Megjelent: 14 éve

Erőműépítésről tartanak népszavazást Szabolcsban

Egy húszmilliárd forint értékű, biomassza-tüzelésű villamos erőmű építéséről tartanak népszavazást szeptember 28-án Cégénydányádon - közölte Kormos Gyula, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere.

Az 560 szavazásra jogosult helyi lakos arról dönt majd, létesüljön-e 19,9 megawatt teljesítményű erőmű a község közigazgatási területén - mondta az önkormányzati vezető.

Hozzátette: nincs szó arról, hogy a Fehérgyarmathoz közeli település hétszáz lakosa ellenezné a beruházást, inkább elővigyázatosságból írták ki a népszavazást, nehogy később akár egyetlen ellenvélemény is megzavarja vagy időlegesen hátráltassa a létesítmény építését.

A polgármester elmondta, hogy a beruházó egy banki konzorcium, amely egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni a nevét.

Az erőmű tervezése és létesítésének engedélyeztetése az eredményes népszavazás után kezdődne meg, s 2010 végétől már villamos energiát termelne az üzem.

Kormos Gyula tájékoztatása szerint az erőművet biomasszával, lágyszárú növények maradványaival, illetve telepített energiafűvel és cukorcirokkal fűtenék. Így felhasználnák a gabonafélék szalmáját, a kukorica és napraforgó szárát, kóróját, valamint 30-40 kilométeres körzetben, több ezer hektár földön telepítenének a gazdák bevonásával úgynevezett energiaültetvényeket.

"A számítások szerint a környéken élő, beszállítói feladatot kapó gazdálkodóknak évente egymilliárd forintot meghaladó lenne az árbevétele a létesülő erőműtől" - emelte ki a helyhatósági tisztségviselő.
Hozzáfűzte, hogy az erőmű nyolcvan alkalmazottat foglalkoztatna, elsősorban a helyiek, illetve a térség lakói közül, valamint támogatnák a műszaki szakemberek, a mérnökök letelepedését is a településen. Megjegyezte, hogy Cégénydányádon jelenleg 38 százalékos a munkanélküliség, s a szatmári térségben jelenleg alig akad üres álláshely.

A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a kis község önkormányzata évi 60-80 millió forint összegű helyi adóval egészíthetné ki a mostani, 260 millió forint összegű költségvetését.

"A pluszbevétel azt jelentené, hogy fellendülhetne a település fejlesztése, hiszen ezt az összeget kizárólag beruházásokra fordítanánk és a saját forrást jelentené európai uniós pályázati támogatások elnyeréséhez - mondta Kormos Gyula.
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek