Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Ellenzik a pedagógusok a végkielégítések különadóját

Az államfőhöz fordul előzetes normakontrollért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a végkielégítéseket kétmillió forint felett 98 százalékos különadóval sújtó törvénymódosítás miatt - jelentette be Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke pénteken.

A parlament által csütörtök este elfogadott jogszabály vonatkozó pontja az érdekvédők szerint alkotmányosan aggályos és súlyos érdeksérelmet okoz éppen azok körében, akik már sokat fizettek az elmúlt öt évben is foglalkoztatásuk biztonságának csökkenésével és bruttó jövedelemcsökkenéssel. Azt kérik, az államfő vizsgálja, illetve vizsgáltassa meg a törvény célszerűségét és alkotmányosságát. A szakszervezeti vezető azt mondta, ha az államfő másként ítéli meg, Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Kerpen Gábor szerint jelen formájában a törvény azokat az embereket sújthatja, akiknek a keresete nem érte el a nettó 182 ezer forintot. A PDSZ szerint ez roppant igazságtalan, célszerűtlen - mondta. Hozzátette: szeretnék elérni, hogy az őszi ülésszakon ezt "az igazságtalanságot fordítsa igazságossá az Országgyűlés".

A szintén előző nap elfogadott sporttörvénycsomag kapcsán Kerpen Gábor üdvözölte, hogy abból - az oktatási bizottság javaslatára - kikerült a közoktatási törvény módosítása, s az a passzus, amellyel heti öt kötelező testnevelés órát vezettek volna be. A szakszervezeti vezető a PDSZ sikerének is tartotta, hogy a gyermekek mindennapi testmozgását, a többi tantárgyat, a testnevelők és a többi pedagógus életét közvetlenül érintő kérdésekről így lesz idő érdemi szakmai egyeztetésre.

A PDSZ nem a mindennapos testmozgás ellen van - hangsúlyozta, de az az álláspontjuk, hogy egy ilyen változtatást nem lehet két hét alatt bevezetni. Megjegyezte: a bevezetéshez - információik szerint - 25 ezer tornateremre lenne szükség.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk