Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 hónapja

Hiába a zárlat, a francia gazdák nem bírják vendégmunkások nélkül

Több mint 250 marokkói idénymunkás érkezik a napokban Franciaország három megyéjébe a helyi gazdák kérésére, akik munkaerőhiányban szenvednek a koronavírus-járvány miatti európai határzár következtében.

images

images


Ez a harmadik alkalom a járvány kezdete óta, hogy Franciaország - a határzár miatt - szervezetten utaztat be marokkói idénymunkásokat, miután általában az észak-afrikai országokból érkező vendégmunkások jelentik a legfontosabb alkalmi munkaerőt az országban.

A marokkóiak 4-6 hónapon keresztül a zöldség- és gyümölcstermelőknek segítenek, mindenekelőtt a klementin-szedésben az ország délkeleti és Korzika északi részén.

Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) igazgatója szerint az idénymunkásoknak nagyon szigorú egészségügyi előírásokon kell átesniük az utazás előtt, alatt és Franciaországba érkezésük után.

A több mint 250 marokkói az indulás előtt az OFII casablancai irodájában PCR-teszten esett át, megérkezésükkor Franciaországba a repülőtéren antigén gyorsteszttel ellenőriznek mindenkit, majd a munkáltatójuknál hétnapos karanténba kell vonulniuk, mielőtt egy újabb PCR-teszt vár rájuk.

"Ellentétben azzal, amit gondolunk, szakértelmet igénylő foglalkozásokról van szó. Az idénymunkások évek óta járnak Franciaországba és elengedhetetlenek a mezőgazdaságunk működéséhez" - mondta az OFII vezetője az AFP-nek.

Az OFII októberben 900, majd decemberben további 300 marokkói idénymunkás számára már létrehozott egy-egy légi hidat, szintén klementin-szüretelés céljából.

Fotó: unsplash.com
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter