Megjelent: 11 éve

Érik az újabb ferihegyi sztrájk

Nő a feszültség a reptéren, miután a Hochtief-Budapest Airport egyoldalúan véget vetett az egyeztetéseknek, és bevezette "megszorító csomagját". A CELEBI földi kiszolgáló cégnél elbocsátották a LESZ "listavezetőjét", három héttel az üzemi tanács választás előtt. A két szakszervezet a tiltakozás széles arzenáljával fog élni, áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

Beigazolódtak a dolgozók félelmei: a Hochtief-BA beszüntette a szakszervezetekkel a kollektív szerződésről folytatott konzultációt. Kiderült, hogy a cég valójában nem is törekedett megegyezésre az új munkarendekkel és műszakpótlékokkal kapcsolatban. A sztrájk-egyeztetésektől pedig mindeddig elzárkózott a cég, a szakszervezet sürgetése ellenére - áll a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének közleményében.

A közelmúltban bejelentett intézkedések nyomán több száz dolgozó bére fog jelentősen csökkenni. A LESZ úgy véli, a bejelentett 3+2 százalékos bérfejlesztéssel az a baj, hogy nem ellentételezi az elvett műszakpótlékokat, és hogy a második felét olyan feltételekhez kötötték, amely bizonyosan nem fog teljesülni. A Ferihegyi Repülőtérnek a legszebb békeidőkben sem sikerült teljesítenie azt az utasszámot, amihez a +2 százalékot kötötte a menedzsment.

Az érdekvédők úgy vélik, hogy a Hochtief-BA "ajánlata" nyílt zsarolás is. A béremelés második felének kifizetése feltételéül szabta, hogy semmilyen "rendkívüli belső eseményre" nem kerül sor a reptéren, egyértelműen a sztrájkra utalva ezzel. Jogi nonszensz vagy újabb, a sorok közé bújtatott trükközés az a munkaadói megfogalmazás, hogy az év végén "felülvizsgálják" a 3 százalékos béremelést. Az alapbéreket ugyanis a munkaszerződés rögzíti, így az csak a munkavállaló hozzájárulásával módosítható - vallják a szakszervezetek.

A Hochtief-BA közleményében a török tulajdonú földi kiszolgáló céggel, a CELEBI GH Kft-vel példálózik. Ez utóbbi vállalatnál hamarosan üzemi tanács (ÜT) választást tartanak. A LESZ ezen annak ellenére részt vesz, hogy újabb képviselőjét, egyben ÜT tagjelöltjét mondvacsinált okokkal eltávolították a cégtől. Felmondását egy nappal azután kapta kézhez, hogy a munkaadó számára kiderült, elfogadta a LESZ jelöltségét. Ő már a negyedik LESZ-es tisztségviselő, akinek az elmúlt egy évben felmondtak a cégnél. A gyakorlat más szakszervezeteket is érint. Összesen közel tíz érdekképviselő és több tucat szakszervezeti tag került lapátra az elmúlt időszakban - arányaiban sokkal többen, mint azok a dolgozók, akik nem tagjai a LESZ-nek vagy másik szakszervezetnek - állítják a szakszervezet tagjai.

A LESZ és az RDSZSZ figyelmezteti mindkét céget, nem csak a bíróság előtt fog elégtételt venni a jogtalan sérelmekért, de a tiltakozás és érdekérvényesítés valamennyi eszközével élni fog, ha nem tapasztal azonnali, határozott irányváltást a munkaadói lépésekben - áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóanyagban.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter