Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Foglalkoztatás: jót tett a válságkezelés?

A kormány programja mérsékelte a foglalkoztatásban a válság miatt kialakult negatív trend hatását - mondta Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) főigazgatója hétfőn a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság ülésén.

images

images

Pirisi Károly a munkaerő-piaci helyzet alakulásáról és a FSZH szerepéről tartott beszámolójában elmondta, hogy munkahelymegőrzésre a kormány 17 milliárd forint támogatást biztosított, és ezzel 52 ezer ember foglalkoztatásán segített. Ezen felül az "Út a munkához" programban 143 ezren kaptak munkalehetőséget az elmúlt évben, közülük 134 ezren támogatott munkahelyen dolgoztak.

Bernáth Ildikó fideszes képviselő, a bizottság alelnöke hangsúlyozta, hogy kevés volt a pénzügyi keret a foglalkoztatással összefüggő pályázatokon, hiszen átlagban négyszeres volt az igény a lehetőséghez képest. Kiemelte, hogy a mintegy 653 ezer regisztrált munkanélküli között a fogyatékkal élők még nehezebb helyzetbe kerültek a szociális foglalkoztatásban bekövetkezett kedvezőtlen változások miatt. Megkérdezte, hogy a főigazgató szerint hány szociális foglalkoztatottat érint a jogszabály változása, és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által a foglalkoztatást is érintő felfüggesztett pályázat helyett milyen támogatási lehetőségek lesznek.

Czomba Sándor fideszes képviselő szerint a kormány rosszul számol a foglalkoztatási programjaiban, példaként említette, hogy az Út a munkához programban szeptemberig látszik a finanszírozási lehetőség. Gúr Nándor szocialista képviselő, a bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az egész világot érintő gazdasági és pénzügyi válságról van szó, és ennek fényében kell értékelni a kialakult magyar helyzetet.

Pirisi Károly főigazgató elmondta, hogy a pályáztatás lezárulta után lehet megmondani, hogy hány embert hogyan érint a szociális foglalkoztatásban bekövetkezett jogszabályváltozás. Hozzátette: az NFÜ gazdaságfejlesztési pályázatokat függesztett fel, amelyek nem a munkaügyi tárcához tartoznak.

A bizottság 8 igen, 8 nem és 2 tartózkodás mellett nem támogatta Font Sándor (Fidesz) javaslatát, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatályba lépését tolják el a jövőre.

Az egyebek napirendi pontban Czomba Sándor fideszes képviselő Pirisi Károly főigazgató álláspontjára volt kíváncsi az Új Szociáldemokrata Néppárt közleményéről, amelyben a párt aktivistákat keres, és ezt a közleményt a munkaügyi kirendeltségekhez is eljuttatta. Pirisi Károly elmondta: az ügyben jogi állásfoglalás készül.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter