Megjelent: 6 éve

Hogyan mérjük és kezeljük a munkahelyi stresszt?

Innovatív formában, több oldalról megközelítve a témát keresnek, és mutatnak megoldásokat a stressz egyéni és szervezeti szintű kezelésére, a 2015. szeptember 10-én megtartásra kerülő Stressz-M konferencián. A tervezett programmal kapcsolatban kérdeztük a szervező céget és a támogató partnereket.

Dr. Kun Ágota a BME Ergonómia és Pszichológia tanszékének az adjunktusát a Stressz-M felmérés országos kutatásának a szakmai vezetőjét kérdeztük:

Miért és hogyan kapcsolódtak a programhoz?

A kockázatértékelésnek több formájával találkozhatunk a gyakorlatban Magyarországon is. Nem mondhatjuk, hogy létezik egyetlen, kizárólagosan jó, vagy megfelelő mérőeljárás. Az eszközök megválasztásánál mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy milyen vállalati, szervezeti környezetben kívánjuk alkalmazni. Nagyon sok mérőeszköz a munkahelyi stresszre helyezi a hangsúlyt, hiszen ez általánosan jelenlévő probléma, szervezettől függetlenül.

A jelenlegi törvényi rendelkezés szerint kötelező felmérni azokat pszichoszociális kockázatokat, melyek munkavállalót a munkahelyén érik, és amelyek befolyásolják egyén válaszreakcióit, illetőleg ezzel összefüggésben stresszt, munkabalesetet, hosszú távon megbetegedést okozhatnak. A BME Ergonómia és Pszichológia Tanszéke egy a témához kapcsolódó új mérőeljárás, a Stressz-M online felmérő-rendszer hazai bevizsgálásával kapcsolatban kötött együttműködési megállapodást az Alternatíva Tanácsadó Csoporttal. Az együttműködés céljai:

• A cég által kialakított mérőeszköz hazai vállalatoktól nyert adatainak feldolgozása, a kérdőív validitás vizsgálata
• Az eredmények pszichológiai szempontú értelmezése
• Szakmai anyagok (összefoglaló dokumentumok, prezentációk, előadás anyagok, szakcikkek) írása

Az együttműködés keretében lehetőség van arra is, hogy a tanszék munka- és szervezet pszichológia mesterképzés hallgatói ebben a munkában aktívan részt vegyenek, s nem csak módszertani oldalról, hanem egy fejlesztési folyamat részeseként többszintű tapasztalatot szerezzenek. Egy jól megalapozott, könnyen alkalmazható és értelmezhető eszköz kiváló segítség lehet arra, hogy a vállalatok a törvényi kötelezettségnek eleget tudjanak tenni, valamint arra is, hogy a különböző vállaltoknál dolgozó szakemberek (legyen akár HR-es, munkavédelmi szakember vagy éppen munkapszichológus), szakmai hátterüktől függetlenül tudják felhasználni a rendszerből kapott eredményeket. A kapott információk alapján pedig az is tervezhetővé válik, hogy mely pontokon, milyen kockázatok mentén, hogyan érdemes beavatkozni a szervezeti működésbe, vagy a személyes fejlesztési folyamatokba.

Nagy B. József a FitExport Kft. ügyvezetője, mint a konferencia főtámogatója beszélt a cégről és a POLAR termékek által kínált szolgáltatásokról:

Hogyan és miért támogat egy „sport órákat” forgalmazó cég egy vállalati stresszkezelési programot?

Amikor Faragó István a Stressz-M programmal megkeresett bennünket 2014-ben éppen akkor állt bevezetés alatt a „normál” nem sportoló személyek számára készült POLAR LOOP aktivitásmérő karkötő termékünk. A cégnek céljai között szerepel a nem aktívan sportoló személyek elérése, a program pedig annak a fogyasztói körnek is kínál megoldásokat, akik még nem sportolnak, és kevésbé figyelnek oda a mindennapi testmozgásra.

Milyen támogatást tud biztosítania a POLAR, a termékeit használó fogyasztóknak?

A POLAR célja a testmozgás hatásainak a mérése és az edzés hatékonyságának a javítása. Nagyon nem mindegy, hogy egy bizonyos mozgástípust, milyen céllal és milyen intenzitással végzünk. Az hogy az aktivitás, hogyan hat a szervezetre azt a POLAR termékek által mért pulzustartomány mérésével nagyon jól meg lehet határozni.

