Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 1 éve

Hiába a zárlat, a francia gazdák nem bírják vendégmunkások nélkül

Több mint 250 marokkói idénymunkás érkezik a napokban Franciaország három megyéjébe a helyi gazdák kérésére, akik munkaerőhiányban szenvednek a koronavírus-járvány miatti európai határzár következtében.

images


Ez a harmadik alkalom a járvány kezdete óta, hogy Franciaország - a határzár miatt - szervezetten utaztat be marokkói idénymunkásokat, miután általában az észak-afrikai országokból érkező vendégmunkások jelentik a legfontosabb alkalmi munkaerőt az országban.

A marokkóiak 4-6 hónapon keresztül a zöldség- és gyümölcstermelőknek segítenek, mindenekelőtt a klementin-szedésben az ország délkeleti és Korzika északi részén.

Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) igazgatója szerint az idénymunkásoknak nagyon szigorú egészségügyi előírásokon kell átesniük az utazás előtt, alatt és Franciaországba érkezésük után.

A több mint 250 marokkói az indulás előtt az OFII casablancai irodájában PCR-teszten esett át, megérkezésükkor Franciaországba a repülőtéren antigén gyorsteszttel ellenőriznek mindenkit, majd a munkáltatójuknál hétnapos karanténba kell vonulniuk, mielőtt egy újabb PCR-teszt vár rájuk.

"Ellentétben azzal, amit gondolunk, szakértelmet igénylő foglalkozásokról van szó. Az idénymunkások évek óta járnak Franciaországba és elengedhetetlenek a mezőgazdaságunk működéséhez" - mondta az OFII vezetője az AFP-nek.

Az OFII októberben 900, majd decemberben további 300 marokkói idénymunkás számára már létrehozott egy-egy légi hidat, szintén klementin-szüretelés céljából.

Fotó: unsplash.com
  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook