Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 7 éve

Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató - így működik

A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény lényege, hogy a foglalkoztató a humánpolitikai kompenzációs rendszeréhez igazodó saját nyugdíjkonstrukciót kínálhat munkavállalóinak - írja a Világgazdaság.

A magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról szóló nyilatkozat leadási határidejét követő napon kapta meg a PSZÁF engedélyét az első foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatást végző zártkörű részvénytársaság. Az első ilyen cég alapítója, a Quaestor tőzsdén jegyzett befektetési társaság, vagyonkezelését pedig a Quaestor alapkezelője látja el.

Az önkéntes nyugdíjpénztárral szemben ennél az intézménynél nem a munkavállaló dönt arról, hogy melyikhez csatlakozik, hanem a foglalkoztatón múlik, nyújt-e ilyen szolgáltatást az alkalmazottainak. Maga a foglalkoztató is alapíthat ilyen intézményt, vagy egy működő nyugdíjszolgáltatóhoz szerződéssel csatlakozhat.

Eddig az önkéntes pénztárakkal szemben szolgáltatási és adózási oldalról gyakorlatilag nem volt előnye ennek a konstrukciónak, hisz alapítani és fenntartani igencsak költséges: a minimális szavatolótőke szükséglete - bizonyos korrekciókkal - a biztosítókéhoz igazodik, így az jelenleg nem lehet kevesebb, mint 3,5 millió eurónak megfelelő forintösszeg, ami bizony közel egymilliárdos tétel.

Ha viszont egy foglalkoztató létrehoz egy ilyen konstrukciót, akkor azt beillesztheti a béren kívüli juttatások rendszerébe (cafeteria) nyugdíjcélú megtakarítást preferáló munkáltatói hozzájárulásként. A munkáltató által megfizetett személyi jövedelemadó mértéke itt is 16 százalék az 1,19-os kedvezményes szorzóval megállapított adóalap után, de azt más közteher-fizetési kötelezettség nem terheli. "Olcsóbb" tehát, mint bért adni, amelynek a szorzója 1,285.

Mivel a munkáltatói (foglalkoztatói) hozzájárulás az önkéntes nyugdíjpénztárba és a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatáshoz egyaránt a minimálbér 50 százalékáig adható, így a munkáltató havonta akár a minimálbér öszszegével is segítheti az arra érdemesnek tartott munkavállalói nyugdíj-előtakarékosságát, ami már egy szép summa. Mindazonáltal éljünk a gyanúperrel, ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, és ébreszt bennünk némi kétséget az önkéntes nyugdíjpénztár és a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás egyenlő feltételek melletti, együttes, hosszú távú életképessége iránt. De hogy melyik húzza a rövidebbet, azt még nem lehet tudni - vonja le a követeztetést a Világgazdaság szakértője.

Világgazdaság


Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
5 dolog, amire figyeljünk Black Friday-kor

A Black Friday tökéletes alkalom, hogy tudatos pénzügyi gondolkodásra tanítsuk a gyerekeket. De mi van, ha a szülő is a vásárlási pszichózis... Teljes cikk

Csaknem egyheti bért buktak a brit alkalmazottak a Brexit-sokk miatt

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint a brit EU-tagsági népszavazás sokkjához közvetlenül köthető fontgyengülés és az ebből eredő... Teljes cikk

Eddig 32 millió forintot gyűjtöttek a nőnek, akit azért rúgtak ki, mert bemutatott Trump-nak

Juli Briskman október végén került reflektorfénybe, amikor a mellette elhaladó amerikai elnöknek üdvözlésképpen középső ujját mutatta fel. Az... Teljes cikk

Andacs Botond az Index kiadójának új vezetője

Andacs Botond a hét év után távozó vezérigazgatót, Pusztay Andrást váltja a kiadó élén - írja a Médiapiac. Teljes cikk

Csokoládékereskedők csaltak el 626 millió forint adót

Egy tatabányai és egy budapesti cég a gyanú szerint 626 millió forint adót csalt el, mert Lengyelországból, Szlovákiából és Bulgáriából behozott... Teljes cikk