Megjelent: 15 éve

Így megy az amerikai diplomás pályakövetés

Amerikában nagyon fontos egy-egy szolgáltatás minőségének mérése. Így van ez a felsőoktatással is, a felvi.hu/Felsőoktatási Műhely feltérképezte az amerikai intézményekben működő, interneten elérhető pályakövetési adatokat, az eredmények azonban nehezen voltak fellelhetők és egyszeri mintavételre alapultak a folyamatos pályakövetés rendszere helyett.

Az Egyesült Államokban a pályakövetés rendszere már hosszú évekre visszatekintő múlttal rendelkezik, és szakemberek szerint nem is meglepő, hogy inkább tagállami szintű felmérések készülnek, hiszen a felsőoktatás rendszere decentralizált és az egyes tagállamok irányítása alatt áll.

Az adatokat nem volt könnyű felkutatni, az intézmények honlapjain nehezen találhatók meg a mért statisztikák, eredmények, az egyetemeket népszerűsítő szórólapokon és kiadványokon viszont szerepelnek az államonként jellemző mutatók.
Amerikában az állami egyetemeket egyes tagállamok vagy bizonyos körzetek működtetik.

Minden tagállam működtet legalább egy állami egyetemet a körzetében, de inkább többet. Emellett számos egyházi és magánintézmény működik az USA-ban.


A pályakövetés módszere és a kérdésekA pályakövetés a legtöbb intézményben egyszeri lekérdezés alapján történik, a honlapokon sokszor csak a lekérdezésre vonatkozó kérdőív érhető el, máshol a kérdőív és az eredmények is, vagy csak az eredmények olvashatók. Sok helyen az eredmények csak jelszóval érhetők el, nem fér hozzá akárki az adatokhoz. A legtöbb esetben a felmérések célja, hogy az intézmény a minőségfejlesztés és a diplomázók karrierjének magasabb szintű támogatása érdekében információt szerezzen arról, hogy az ott végzettek mit csinálnak a diploma megszerzését követően, mennyire segítette őket az egyetem céljuk elérésében, és milyen felkészülést kaptak a munkaerőpiacon való megfeleléshez.


Az egyik vezető állami egyetemen...A Michigan State University 46 ezer hallgatójával egyike az Egyesült Államok top állami kutatóegyetemének, ahol hosszabb távú, 11 évet felölelő (1982-1993) alumni felmérést végeztek ""Alumni Survey" néven. A válaszadási arány magas, a megkeresett végzett hallgatók 67,5 százaléka válaszolt. A jó eredményt egyrészt az alumni egyetemhez való pozitív viszonyulásának, másrészt annak tulajdonítják, hogy elektronikusan is és papíron is volt lehetőség megválaszolni a kérdéseket. A felmérés a volt hallgatók aktuális munkájáról, illetve korábbi munkahelyeiről érdeklődött, továbbá arról, hogy hol élnek és dolgoznak. Kérte a válaszadókat, hogy értékeljék az egyetemi képzést a későbbi karriertapasztalatok függvényében. A cél az volt, hogy megtudják mennyire elégedettek az MSU-n PhD-fokozatot szerzett hallgatók az intézmény képzésével.

Edupress.hu
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter