Megjelent: 15 éve

Évi három héttel többet dolgozunk

Magyarország 1848 éves átlagos munkaórával az ötödik az európai országok polgárainak évi átlagos munkaidejét összemérő listán, amely az unió 25 tagállamán kívül Norvégiát, Romániát és Bulgáriát is tartalmazza.

images

Ötödikek vagyunk az éves munkaóra-toplistán

A tíz új EU-tag polgárai közel három munkahéttel dolgoznak többet évente a régi tagországokban szokásosnál. A legszorgalmasabbak a magyarok mellett az észtek, litvánok, lengyelek és szlovének, írja a Világgazdaság egy, az élet- és munkakörülmények javításáért küzdő európai alapítvány felmérése nyomán.

Magyarország 1848 éves átlagos munkaórával az ötödik: bár heti szinten a ledolgozott órák számát tekintve Nagy-Britannia, Görög- és Csehország is megelőzi hazánkat, a több szabad- és ünnepnap ezekben az országokban mégis rövidebb munkaidőt eredményez a teljes évre vetítve.

Az EU egészében 38,6 órás a heti kialkudott munkaidőátlag, az új tagállamokban ennél heti 0,9 órával több. A most kiadott felmérés tanúsága szerint a törvényileg szabályozott munkaidőnél több a valóságban ledolgozott munkaórák száma. Ezt támasztja alá egy 2003-as kutatás, mely szerint Magyarországon a férfiak heti tényleges munkaideje 41,6, míg a nőké 40,2 óra volt.


Elsikkasztott túlórapénzek

Itthon egyébként egy 2004 decemberében elvégzett, kétnapos akcióellenőrzés során a vizsgálatba bevont munkaadók 45 százalékánál tártak fel szabálytalanságokat. A törvények áthágása szinte minden esetben a munkaidőkeretre vonatkozó szabályok megsértését jelentette. A leggyakoribb, magyar munkaadókra jellemző szabálytalanság, hogy a munkáltató a munkaidőkeret kezdő és befejező időpontját nem közli írásban a munkavállalóval. A munkavállaló így nem tudja megállapítani, hogy az adott héten végzett 48 órát meghaladó mértékű munkavégzés rendes vagy rendkívüli munkavégzésnek minősül-e, és az ellentételezés ennek megfelelően történt-e.

Az Európai Foglalkoztatási és Szociális Hírlevélnek a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium egy tavaly novemberi kiadványa szerint a tíz új európai uniós tagállamban a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók átlagos heti munkaideje 1-4 órával hosszabb, mint a régi tagállamokban, az EU15-ben. A májusban belépett uniós tagok munkavállalóinak többsége heti 40 óránál is többet dolgozik, 5-10 százalékuk pedig a 48 óránál is többet.


Ugyanolyan gyakori a harmadik műszak

A 2004-es elemzés szerint nemcsak a munkaidő hossza, hanem a munkabeosztás rugalmassága tekintetében is kedvezőbb helyzetben vannak a tizenöt eredeti EU-tagállam polgárai. Franciaországban, Németországban, Írországban és Nagy-Britanniában a munkavállalók körülbelül 50 százalékának munkaidő-beosztása rugalmas, és itt a dolgozók több mint 20 százaléka maga határozhatja meg munkaidő-beosztását.

Egyenlőség szinte csak egyetlen tekintetben van a régi és az új tagállamok között: a munkavállalók csaknem ugyanolyan gyakoriságban dolgoznak éjszakai műszakban: az EU15-ben a munkavállalók 46 százaléka, az újonnan csatlakozott és tagjelölt országokban 45 százaléka dolgozik időnként nem nappali beosztásban.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter