Megjelent: 16 éve

Hogyan kezelik a vezetők dolgozóikat?

A PricewaterhouseCoopers (PwC) legújabb tanulmánya szerint a szervezet sikerességéhez elengedhetetlen a vezetői képesség előtérbe helyezése, a dolgozói elkötelezettség növelése, a tehetségek menedzselése, valamint az innovációs készség erősítése - áll a Magyar Hírlapban.

PwC a közelmúltban publikálta az "Emberek kezelése egy változó világban" című tanulmányát, amelyet európai, amerikai, ázsiai és afrikai vállalatvezetőkkel folytatott interjúk alapján készített el a nemzetközi tanácsadó cég. A tanulmány elsődleges célja a vállalatvezetők figyelmének felkeltése azokra a globális emberi erőforrás-kezelési trendekre, amelyek a jövőben jelentős hatást gyakorolnak a szervezetek működésének hatékonyságára és a vállalkozások versenyképességére. A tanulmány alapvetően négy fő trendet azonosított. A szakértők kiemelték, hogy ezeket és a kapcsolódó szervezeti válaszokat nem lehet és nem szabad elkülönülten kezelni, mivel a vezetés, a dolgozói elkötelezettség, a tehetségek menedzselése és az innováció egymással összefüggő területek, és kihasználásuk csak együtt, rendszerben kezelve valósítható meg.

Elsőként a vezetői képesség, a vezetés előtérbe helyezését emelik ki a szakértők. A korábbi évek tapasztalataival összhangban a jövőben is az az elemzői várakozás, hogy a vállalatokat és a cégeken belüli csapatokat vezető menedzserek képességeinek megléte és fejlesztése kritikus lesz. Szükséges a stratégiai gondolkodás képessége, amely mellé az érintett vezető fel tudja sorakoztatni a munkatársait.

Elengedhetetlen az emberek képességeinek fejlesztésére való képesség, amelynek része lehet a delegálás, a belső coaching, a célkitűzés-értékelés magas szintű elvégzése. Mindezek mellett talán az a legfontosabb, hogy a vezető hatni tudjon munkatársaira és rávenni őket arra, hogy a szervezeti célok megvalósítása érdekében dolgozzanak. "Ha egy vállalkozás sikeres akar lenni a jövőben, akkor a vezetés képességének folyamatos felülvizsgálatára, hatásának mérésére és fejlesztésére kiemelt figyelmet kell fordítani" - hangsúlyozza Nagy Péter, a PwC tanácsadási üzletágának igazgatója.

A második kiemelt trend: a dolgozók elkötelezettségének növelése. A PwC szakértői az elvégzett adatgyűjtés eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a vállalati sikeresség egyik kulcsa az, ha a vállalkozás képes a dolgozói elkötelezettséget olyan szintre fejleszteni, hogy a dolgozói pozitív belső motivációitól hajtva egy közös cél elérése érdekében végezzék el a rájuk bízott feladatokat, sőt annál többet is. A szakértők a tanulmányban egy brit kutatási eredményre hivatkoznak, amely szerint tíz dolgozóból átlagosan mindössze három igazán elkötelezett a munkája iránt, amely igen alacsonynak tekinthető.

A dolgozói elkötelezettség alacsony szintje mindenképpen hátrányosan befolyásolja az érintett vállalkozás működését, mivel csökkentheti a szolgáltatás, termelés minőségét, növelheti a fluktuációt és ezáltal tudásvesztést, és közvetlen költségnövekedést is eredményezhet, például a selejt részarányának növekedése miatt.

A harmadik trendként a tehetségek menedzselését nevezték meg a PwC szakértői. Ez a versenyképesség fenntartásának nélkülözhetetlen eszköze. A tehetségekért folyó harc és a tehetségek menedzselése már csaknem egy évtizede varázsszóként használatos a HR és a vállalatvezetők körében, ám a PwC elemzői szerint mindez nem elég.

A tanulmány készítői végül, de nem utolsósorban a szervezet és a dolgozók innovációs készségének fejlesztését emelik ki, mint a versenyképesség fenntartásának kritikus eszközét. Az innováció a folyamatos pozitív irányú változás eszköze kell, hogy legyen. "A siker záloga, ha a vállalkozás képes a folyamatos megújulásra és az ügyfelei részére nyújtott szolgáltatások és termékek folyamatos javítására. Ennek kulcsa a dolgozókban rejlő innovációs képesség kiaknázása, amelyben jelentős szerep hárul a vezetőkre" - mondta Nagy Péter.

Magyar Hírlap
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek