Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Fidesz: megduplázódhat a nők jövedelme a gyed extrával

A 2-2,5-szeresére is emelkedhet jövőre a nők jövedelme a gyed extráról szóló törvénycsomagban foglalt intézkedésekkel - közölte a Fidesz szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbert emlékeztetett, hogy a parlament hétfőn döntött a gyermekvállalás ösztönzését célzó, valamint a szülők munkaerő-piaci helyzetét segítő gyed extra bevezetéséről, amely jövő januártól újabb segítség a családoknak.

"A gyed extrával a nők, az édesanyák iránti megbecsülésünket szeretnénk kifejezni" - fogalmazott, megemlítve a korábbi családpolitikai intézkedéseik közül a családi adórendszert, a három évre visszaállított gyest, az édesanyákat segítő foglalkoztatási programokat, valamint a nők negyven évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét.

Januártól pedig jön a gyed extra, amelynek köszönhetően a nőknek nem kell majd választaniuk a gyermeknevelés és a munka között - mondta a Fidesz szóvivője, jelezve, hogy 2014-től testvér születése esetén gyermekenként válik jogosulttá a szülő a gyermeknevelési ellátásokra.

Példaként kifejtette, hogy százezer forinttal több juttatást kap az az édesanya, aki a két évnél kisebb gyermeke mellé vállal még egy gyermeket. Azok is jobban járnak majd, akiknél két évnél nagyobb a korkülönbség a gyermekek között, ők plusz harmincezer forintra számíthatnak.

Zsigó Róbert emlékeztetett, hogy a "diplomás gyeddel" azokat is támogatják, akik tanulás mellett akarnak szülni.

Hozzátette, hogy a törvénycsomag értelmében a jövő évtől a gyes és a gyed folyósítása mellett is vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Ezt úgy kommentálta, hogy a gyed extra áttörést hozhat a foglalkoztatásában is. Változás továbbá, hogy a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztatók újabb adókedvezményt kapnak.

Összegzése szerint a gyed extrával, a dupla juttatással és a munkavállalással együtt már egy átlagbért kereső édesanya esetében is a 2-2,5-szeresére emelkedik majd a jövedelem.

A Fidesz szóvivője egyúttal sajnálatosnak nevezte, hogy a baloldal minden pártjából, az MSZP-ből, a Demokratikus Koalícióból (DK) és az Együtt-PM-ből is volt olyan képviselő, aki nem szavazta meg az előterjesztést a Házban.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter törvényjavaslatát 321 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett hagyta jóvá hétfőn az Országgyűlés.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter