőven meghaladja az infláció mértékét, és az átlagos betéti kamatoknak is a többszöröse - idézi a közlemény Lehoczky Lászlót, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökét.

Az elnök úgy véli: az első három negyedévben elért, 5 százalékot meghaladó realizált hozam alapján valószínűsíthető, hogy az egész évet is az inflációt meghaladó eredménnyel zárják majd a Stabilitáshoz tartozó önkéntes kasszák.

Lehoczky László szerint kedvező az is, hogy az önkéntes pénztárak működési veszteségüket tovább csökkentették, a harmadik negyedévben alig több mint 200 millió forint volt ez a tétel, ami 30 százalékos csökkenés éves összevetésben.

A Stabilitás partnereiként működő egészségpénztárak szeptember végén 723 ezer tagot tartottak nyilván. Éves szinten csaknem nyolcezer fős, több mint 1 százalékos volt a bővülés, negyedéves szinten nyolcszázzal nőtt a taglétszám.

Az egészségpénztárak vagyona a harmadik negyedév végén 42,5 milliárd forintot tett ki, ez negyedéves és éves összevetésben lényegében változatlan nagyságrendű. Az egy főre jutó vagyon szeptember végén megközelítette a 60 ezer forintot, megegyezve az egy évvel korábbi adattal.

A Stabilitással együttműködő egészségpénztárak tagjai a harmadik negyedévben összesen 1,9 millió alkalommal vettek igénybe egészségpénztári szolgáltatást. Ezekre a szolgáltatásokra csaknem 9,6 milliárd forintot fizettek ki a pénztárak, így az egy alkalomra jutó pénztári kiadás ötezer forint volt.

A Stabilitáshoz tartozó magánnyugdíjpénztárak összvagyona éves összevetésben lényegében nem változott, 192 milliárd forintot tett ki szeptember végén. Az idei második negyedév végi 186 milliárdhoz képest 3 százalékos volt a növekedés az adatok szerint.

A magánnyugdíjpénztárak létszáma mintegy 62 900 volt szeptember végén, ami több mint 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A magánnyugdíj-pénztári tagok egy főre vetített vagyona jelentősen emelkedett, tavaly szeptember végén egy tagra 2,66 millió forint jutott, míg az idén a harmadik negyedév végén már 3 millió fölött volt ez az összeg, vagyis 15 százalékos volt a bővülés - derül ki a pénztárszövetség közleményéből.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter