Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Elhunyt Kiss Imre, a Művészetek Palotája első vezérigazgatója

Életének 69. évében hosszú, súlyos betegség után elhunyt Kiss Imre, a Művészetek Palotája első, alapító vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál létrehozója vasárnap - tudatta az MTI-vel a Müpa.

Kiss Imre a Budapesti Tavaszi Fesztivál alapító igazgatójaként visszakapcsolta Budapestet Európa és a világ kulturális vérkeringésébe, és utat nyitott a magyar művészeknek és a külföldi világsztároknak egyaránt. Az általa vezetett intézményekben, az Országos Filharmóniában, a Magyar Állami Operaházban, a Vígszínházban, a Művészetek Palotájában a művészek számára az ő személye volt a garancia az alkotás zavartalanságára.

Pályája legnehezebb kihívásaként kapta meg a felkérést Magyarország új kulturális komplexuma, a Művészetek Palotája irányítására, amelyet páratlan gyorsasággal emelt a nemzetközi élvonalba. Bölcs vezetőként rendezett körülményeket, kiegyensúlyozott gazdasági hátteret és a minőségi teljesítményhez kellő derűt biztosított az intézmények dolgozóinak - olvasható a kulturális intézménynek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kiss Imrét intézményvezetői tevékenysége elismeréseként több hazai és nemzetközi díjjal tüntették ki, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt polgári tagozata kitüntetéssel, az ISPA (Nemzetközi Előadó-művészeti Társaság) életműdíjával, a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatával, és 2011-ben a Prima Primissima életműdíjával.

Kiss Imre 1943-ban született Galántán. 1965-ben végzett az Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán, majd 1967-69 között a Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelmi szakán, míg 1970-72 között a Szegedi Jogtudományi Egyetemen folytatott tanulmányokat.

1981 és 1990 között a Budapesti Tavaszi Fesztivál alapító igazgatójaként tevékenykedett. Ezt követően az Országos Filharmónia ügyvezető igazgatója volt, 1996 és 2001 között a Magyar Állami Operaház ügyvezető igazgatói, illetve megbízott főigazgatói posztját töltötte be.

2001-től 2003-ig a Vígszínház ügyvezető igazgatója volt. 2003. október 6-án nevezték ki a Művészetek Palotája első vezérigazgatójának, megbízatását 2008-ban hosszabbították meg újabb öt évre. 2011 márciusában megromlott egészségi állapota miatt felmentését kérte posztjáról, és vezérigazgatói főtanácsadóként segítette tovább a Müpa munkáját.

Kiss Imrét a Művészetek Palotája saját halottjának tekinti, temetéséről intézkednek.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk