Megjelent: 9 éve

Elmarad a szakszervezeti akció - eladták magukat a vasutasok?

A Népszabadság információi szerint kedden három szakszervezeti konföderáció - a Liga mellett a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, valamint a Munkástanácsok - és két munkaadói szervezet képviselői, illetve a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár tettek még egy utolsó kísérletet arra, hogy a munka törvénykönyvének vitatott pontjairól konszenzusra jussanak. Elsősorban a kollektív munkavállalói jogok biztosításának kérdése volt terítéken, és a lap úgy tudja, a szakszervezetek helyzetét illetően valóban közeledtek az álláspontok. Nagy áttörésre persze nem lehet számítani, például a szakszervezeti tisztségviselők munkaidő-kedvezménye nemigen fog nőni, így a kvázi főállású érdekképviseleti vezetők mehetnek vissza dolgozni. Valószínű azonban, hogy a tervezetben szereplőnél több tisztségviselő élvezhet majd fokozott munkajogi védelmet, és várhatóan a munkáltatónak továbbra is kötelező lesz beszednie a szakszervezeti tagdíjat. A megállapodás részleteiről egyelőre senki nem akart nyilatkozni, mert meg kívánják várni, hogy kormányzati szinten szülessék meg a döntés.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke kijelentette, azért marad el a hetek óta szervezett akciósorozat, mert olyan előrehaladott állapotba kerültek a kormánnyal a munka törvénykönyvéről folytatott tárgyalások, hogy jó szándékuk jeleként felfüggesztik a figyelemfelkeltő akciót. Az egyeztetésen egyáltalán nem volt azonban napirenden a hagyományos háromoldalú érdekegyeztetés rendszerének visszaállítása. A januárban is folytatódó útlezárások során éppen ezért tiltakoztak volna, valamint a nyugdíjrendszer átalakítása miatt. Ezért gondolják úgy más szakszervezetek, hogy Gaskóék döntésében sokkal inkább az játszhatott közre, hogy a vasutasok kapnak ötmilliárd forintot a MÁV Cargo privatizációjából befolyt bevételből.


Ennyiért vették meg a vasutasokatA MÁV dolgozók ezen "pénzügyi ösztönzése" fejenként bruttó 150 ezer forintot jelent. Ez az összeg jelentéktelennek tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy egy húsz éve dolgozó kalauz havonta százezer forintot keres, ennyi lesz a nettó jutalma is. Az összeget három részletben fizetik majd ki, az elsőt karácsonykor, a másodikat jövőre, a harmadikat pedig 2013-ban kapják meg a dolgozók, akiknek így évi 33 000 forint plusz üti a markát.


Miért pont a MÁV kapta az ajándékot?Dr. Sipka Balázs kezdő orvos az RTL Klub riportjában úgy nyilatkozott, nem sajnálja a MÁV dolgozóktól ezt a jutalmat, de szerényen megjegyzi, hogy rezidensként havi 92 500 forintért dolgozik, kevesebbért, mint egy mozdonyvezető. Még hat évet kell tanulnia, hogy arc-, és állcsontsebész legyen, és azzal is tisztában van, hogy osztályvezető orvosként sem keresne 200 ezer forintnál többet.

A Magyar Rezidens Szövetség évek óta küzd a megbecsüléséért, már csaknem háromezren letétbe is helyezték felmondásukat, és ha jövő januárig nem változik helyzet, nem gyógyítanak tovább. A vonatok leállhatnak, de a gyógyítás nem, mert az egészségügy dolgozói nem sztrájkolhatnak. Papp Magor, a szövetség elnöke szerint a chipsadóból rendezni lehetne az egészségügyi béreket, de ehhez nem lenne elegendő 5 milliárd, kezdetnek 15 milliárd forint kellene.


Mégis lesz demonstráció BudapestenMégsem marad demonstráció nélkül a hét végén a főváros. Szombaton "Mentsük meg a közszolgáltatásokat!" mottóval az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek, tehát az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma várja a budapesti Széchenyi térre mindazokat, akik a közszolgálatot hátrányosan érintő kormányzati lépések miatt akarnak tiltakozni - írja a Népszabadság.

Népszabadság/RTL Klub
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országosan nem állnak át digitális munkarendre az általános iskolák és az óvodák

Csak ott rendelik el a digitális munkarendet az iskolákban és óvodákban, ahol megbetegedés történik. A kormány veszélyeztetettségi és életkori... Teljes cikk

Meglepő adatok: csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Tavaly novemberben 15 millió 933 ezren kerestek munkát az Európai Unióban. Teljes cikk

ÁSZ: 2020 áttörést jelentett a táv- és otthoni munkavégzés elterjedésében

Az Állami Számvevőszék az otthonról végzett munka mentálhigiénés kihívásaira is felhívta a figyelmet. Teljes cikk