kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Felmentési időmre megvonták a helyettesi pótlékomat - szabályos ez?

Pedagógusként éltem eddigi munkás éveimet. 2015. július 31-én lejárt az igazgatóhelyettesi kinevezésem. Előtte 11 éven keresztül voltam a helyi általános iskola igazgatóhelyettese. Az igazgató főnökasszonyom, miután újabb 5 évre megkapta a kinevezését, közölte a tankerületünk vezetőjével, hogy szeretne továbbra is együtt dolgozni a két helyettesével. A tankerületi igazgató azonban ragaszkodott ahhoz, hogy országos pályázatot írjon ki a két igazgatóhelyettes részére. Akkor a főnökasszony utána kérdezett, és felvilágosították, hogy ez nem törvényes, a helyettesét, azt, hogy kivel tud és szeretne együtt dolgozni, minden iskola igazgatónak joga van eldönteni. A tankerületi igazgató - aki már nem is tölti be ezt a pozíciót, - kiírta a pályázatot. Én elmondtam, hogy nem fogok 5 évre pályázni, mert az idén betöltöm a 60. évemet, és bár nagyon szeretem a gyerekeket, a kollégáimmal is jól kijöttem, 65 éves koromig már nem szerettem volna dolgozni, mert szerintem a kamaszok nagyon öregnek tartják a hasonló korú nőket, főleg aki nevelni is próbál. Tehát kihasználva azt a lehetőséget, hogy a nők 40 éves munkaviszonyuk után kérhetik a nyugdíjba vonulásukat, ezt megtettem. Akkor, amikor megkezdtem a felmentési időmet, még igazgatóhelyettesként dolgoztam. Ennek ellenére, megvonták tőlem a helyettesi pótlékot. Tehát a pótlék nélküli fizetésemet kaptam a felmondási idő 8 hónapja alatt. A felmondási időm 2016. január 31-én járt le, tehát még január hónapra kaptam fizetést. 2014. novemberében feltöltöttem az e-portfóliót, és 2015. októberében minősítettek is, de nem kaptam meg a pedagógus II-be besorolt béremet januárra. Kérdeztem, a tankerület munkaüggyel megbízott dolgozóját, hogy miért nem? Igazából nem adott rá logikus magyarázatot. A 40 éves jubileumi jutalmamat szeptember 16. helyett, november 25-én utalták. Amikor megkérdeztem, hogy miért? " a KLIK-nek nem volt pénze"-szólt a magyarázat. Ha nekem nincs pénzem, és ki kell fizetnem egy ekkora összeget pl. egy banknak, de nem teszem meg időben, nem az alapösszeget követelnék rajtam, abban biztos vagyok. A kérdésem tehát az, hogy kihez fordulhatok jogorvoslatért, mert a nyugdíjam igénylésekor felhívták a figyelmemet arra, hogy ez a sok hiba jogorvoslást kíván.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A gyakorlatban nem tudunk azzal mit kezdeni, hogy a kifizetés a jubileumi jutalom vonatkozásában csúszott 2 hónapot. Most annak kell örülni, hogy megkapta, hiszen sokan még ezt sem mondhatják el sajnos.

A Kjt. 70.§-a szerint a megbízott vezetőt vezetői pótlék illeti meg. Nem találok a Kjt-ben arra nézve rendelkezést, hogy a pótlék felmentési idő alatt ne járna.

A minősítéssel kapcsolatban sem ismerem annak az okát, hogy a munkáltató miért nem adta Önnek oda a besorolt bérét januárra.

Azt javasolom, hogy amennyiben van szakszervezet, amelynek tagja, kérje a segítségét. Egy ügyvédi felszólítás sem árthat, de előtte mindenképpen meg kellene nézni a papírokat valakinek. Olyan eset is előfordul az életben, amikor igaza van az embernek, de még sem éri meg az egész eljárás. Ezeket mind mérlegelni szükséges.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kötelezhet a munkáltató munkaidőn túli programon való részvételre?

Az intézményvezető vagy a munkáltató (jelen esetben polgármester) kötelezhet e arra, hogy munkaidőn kívül vegyek részt politikai fórumon? Teljes cikk

Visszamenőlegesen táppénz idejére jár béremelés?

Tavaly november közepétől idén február másodikáig táppénzen voltam. Most április elején a márciusi bérrel kaptuk meg január 1-jéig... Teljes cikk

Mit tehetek, ha a munkáltató nem tartja be a felmondási kötelezettségeket?

2024 áprilisában a munkáltató felmondta a szerződést. 5 munkanapon belül meg kellet volna kapnom a fizetést és a papírom. Egyiket se kaptam meg, mi... Teljes cikk