Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Hoffmann Rózsa: Még négy ütem lesz a pedagógusok béremelésében

A köznevelésért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján hozzátette: a kormány erre kötelezettséget vállalt.

Fontosnak nevezte, hogy a béremelés nem hitelből történik, mint 2002-ben, hanem megvan a fedezete a költségvetésben. Az idei összeg mintegy 32,5 milliárd, a jövő évi pedig 150 milliárd forint.

Hoffmann Rózsa a Nógrád megyei településen beszélt arról is, hogy a mostani a béremelés "automatizmus volt", a munkában eltöltött időn kívül nem díjaz egyéb szempontokat, de a következő lépésben megkezdődik a minősítés rendszere, ami négy kategóriába sorolja majd a pedagógusokat.

Mint mondta, a túlóra fogalma kikerült a köznevelés rendszeréből, mivel túlóráról kötelező óraszám esetében van értelme beszélni, a pedagógusokra viszont már a rugalmas munkaidő szabályozása vonatkozik.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, hogy nem várnak el többletmunkát a pedagógusoktól, a kormányrendeletben egyetlen olyan tevékenység sincs, amelyet eddig nem kellett elvégezni. "Az történt, hogy ezt szabályoztuk, átláthatóvá és egységessé tettük, elkerülendő azt, hogy egy nevelőtestületben vagy tankerületben nagy különbségek alakuljanak ki az elvégzett munka mennyiségét illetően" - mondta.

Összesen 160 ezer pedagógus kapott béremelést, és mintegy százan vannak, akiknek csökkent a fizetése. Az államtitkár tájékoztatása szerint ezeket az eseteket egyénileg vizsgálják meg a tankerületi igazgatók október 15-ig, a kompenzációt pedig novemberi fizetésükkel kapják meg az érintettek.

A sajtótájékoztatón Ondrikné Szabó Tímea, a nógrádkövesdi József Attila Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy elégedettek a kollégák, miután október 2-án megérkezett számlájukra az emelt bér, a bruttó 20-60 ezer forint közötti összegekkel. A délutáni elfoglaltságokon szívesen vesznek részt a gyerekek, nőtt a szakkörök, korrepetálások száma - tette hozzá.

Selmeczi Zoltán, a Balassagyarmati Tankerület igazgatója arról számolt be, hogy a tankerületben közel 400 pedagógust érintett az átsorolás, van, akinek bruttó 99 800 forinttal nőtt a bére.

A PDSZ: szerint a nagyobb munkaterhelés miatt "eltűnik" a pedagógusok béremelése

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a munkaterhelések növekedése "eliminálja", azaz eltünteti a "részlegesen megvalósított" pedagógusbér-emelést - tájékoztatta pénteken a szakszervezet vezetője az MTI-t.

Medrey László szerint az életpályamodell szemfényvesztés, mert az alapbér ugyan nőtt, de a jövedelem stagnál, számos esetben csökken. Úgy vélte, hogy ha a megnövekedett alapbért "visszaosztják" a megnövelt munkaterhelés óráival, kiderül, hogy az óradíj mértéke "nem igazolja vissza a kormányzati optimizmust".

Ebben a helyzetben a kormány ügyesen játssza el ismét az okos lány szerepét, a társadalom csak azt látja, hogy hoztam, a pedagógusok meg azt érzik, hogy nem is - fogalmazott az PDSZ elnöke.

Szerinte a 2010-es választásokon győztes koalíció már a kampányban beígérte a pedagógusi életpályamodell megalkotását, amit "folyamatosan lebegtettek" három éven keresztül. "Majd, mire döntöttek róla, kiderült hogy ellentétes a korábbi ígéretekkel" - mondta.

Medrey László úgy fogalmazott, hogy valójában a túlórák kifizetését szüntették meg és a túlórákat beépítették az iskolában kötelezően eltöltendő időbe. Így állhatott elő szerinte az a "hungarikumként" értékelhető helyzet, hogy ha valaki nem tudja megtartani az óráit, annak az óradíját levonják, aki viszont helyettesíti, az nem kapja meg a pluszmunka díját.

A PDSZ szerint "kritikán aluli" a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működése is. Ugyanis sorozatosak az egymással gyakran szöges ellentétben álló utasítások, az iskolák jó részében ma sincs állandó órarend és tantárgyfelosztás. Továbbá, mintegy 200 iskolában úgy kezdődött el a tanév, hogy nem volt kinevezett igazgató - mondta.

A PSZ sem elégedett, szerintük még mindig fejetlenség van az iskolákban

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint október 5-re, a pedagógusok világnapjára kézzel fogható valósággá vált a szeptember 1-jével, "hatalmi diktátummal" bevezetett köznevelési törvénynek a magyar oktatásra gyakorolt kedvezőtlen hatása, és a pedagógusok életpálya-modelljének anomáliái.

A szakszervezet pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy az oktatás minden résztvevője most szembesül azzal, hogy betarthatatlan a kutatások és felmérések nélkül, előkészítetlenül, az új munkaszervezési forma kipróbálására és az arra való felkészülésre kellő időt nem hagyó, kapkodva bevezetett törvény. Ez már-már ellehetetleníti az oktatást, az iskola működését - írták.

Szerintük az, hogy az iskolákban ma mégis minden nehézség ellenére folyik a tanítás, az elsősorban a kötelességtudó, munkájukat hivatásnak tekintő pedagógusoknak köszönhető. Azoknak a pedagógusoknak, akik számára olyan új bérezési rendszert vezettek be, amely nem ismeri el a nagyobb tudást, a több és jobb minőségben végzett munkát. Azoknak a pedagógusoknak, akik a nagyobb munkaterhek mellett, a megemelt munkabérek ellenére jó esetben ugyanolyan, rosszabb esetben kevesebb jövedelmet kapnak - tették hozzá.

Emlékeztettek arra is, hogy a PSZ két éve figyelmeztetett ezekre a veszélyekre, ám ezt sem a pedagógusok, sem a társadalom nem vette komolyan. "A hatalom ugyanis kiváló kommunikációs technikával, a béremelés folyamatos hangoztatásával elaltatta az érintettek éberségét, megosztotta a pedagógustársadalmat" - fogalmazott az érdekvédelmi tömörülés, hozzátéve, hogy a béremelés folyamatos hangoztatása a pedagógusok ellen fordította a közhangulatot.
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egy közútkezelő meghalt, kettő megsérült az M1-esen történt balesetben

A Magyar Közútkezelő Zrt. egyik munkatársa a helyszínen vesztette életét. Teljes cikk

A szakképzett fiataloknak kedvez a vállalkozások munkaerő-támogatásának kiegészítése

A program kibővítésével a 30 év alattiak után így összesen kilenc hónapig kaphatnak támogatást a vállalkozások. Teljes cikk

Ezeken a helyszíneken ellenőriz a NAV a következő hetekben

A koszorúkat és virágokat árusító vállalkozások országszerte számíthatnak az adóellenőrök megjelenésére. Teljes cikk