Pulzuszónák: A Polar által meghatározott pulzuszónák iránymutatást nyújtanak arra, hogy az elvégzett edzésnek milyen hatása volt a sportoló egyén szervezetére, és milyen módon segítette a céljai elérését. Például ha valaki elsősorban a fogyásra helyezi a hangsúlyt, akkor a 2-es zónában kell tartania a pulzusát az edzés során, ugyanis ezen az intenzitási szinten használja a szervezet a zsírraktárakban eltárolt energiát. Az ennél magasabb zónában az alap-állóképesség, majd a gyorsasági állóképesség fejleszthető a leginkább. (A méréshez H7-es mellkasra helyezendő jeladó szükséges)

A pulzustartomány mérése mellett, további támogatást is biztosít a POLAR Smart Coaching gyűjtőnévvel az aktívabb sportolási tevékenységet végzőknek.

• Ilyen például az Energy Pointer, amely megmutatja nekünk, hogy éppen zsírégető, vagy állóképesség fejlesztő edzésmunkát végzünk-e.
• Az OwnZone, kijelöli nekünk a maximális teljesítményünk 65 és 90%-a közötti intenzitási intervallumot, ami biztosítja azt, hogy az izomláz érzése nélkül edzhessünk.
Fitness teszt pedig egy indirekt módszer arra, hogy megtudjuk azt, hogy egy perc alatt hány milliliter oxigént képes a szervezetünk elszállítani a testtömegünkre vetítve, ez a VO2max érték. Minél több oxigént képes az érrendszerünk elszállítani a sejtekhez, annál hatékonyabban tudnak az izmaink működni. Rendszeres időközönként elvégezve a tesztet nyomon tudjuk követni, hogy az edzettségi állapotunk megfelelően fejlődik-e, vagy esetleg stagnál.

Ezek funkciók az edzések tudományos információit felhasználva segítik a POLAR órák használóit céljaik hatékonyabb elérésében.

Faragó Istvánt a Stressz-M program ügyvezetőjét a 2015. szeptember 10-ére tervezett konferenciáról kérdeztük:

Milyen céllal szervezik a konferenciát?

Az elsődleges célunk a programmal és a konferenciával, hogy egy közös platformot teremtsünk a téma szakértői között. Azt láttuk, hogy az elmúlt időszakban mindenki a saját területén próbálta kezelni az egyre intenzívebben jelentkező stressz tüneteket. A munkavédelmis szakértő igyekezett felmérni, és szabályozni az saját elérhető eszközei segítségével a helyzetet. A foglalkozás-egészségügyi orvosok, diagnózisokat állítottak fel a dolgozók egészségi állapotáról, a HR pedig képzésekkel próbálta enyhíteni a problémát.

Az Európai Unióban az EU-OSHA (Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség) 2014-2015-ben kampányt hirdetett 30 országban (EU tagállamokon kívül is) a stressz /pszichoszociális kockázatok felmérésére és kezelésére. Mi erre a felhívásra készítettük el a programunkat.

A Stressz-M programnak 3 fókusza van. A MÉRÉS, a MOZGÁS, és a MEDITÁCIÓ. A Mérés segít az aktuális állapotunk felmérésében. A Mozgás hozzájárul a fizikális egészségmegőrzéshez. A Meditáció kiegyensúlyozza a túlterhelt idegrendszerünket.

A méréshez kapcsolódó online felmérő rendszer az 2015-ben készült el. Egy olyan szoftvert szerettünk volna alkotni, amely képes egyéni szinten felmérni a lehetséges pszichoszociális kockázatokat és a rendszerbe bevitt adatok alapján (egyéni- csoportos-szervezeti) visszajelzést összeállítani. A rendszerben használt kérdőív validálási vizsgálatára és a program szakmai támogatására a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékét kértük fel. Jelenleg a rendszer segítségével országos kutatás keretében szeretnénk egy körképet kapni a magyar vállatok/gazdasági társaságok stressz-szintjéről, megvizsgálva a szervezeti és egyéni jellemzők, valamint a pszichoszociális kockázatok kapcsolatát.

Az országos felméréshez és az EU-OSHA kampányhoz kapcsolódva a konferencián 3 témakörbe csoportosítottuk a programot. Az első körben a tudományos információk és adatok fényében érzékenyítjük a résztvevőket, másodikban vállalati megoldásokat mutatunk be, és végül a harmadik szakaszban a szakértőket kérdezünk meg. A konferencia középpontjába nem a problémát, hanem a lehetséges megoldási lehetőségeket helyezzük. Arra szeretnénk rávilágítani, hogy együttműködve, együttgondolkodva hogyan lehet a mindennapi életben egyre erősebben megjelenő stressz problémát hatékonyabban kezelni, egyéni, vezetői és szervezeti szinten.
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter