Megjelent: 3 hónapja

Így alakítanák át a minimálbérezési rendszert

Napirendre kerülhet a minimálbérezési rendszer teljes átalakítása, a két alkalmazott összeg arányos egységesítésével - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó gazdasági szereplők szerint teljesen át kellene alakítani a minimálbérrendszert. Úgy vélik, a teljesen más összeget tartalmazó minimálbér és garantált bérminimum helyett egy új, egységes minimálbért kéne kialakítani, melynek köszönhetően felzárkóznának a keresletek, visszaszorulna a gyorsuló szegénység, fehéredne a gazdaság és csökkennének az adminisztrációs terhek. Az így kiszámított legkisebb kereslet emellett reálisabb képet mutatna a hazai bérhelyzetről.

A minimálbér 2020-tól 161 ezer forintra, a középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimum pedig 210,6 ezer forintra nőtt. A két összeg egyesítésével a kötelező legkisebb kereset idén a bruttó 199 forintot, azaz 620-650 eurót érne el, ami körülbelül akkora, mint Görögországban. Ezzel a magyar dolgozók kapnák a 22 minimálbért alkalmazó tagállam közül a tizenkettedik legnagyobb összeget. A döntés értelmében a most alkalmazott minimálbér 25 százalékkal nőne. A Pénzügyminiszté­rium adatai szerint hazánkban idén 250 ezren dolgoznak minimálbérért, és körülbelül 800 ezren garantált bérminimumért. 2018 és 2020 között a minimálbéresek száma 250 ezer fővel egymillió főre csökkent.

„A versenyszférában alig van hatása a minimálbérnek a keresetekre. A vállalatok a reálgazdasági folyamatokat veszik figyelembe, a munkavállalók iránti magas kereslet mellett alacsony kínálat tapasztalható” - mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint eljárt az idő a kötelező legkisebb keresetek rendszere felett, az átlagbérek régóta jelentősebben nőnek. A minimálbérnek ráadásul negatív hatásai is vannak, a 161 ezer forintra bejelentettek döntő többsége ugyanis valószínűleg feketén dolgozik, bére egy részét zsebbe kapja.

Boros Imre közgazdász szerint 2021-2022-től be lehetne vezetni az egységesített a munkavállalók számával súlyozott összeget, ami azért is indokolt döntés lenne, mert érdemben javulna a legalacsonyabb kerese­tűek jövedelmi helyzete. Azt viszont mindenképp meg kell vizsgálni, hogy a legkisebb vállalkozások milyen arányban képesek végrehajtani egy-két lépcsőben legalább 25 százalékos bérrendezést.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége megfontolja, hogy egyeztetést kezdeményezzen a munkáltatói képviseletekkel a minimálbérrendszer átalakításáról. Az egységesítéstől a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége sem zárkózna el.

Friss bérkalkulátor a HR Portálon, valamint Bérkalkulátor az elmúlt 3 év bruttó-nettó adataival és családi bérkalkulátor.

Magyar Nemzet
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter