Megjelent: 15 éve

Elbocsátás nélkül is lehet költséget csökkenteni

A pénzügyi válság nagy valószínűséggel 8 százalék fölé emeli a jelenleg 7,7 százalékos munkanélküliségi rátát a gazdaságkutatók szerint. Az autóipari és elektronikai vállalatok már meg is kezdték az elbocsátásokat. Az érdekképviseleti szervezetek azonban arra figyelmeztetnek: nem biztos, hogy az alkalmazottak elküldésével kell kezdeni. Az oktatási, képzési költségek csökkentésével, a bérbefagyasztással, a rövidített munkaidővel is sokat lehet spórolni.

Egyelőre még megbecsülni sem lehet, hogy hány munkavállalót érint majd a pénzügyi válság. A legkülönbözőbb számokat hallani: Szűcs Erika munkaügyi miniszter 40-50 ezer, a gazdasági szereplői közül többen 200-300 ezres leépítési hullámot tartanak valószínűnek. A KSH statisztikájából a munkanélküliség lassú növekedése olvasható ki. Egy évvel ezelőtt 307 ezren volt a regisztrált munkanélküliek száma, egy hónappal ezelőtt 317 ezer, a héten kiadott statisztika szerint már 327 ezer, ami 7,7 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg. Itt nem áll meg a romlás - véli több gazdaságkutató intézet.


Naponta jönnek hírek leépítésekrőlAmi biztos, hogy ismét 8 százalék fölé fog emelkedni a munkanélküliségi ráta - mondta az [origo] kérdésére Adler Judit, a Gki Gazdaságkutató kutatásvezetője. "Leépítésekre lehet számítani az autóiparban, a szórakoztató-elektronika iparban, az építőiparban, a turizmus-vendéglátásban és a bankszektorban egyaránt" - véli. Ezt támasztják alá az elmúlt hetekben bejelentett létszámleépítések. A General Electric 500 munkavállalót bocsát el budapesti, kisvárdai, nagykanizsai és váci fényforrás-gyáraiból. A szórakoztatóelektronikai termékek gyártásával foglalkozó Shinwa konszern miskolci gyára 100 embertől válik meg, a kábelkötegeket gyártó bonyhádi Aspöck Hungaria Kft. 90 főt bocsát el. Száznál több dolgozónak szűnt meg a munkaviszonya a gumi- és műanyagcsatlakozás-technikai elemeket gyártó Veritas Kft.-nél és nyár óta száz dolgozójától kényszerült megválni a balatonlellei PHT-Print Elektronikus Alkatrészgyártó és Kereskedelmi Kft. is. A General Motors Powertrain-Magyarország Kft. 40 fő elbocsátásáról döntött, az Audi 40 fő részmunkaidős alkalmazott elbocsátását tervezi. Az autószalonokban a csökkenő kereslet miatt háromezer állás szűnhet meg.

A lavina várhatóan nem fog az autóipari és elektronikai cégeknél megállni. Év végéig az építőiparban várhatóan 6-8 ezer embernek mondanak fel. Az ok: a vállalkozások nagy része hitelből működik, amelyhez most sokkal nehezebb lesz hozzájutni. Emellett kevesebb új lakás épül majd, lelassulnak a nagy áruházlánc-beruházások, a reálbérek várható csökkenése miatt pedig kevesebb lakásfelújítás lesz.


Banki dolgozók, vendéglátások: nehéz év elé néznekA turizmus-vendéglátás elsősorban a takarékoskodás miatt fog bajba kerülni. "Az utazási és nyaralási költségeiket az emberek megpróbálják majd minimálisra csökkenteni. Emiatt kevesebb vendéglátó-ipari dolgozóra lesz szükség.

A bankszektor dolgozói a hitelfelvevők csökkenése miatt kényszerülnek állásváltoztatásra. "Az utóbbi időben a hitelfelvevők számának növekedése miatt számos új bankfiók nyílt Magyarországon. Április és október között például összesen 61 fiókot nyitottak meg a pénzintézetek. A hitelfelvevők csökkenése miatt viszont ezeket a fiókokat a bankok kénytelenek lesznek bezárni és az ott dolgozók szintén felmondásra számíthatnak" - véli Adler Judit.


Másként is lehet költséget csökkenteniKérdés, hogy az azonnali elbocsátás a legjobb megoldás vagy másként is lehet rendezni a helyzetet? A munkavállalói érdekképviselet szerint nem az elbocsátással kellene kezdeni. "Leépítés helyett újra kell gondolni a munkaszervezést. Például a csökkenő munka miatt a nyolc órás munkaköröket négy órássá kell átalakítani. Vagy az átmeneti leállás alatt fizetés nélküli szabadságra kell küldeni az alkalmazottakat" - mondja Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.


Spórolás az oktatási és marketing költségekenA leépítés előtt lát más költségcsökkentési lehetőséget Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Szerinte a beruházások leállításával, a képzés- és marketingköltségek csökkentésével, a bérek befagyasztásával valamint a feladatok megosztásával is lehet spórolni. "Néhány hónappal el kell tolni a dolgozók oktatását, el kell halasztani a fizetésemelést, és az új feladatok elvégzését fel kell osztani a jelenlegi munkatársak között" - mondja a kamarai vezető.

A leépítések alaposabb átgondolását támasztja alá a sopronkövesdi Autolivet esete. "Az autóbiztonsági és utasvédelmi eszközöket gyártó cég a válság miatt 26 embertől vált meg két hete. Most azonban egy új megrendelés miatt 10-et készül felvenni. Ez a fenti eszközök bevetésével elkerülhető lett volna" - érvel Balogh Béla.


A munkaügyi tárca egyelőre hallgatA Szociális- és Munkaügyi Minisztériumot is megkérdeztük, milyen stratégiája van a leépítési hullám ellen, azonban egyelőre nem akartak nyilatkozni az ügyben. Várhatóan a jövő hét folyamán közölnek részleteket arról, milyen eszközöket vetnek be az elbocsátottak újbóli elhelyezkedésének érdekében.

Oroszi Babett
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Béremelésben részesülnek a Szegedi Tudományegyetem munkavállalói

Béremelésben részesülnek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói, tudományos kutatói és tanárai, valamint egészségügyi szakdolgozói és a... Teljes cikk

Megjelent a szabályozás - Ezeket a foglalkozásokat nem űzheti a vendégmunkások egy része

Törvényhozó, miniszter és államtitkár pozíciót sem tölthet be, aki vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel érkezett Magyarországra. Teljes cikk

BM: tovább nő az ápolók és az egészségügyben dolgozók bére

A béremelés körülbelül 84 ezer munkavállalót érint. Teljes cikk