Megjelent: 7 éve

Eltűnnek munkahelyek, ha nő az automatizálás

Fantasyfilmekre emlékeztető mértékben árasztja el az üzleti szektort az automatizálás. Felmerül a kérdés, hogy vajon milyen lehetőségei lesznek ezentúl az egyszerű emberi munkavállalóknak, írja a hír.ma.

Szinte bizonyos, hogy a sofőr nélküli, automatizált tömegközlekedés általánosságban sokkal biztonságosabb és hatékonyabb lenne.

Thomas Frex jövőkutató azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy számos olyan jelenlegi szakma, amely a járművekkel van összefüggésben, eltűnhet. A szakértők szerint a teherautó-, a busz- és taxisofőrök, a közlekedési rendőrök, mindenféle házhoz szállítással illetve szemétszállítással foglalkozó cég és munkahely veszélybe kerülhet. De a benzinkutakon, a parkolókban és az autómosókban sem lesz sokáig szükség emberi erőforrásokra.

Tyler Cowen közgazdász szerint a helyzetnek vannak sokkal aggasztóbb vonatkozásai is. A szakember szerint, ha olyan régi technológiák, mint például a közlekedés automatizálttá válnak, az emberiség, akár meg is állhat a fejlődésben.
A múltban az új technológiai fejlesztések mindig egyfajta nagy újrakezdési lázzal jártak, amely azt jelentette, hogy a milliónyi elavultnak számító munkákat és munkahelyeket újakkal helyettesítették.

Annak érdekében hogy ez a mostani újrakezdés sikeres legyen, a szakember olyan nyitott innovációs struktúrákat, finanszírozási mechanizmusokat és szociális ellátó intézményeket javasol, amelyek gyorsan képesek kihasználni az adódó helyzeteket, ahelyett, hogy a kockázatokon aggódnának.

hír.ma
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter