Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Egyre több román dolgozik feketén Spanyolországban

Egy hét múlva kezdődik a szüret Spanyolország Castilla-La Mancha tartományában. Azok a gazdák, akik nem oldották meg időben a legális szerződtetést, a már a helyszínen táborozó romániai romákra számítanak - számol be a Népszabadság.

Castilla-La Mancha tartományban hatszázezer hektáron 2, 75 millió tonna szőlőből készítenek 18 millió hektoliter bort, ezzel nyújtva megélhetést 70 ezer családnak. A szőlősgazdák hagyományosan külföldieket vettek fel a szüret idejére, többségüket szabálytalanul. Ezzel kalkuláltak azok a Romániából érkező roma családok, akik hetek óta teli autóbuszokkal érkeznek a régióba, ahol letelepedve várják az alkalmat.

Mivel Spanyolország egyelőre nem nyitotta meg munkapiacát Románia és Bulgária előtt, törvényes alkalmazásukra nincs mód. Román és bolgár állampolgárok hivatalosan csak akkor dolgozhatnak, ha előzőleg leszerződtek a munkaadóval, és még hazájukban megkapták a munkavízumot. A spanyol törvények időszaki munkával teszik lehetővé az országban tartózkodó bevándorlók alkalmazását. Ám az igénybejelentésnek ebben az esetben is meg kell történnie, igazolva, hogy a munkáltatónak nincs köztartozása, és át kell adni a szerződtetni kívánt személyek útlevelének fénymásolatát. Mindez másfél hónapot vesz igénybe

Sokan az eddig megszokott szabálytalan módon fognak az idén is munkásokat szerződtetni. A gazdaszövetségek azt kérik a kormánytól, tegye lehetővé, hogy alkalmazzák a már helyszínen lévő külföldieket.

A románok legálisan vagy illegálisan egyre nagyobb számban vállalnak munkát Spanyolországban. Tavaly több mint 200 ezer külföldit szerződtettek legálisan az ibériai országban, köztük 75 ezren voltak román állampolgárok. 2007 első harmadában a spanyol munkaadók már 178 ezer külföldi munkaerőt igényeltek, köztük megint csak a románok vannak a legtöbben - írja a Népszabadság.
Follow hrportal_hu on Twitter