Megjelent: 10 éve

Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató - így működik

A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény lényege, hogy a foglalkoztató a humánpolitikai kompenzációs rendszeréhez igazodó saját nyugdíjkonstrukciót kínálhat munkavállalóinak - írja a Világgazdaság.

A magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról szóló nyilatkozat leadási határidejét követő napon kapta meg a PSZÁF engedélyét az első foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatást végző zártkörű részvénytársaság. Az első ilyen cég alapítója, a Quaestor tőzsdén jegyzett befektetési társaság, vagyonkezelését pedig a Quaestor alapkezelője látja el.

Az önkéntes nyugdíjpénztárral szemben ennél az intézménynél nem a munkavállaló dönt arról, hogy melyikhez csatlakozik, hanem a foglalkoztatón múlik, nyújt-e ilyen szolgáltatást az alkalmazottainak. Maga a foglalkoztató is alapíthat ilyen intézményt, vagy egy működő nyugdíjszolgáltatóhoz szerződéssel csatlakozhat.

Eddig az önkéntes pénztárakkal szemben szolgáltatási és adózási oldalról gyakorlatilag nem volt előnye ennek a konstrukciónak, hisz alapítani és fenntartani igencsak költséges: a minimális szavatolótőke szükséglete - bizonyos korrekciókkal - a biztosítókéhoz igazodik, így az jelenleg nem lehet kevesebb, mint 3,5 millió eurónak megfelelő forintösszeg, ami bizony közel egymilliárdos tétel.

Ha viszont egy foglalkoztató létrehoz egy ilyen konstrukciót, akkor azt beillesztheti a béren kívüli juttatások rendszerébe (cafeteria) nyugdíjcélú megtakarítást preferáló munkáltatói hozzájárulásként. A munkáltató által megfizetett személyi jövedelemadó mértéke itt is 16 százalék az 1,19-os kedvezményes szorzóval megállapított adóalap után, de azt más közteher-fizetési kötelezettség nem terheli. "Olcsóbb" tehát, mint bért adni, amelynek a szorzója 1,285.

Mivel a munkáltatói (foglalkoztatói) hozzájárulás az önkéntes nyugdíjpénztárba és a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatáshoz egyaránt a minimálbér 50 százalékáig adható, így a munkáltató havonta akár a minimálbér öszszegével is segítheti az arra érdemesnek tartott munkavállalói nyugdíj-előtakarékosságát, ami már egy szép summa. Mindazonáltal éljünk a gyanúperrel, ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, és ébreszt bennünk némi kétséget az önkéntes nyugdíjpénztár és a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás egyenlő feltételek melletti, együttes, hosszú távú életképessége iránt. De hogy melyik húzza a rövidebbet, azt még nem lehet tudni - vonja le a követeztetést a Világgazdaság szakértője.

Világgazdaság


  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter