Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

"Egzisztenciális veszélybe sodorja a rokkantakat a kormány"

Több százezer egészségkárosodott ember elszegényedését okozhatja a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló kormányzati törvényjavaslat a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke szerint. Hegedűs Lajos erről az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának hétfői ülésén beszélt, ahol ismertette a szervezet módosító javaslatait.

Hegedűs Lajos a bizottsági ülés után az MTI-nek azt mondta, hogy a tervezet egy radikális elszegényedési folyamatot indít el, nem támogatja a valódi rehabilitációt, ám ellátatlan helyzeteket fog eredményezni a megváltozott munkaképességű emberek számára.

A MEOSZ elnöke egyetért azzal, hogy a megváltozott munkaképességűek közül többnek kellene részt vennie a munkaerőpiacon, ám véleménye szerint ez a törvényjavaslat jelenlegi formájában nem ezt a célt szolgálja.

Hegedűs Lajos azt javasolja a kormánynak, hogy csak a 90 napot meghaladó keresőtevékenység esetén vonják meg az ellátást, ám csak akkor, ha a rehabilitációs ellátás és a keresőtevékenységből származó jövedelem együttes összege meghaladja a mindenkori minimálbért. Egy másik javaslat szerint a rehabilitációs ellátás felső összeghatárát emelnék fel legalább a közfoglalkoztatási bér szintjére, azaz 46 ezerről 57 ezer forintra.

A tervezett rokkantsági ellátás összege is nagyon alacsony lenne: 27 ezer 600 és 138 ezer forint között mozogna, a rokkantsági nyugdíj átlagos összege a jelenlegi 70 ezerről 41 ezer forintra csökkenne. A MEOSZ arra kéri a kormányt, hogy törölje el a jövedelemkorlátot, vagy a minimálbér 150 százalékáról emelje 230 százalékra.

A MEOSZ elnöke hozzátette: a bizottsági ülésen csak politikai vita zajlott, így érdemben nem foglalkoztak a javaslataikkal. A bizottsági ülésen részt vett Bernáth Ildikó fogyatékosügyi miniszteri biztos, aki a MEOSZ-elnök közlése szerint visszautasította javaslataikat. A megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló előterjesztés általános vitája szerdán kezdődik a parlamentben.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter