Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Fed-elnök: Az amerikai munkaerőpiac helyzete nem kielégítő

Az amerikai gazdaság állapota javul, de a munkaerőpiac helyzete távolról sem kielégítő, az infláció pedig még midig alatta marad a Fed által megcélzott 2 százalékos rátának - jelentette ki szerdai kongresszusi meghallgatásán Janet Yellen, a Fed elnöke.

Yellen ezért arra számít, hogy az alacsony kamatlábra továbbra is jelentős ideig szükség lesz. Szakértők úgy vélekednek, hogy kamatemelés a jövő év közepén lesz lehetséges.

Ez egybecseng korábbi kijelentéseivel, miszerint a Fed a közeljövőben nem szándékozik emelni a rövidtávú kamatokra vonatkozó célkitűzését, annak ellenére sem, hogy a munkaerőpiac megerősödött és hogy a gazdaság növekedés előtt áll az idén. A Fed a rövidlejáratú kamatokat 2008 decembere óta rekord alacsony, a nullához közeli szinten tartotta.

A Fed elnöke ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a geopolitikai feszültségek, a pénzügyi feszültségnek a feltörekvő piacokon való kiújulása és az ingatlanpiac növekedésében tapasztalható bizonytalanság potenciális veszélyt jelentenek.

Kijelentette, hogy amíg a Fed a munkaerő-piaci helyzet javulását, valamint azt tapasztalja, hogy az infláció a kívánt 2 százalék irányába emelkedik, addig folytatja a havi kötvényvásárlás csökkentését. (A Fed a múlt héten - immár negyedszer - újabb 10 milliárd dollárral, 45 milliárd dollár csökkentette a vásárlásokat, amelyeket a várakozások szerint az év végén szűntet meg.)

Yellen annak ellenére sem elégedett a munkaerő-piaci helyzettel, hogy a munkanélküliségi ráta az amerikai kormány bejelentése szerint 2008 óta a legalacsonyabb szintre, 6,3 százalékra csökkent.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter