Megjelent: 14 éve

Elbocsátás nélkül is lehet költséget csökkenteni

A pénzügyi válság nagy valószínűséggel 8 százalék fölé emeli a jelenleg 7,7 százalékos munkanélküliségi rátát a gazdaságkutatók szerint. Az autóipari és elektronikai vállalatok már meg is kezdték az elbocsátásokat. Az érdekképviseleti szervezetek azonban arra figyelmeztetnek: nem biztos, hogy az alkalmazottak elküldésével kell kezdeni. Az oktatási, képzési költségek csökkentésével, a bérbefagyasztással, a rövidített munkaidővel is sokat lehet spórolni.

Egyelőre még megbecsülni sem lehet, hogy hány munkavállalót érint majd a pénzügyi válság. A legkülönbözőbb számokat hallani: Szűcs Erika munkaügyi miniszter 40-50 ezer, a gazdasági szereplői közül többen 200-300 ezres leépítési hullámot tartanak valószínűnek. A KSH statisztikájából a munkanélküliség lassú növekedése olvasható ki. Egy évvel ezelőtt 307 ezren volt a regisztrált munkanélküliek száma, egy hónappal ezelőtt 317 ezer, a héten kiadott statisztika szerint már 327 ezer, ami 7,7 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg. Itt nem áll meg a romlás - véli több gazdaságkutató intézet.


Naponta jönnek hírek leépítésekrőlAmi biztos, hogy ismét 8 százalék fölé fog emelkedni a munkanélküliségi ráta - mondta az [origo] kérdésére Adler Judit, a Gki Gazdaságkutató kutatásvezetője. "Leépítésekre lehet számítani az autóiparban, a szórakoztató-elektronika iparban, az építőiparban, a turizmus-vendéglátásban és a bankszektorban egyaránt" - véli. Ezt támasztják alá az elmúlt hetekben bejelentett létszámleépítések. A General Electric 500 munkavállalót bocsát el budapesti, kisvárdai, nagykanizsai és váci fényforrás-gyáraiból. A szórakoztatóelektronikai termékek gyártásával foglalkozó Shinwa konszern miskolci gyára 100 embertől válik meg, a kábelkötegeket gyártó bonyhádi Aspöck Hungaria Kft. 90 főt bocsát el. Száznál több dolgozónak szűnt meg a munkaviszonya a gumi- és műanyagcsatlakozás-technikai elemeket gyártó Veritas Kft.-nél és nyár óta száz dolgozójától kényszerült megválni a balatonlellei PHT-Print Elektronikus Alkatrészgyártó és Kereskedelmi Kft. is. A General Motors Powertrain-Magyarország Kft. 40 fő elbocsátásáról döntött, az Audi 40 fő részmunkaidős alkalmazott elbocsátását tervezi. Az autószalonokban a csökkenő kereslet miatt háromezer állás szűnhet meg.

A lavina várhatóan nem fog az autóipari és elektronikai cégeknél megállni. Év végéig az építőiparban várhatóan 6-8 ezer embernek mondanak fel. Az ok: a vállalkozások nagy része hitelből működik, amelyhez most sokkal nehezebb lesz hozzájutni. Emellett kevesebb új lakás épül majd, lelassulnak a nagy áruházlánc-beruházások, a reálbérek várható csökkenése miatt pedig kevesebb lakásfelújítás lesz.


Banki dolgozók, vendéglátások: nehéz év elé néznekA turizmus-vendéglátás elsősorban a takarékoskodás miatt fog bajba kerülni. "Az utazási és nyaralási költségeiket az emberek megpróbálják majd minimálisra csökkenteni. Emiatt kevesebb vendéglátó-ipari dolgozóra lesz szükség.

A bankszektor dolgozói a hitelfelvevők csökkenése miatt kényszerülnek állásváltoztatásra. "Az utóbbi időben a hitelfelvevők számának növekedése miatt számos új bankfiók nyílt Magyarországon. Április és október között például összesen 61 fiókot nyitottak meg a pénzintézetek. A hitelfelvevők csökkenése miatt viszont ezeket a fiókokat a bankok kénytelenek lesznek bezárni és az ott dolgozók szintén felmondásra számíthatnak" - véli Adler Judit.


Másként is lehet költséget csökkenteniKérdés, hogy az azonnali elbocsátás a legjobb megoldás vagy másként is lehet rendezni a helyzetet? A munkavállalói érdekképviselet szerint nem az elbocsátással kellene kezdeni. "Leépítés helyett újra kell gondolni a munkaszervezést. Például a csökkenő munka miatt a nyolc órás munkaköröket négy órássá kell átalakítani. Vagy az átmeneti leállás alatt fizetés nélküli szabadságra kell küldeni az alkalmazottakat" - mondja Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.


Spórolás az oktatási és marketing költségekenA leépítés előtt lát más költségcsökkentési lehetőséget Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Szerinte a beruházások leállításával, a képzés- és marketingköltségek csökkentésével, a bérek befagyasztásával valamint a feladatok megosztásával is lehet spórolni. "Néhány hónappal el kell tolni a dolgozók oktatását, el kell halasztani a fizetésemelést, és az új feladatok elvégzését fel kell osztani a jelenlegi munkatársak között" - mondja a kamarai vezető.

A leépítések alaposabb átgondolását támasztja alá a sopronkövesdi Autolivet esete. "Az autóbiztonsági és utasvédelmi eszközöket gyártó cég a válság miatt 26 embertől vált meg két hete. Most azonban egy új megrendelés miatt 10-et készül felvenni. Ez a fenti eszközök bevetésével elkerülhető lett volna" - érvel Balogh Béla.


A munkaügyi tárca egyelőre hallgatA Szociális- és Munkaügyi Minisztériumot is megkérdeztük, milyen stratégiája van a leépítési hullám ellen, azonban egyelőre nem akartak nyilatkozni az ügyben. Várhatóan a jövő hét folyamán közölnek részleteket arról, milyen eszközöket vetnek be az elbocsátottak újbóli elhelyezkedésének érdekében.

Oroszi Babett
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
A nagyobb cégek körében nőtt az innovációt végrehajtók száma

A cégek majdnem fele szoftver beszerzésével igyekezett javítani innovációján. Teljes cikk

Takács Péter: a kormány folytatja az egészségügyi dolgozók béremelését

Idén júliusban, majd jövő év márciusában újabb ápolói béremelés következik - mondta az egészségügyi államtitkár. Teljes cikk

Kik félthetik munkájukat leginkább a chatbotok elterjedése miatt?

A dolgozók több mint fele szerint a marketing és PR osztályokon lehetne bevezetni a chatbotot, ám a szektor dolgozói közül csak kevesen félnek ettől. Teljes cikk