Megjelent: 16 éve

Erőműépítésről tartanak népszavazást Szabolcsban

Egy húszmilliárd forint értékű, biomassza-tüzelésű villamos erőmű építéséről tartanak népszavazást szeptember 28-án Cégénydányádon - közölte Kormos Gyula, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere.

Az 560 szavazásra jogosult helyi lakos arról dönt majd, létesüljön-e 19,9 megawatt teljesítményű erőmű a község közigazgatási területén - mondta az önkormányzati vezető.

Hozzátette: nincs szó arról, hogy a Fehérgyarmathoz közeli település hétszáz lakosa ellenezné a beruházást, inkább elővigyázatosságból írták ki a népszavazást, nehogy később akár egyetlen ellenvélemény is megzavarja vagy időlegesen hátráltassa a létesítmény építését.

A polgármester elmondta, hogy a beruházó egy banki konzorcium, amely egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni a nevét.

Az erőmű tervezése és létesítésének engedélyeztetése az eredményes népszavazás után kezdődne meg, s 2010 végétől már villamos energiát termelne az üzem.

Kormos Gyula tájékoztatása szerint az erőművet biomasszával, lágyszárú növények maradványaival, illetve telepített energiafűvel és cukorcirokkal fűtenék. Így felhasználnák a gabonafélék szalmáját, a kukorica és napraforgó szárát, kóróját, valamint 30-40 kilométeres körzetben, több ezer hektár földön telepítenének a gazdák bevonásával úgynevezett energiaültetvényeket.

"A számítások szerint a környéken élő, beszállítói feladatot kapó gazdálkodóknak évente egymilliárd forintot meghaladó lenne az árbevétele a létesülő erőműtől" - emelte ki a helyhatósági tisztségviselő.
Hozzáfűzte, hogy az erőmű nyolcvan alkalmazottat foglalkoztatna, elsősorban a helyiek, illetve a térség lakói közül, valamint támogatnák a műszaki szakemberek, a mérnökök letelepedését is a településen. Megjegyezte, hogy Cégénydányádon jelenleg 38 százalékos a munkanélküliség, s a szatmári térségben jelenleg alig akad üres álláshely.

A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a kis község önkormányzata évi 60-80 millió forint összegű helyi adóval egészíthetné ki a mostani, 260 millió forint összegű költségvetését.

"A pluszbevétel azt jelentené, hogy fellendülhetne a település fejlesztése, hiszen ezt az összeget kizárólag beruházásokra fordítanánk és a saját forrást jelentené európai uniós pályázati támogatások elnyeréséhez - mondta Kormos Gyula.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek