Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Éves szinten kétmillióval többet keresnek a női csúcsvezetők

A fent megállapításokat a Kienbaum Consultants International tanácsadócég tette tanulmányában, amelyet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával karöltve készített a magyarországi multinacionális cégek vezetőinek és alkalmazottainak javadalmazási viszonyairól.

A pénteken Bécsben is közzétett elemzés szerint a magyarországi cégeknél dolgozó csúcsvezetők átlag évi 22,5 millió forintot (89 718 eurót) kerestek tavaly, a képzett szakemberek 4,4 milliót, a munkások pedig 2,16 milliót.

"Összességében elmondható, hogy a költségek, a minőségi színvonal és a termelékenységi mutatók alapján a magyarországi munkaerő-kínálat továbbra is kedvező befektetési lehetőséget nyújt" - vélekedett a tanulmányt készítő munkacsoport irányítója.

A tanácsadócég által közölt adatok arról tanúskodnak, hogy tavaly a vállalatok átlagosan 8,3 százalékkal növelték az alapfizetéseket, az idénre pedig további hat százalékos emelést irányoztak elő 4-5 százalékos infláció mellett. A cégvezetői keresetek mindenesetre átlag fölötti mértékben - 9,2 százalékkal - nőttek 2007-ben.

A jövedelmek nagyarányú szóródást mutatnak az egyes beosztási csoportokon belül. A csúcsvezetők keresete például évi 4,2 és 89 millió forint között mozgott, de úgy, hogy kétharmaduk fizetése a 15 milliós szint fölötti sávba esett.

Ugyancsak tetemes a különbség az egyes vezetői szintek között. A közvetlenül a legfelső szint alatt elhelyezkedő beosztottak átlagos jövedelme 27 százalékkal haladta meg a második szintű vezetőkét, ők viszont 21 százalékkal kaptak többet, mint az alattuk lévők.

A javadalmakra jelentős hatással van a cégek nagysága is. A tanulmány kimutatta, hogy a vállalatméret szerinti legalsó csoporthoz tartozó cégek vezetői csupán az 55 százalékát keresik annak, mint a legnagyobb cégek elsőszámú irányítói. A felső- és középszintű vezetőknél az eltérés 41 százalékos.

Hasonlóképpen meghatározó lehet a jövedelmi szintekre az, hogy pontosan hol található a cég telephelye. A Budapesten, Kelet- és Dél-Magyarországon tevékenykedő döntéshozók javadalmazása többé-kevésbé azonos színvonalon áll, a nyugat-magyarországi régiókban és a főváros tágabb térségében elhelyezkedő vállalatok irányítóié viszont már 25 százalékkal alacsonyabb.

A felmérés azt a meglepő eredményt hozta, hogy a női csúcsvezetők Magyarországon jobban keresnek, mint a férfiak. Miközben egy férfi cégvezető átlagban 21,2 millió forintot kap egy évben, női kollégája 23,7 milliót. A legfelső szintű döntéshozóknak azonban csak kilenc százaléka nő. A középszintű vezetők között már jóval nagyobb arányban vannak képviselve (32 százalék), a szakképzettséget igénylő beosztásokban pedig 52 százalékos részaránnyal már ők alkotják a többséget. Ezeken a szinteken azonban a javadalmazási viszonyok is fordított arányt tükröznek: a nők átlagosan 15-20 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Levonhatják a cigi- és kávészünetet a fizetésből

Egy spanyol bíróság döntése alaposan felbolygatta a kedélyeket, ugyanis a bíróság egy portugál olajcég (GALP) javára ítélt a szakszervezettel... Teljes cikk

Börtönbe kerül a férfi, aki bosszúból bombariadót csinált volt munkahelyén

Közveszéllyel fenyegetés és kiskorú veszélyeztetése miatt kerül börtönbe a férfi, aki volt munkaadóját akarta megbüntetni. Teljes cikk

Megnyílt a budapesti repülőtér első vállalati várója

A Tungsram üzleti partnerei számára nyílt meg a Budapest Airport területén az első magyar vállalati reptéri váró. Teljes cikk