Megjelent: 7 éve

Így vadásznak a cégek új munkaerőre - állásbörze a BME-n

Szerdán kezdődött, csütörtök késő délután ért véget a legnagyobb felsőoktatási állásbörze, a Műegyetemi Állásbörze a BME központi épületében. Továbbra is kapósak a mérnökök (villamos-, gépész-, vegyész-), az informatikusok, ám szinte minden standnál feltétel valamilyen szintű nyelvtudás. Helyszíni riport.

Az állásexpó híre az első napon egészen a Szent Gellért téri villamosmegállóig ér. A zebrák tájékán csoportosuló fiatalok sűrűn említik meg a rendezvényt, miközben egyre többen tartanak céltudatos léptekkel kifejezetten a Budapesti Műszaki Egyetem "K" épülete felé a rakparton. A nyüzsgés a bejáratnál tovább folytatódik: így az első lépések megtétele után megkezdődik az ilyenkor szokásos szórólaphadjárat.

Kerüljük a "viszonylag" szót

Az állásexpózáshoz és a céges standok magabiztosabb felkereséséhez azért jól jöhet némi technikai és kommunikációs felkészülés is a pályakezdőknek: a folyosói forgatagból kiszakadva, az egyetem egyik előadótermében dr. Sinkó Erika pszichológus, coach csoportos ingyenes, "Életbelépő" tréningje épp ebben segít az érdeklődőknek. A teremben a tréning kezdetekor kb. 10-en vannak. Az első feladatban a résztvevőknek fiktív állásinterjú keretében, 1 perces gondolkodási időt követően, összesen 2 percben kellene meggyőznie az interjúztatót, miért éppen ők a legjobbak. "... a korábbi cégnél a munkáimról viszonylag jó visszajelzéseket kaptam. "Nincs még sok gyakorlatom, viszont fél év alatt tanultam meg 1 újabb idegen nyelvet... azért szeretném ez az üzletvezetői pozíciót, mert korábban a szakma több részterületébe is beleláthattam... dinamikus és csapatjátékos vagyok, bírom a határidővel járó nyomást" - záporoznak az érvek. A coach aztán értékel és összegez, amiből kiderül: sok remek próbálkozás volt, mégis a konkrét, számszerűsített eredményeket említők fogták meg a legjobban a feladat lényegét. És ha már pozitív visszajelzéseket kapott korábban az álláskereső, az önjellemzéseknél a "viszonylag" szót inkább tanácsos elkerülni.

Nehezen találják a vegyészmérnököket

Némi bepillantást nyerve az eredetileg kétnapos programba, utunk a céges standok között folytatódik. Így jutunk el az épp vegyészmérnököket vadászó, többek közt speciális hőszigetelő paneleket gyártó Kingspan Magyarország Kereskedelmi Kft. standjához. Akiknek legkevésbé sincs könnyű dolga, mert a cég tapasztalatai szerint a gyakorlott, teljes munkaidős pozíciót kereső vegyészmérnök bizony ritka kincs: ezzel szemben rengeteg a csupán gyakorlati helyekre vadászó érdeklődő. "Most 2-2 fő vegyészmérnököt keresünk, de az expó első napjának délutánjáig még csak 1 ígéretesnek tűnő jelölttől kaptunk CV- t" - összegez Váczi Zsuzsanna HR-koordinátor. Erős középfokú angoltudásra mindenesetre ehhez a pozícióhoz is szükség van.

Hiánycikk az idegen nyelvet beszélő informatikus is

Kicsivel később az is kiderül, hogy míg az építőiparban vegyészmérnököket, az IT-szektorban nyelveket jól beszélő pályázókat találni komoly kihívás. "Többek közt .Net-fejlesztő specialistát, tesztelési specialistát keresünk, de pályakezdő szoftverfejlesztőket is keresünk C/ C ++ és Java-fejlesztésre. A pályakezdő pozíciónál előnyt jelenthet némi munkatapasztalat, de nem feltétel. Továbbá vagy 12 hónapon belül kézhez kapott vagy legkésőbb 1 év múlva esedékes diplomaszerzés a jelentkezés feltétele" - mondja Tölgyesiová Klaudia, a Hewlett Packard HR-munkatársa. Aki hozzátette, hogy a pályázók általában 2-3 interjúkörre és a CV benyújtásától számított, átlagosan 1,5 -2 hónapos átfutási időre számíthatnak. Mérnöki pozícióikra viszont már komoly kihívás angolul és németül egyaránt kiválóan beszélő jelentkezőket találni.

Őket keresi a Coca-Cola

Ugyanakkor sem érdeklődőkben, sem pályázókban nincs hiány az állásexpókon mindig kiemelten népszerű Coca-Cola standjánál. Ott jártunkkor is legkevesebb 7-en, 8-an várnak információra a szűkre szabott folyosókon, de náluk ez a trend nagyjából egész nap állandó. A cég 2014-es, sales - marketing területre meghirdetett Vezetőutánpótlás-programja például sokak érdeklődését felcsigázza. Még kifejezetten gyakorlottnak számító szakemberek is szívesen jelentkeznének a stand körül röpködő kérdés kavalkád alapján: csakhogy a programra a legkésőbb 2014 nyarára befejezett tanulmányokkal rendelkezőket várják kommunikáció, közgazdasági, kereskedelem-marketing, gazdálkodás vagy menedzsment szakokról. A jelentkezőknek mindemellett legfeljebb 1-2 éves munkatapasztalata lehet, továbbá a legalább középfokú, magabiztos angoltudás és a B - kategóriás jogosítvány mellett a cég a tanulmányokon túli elhivatottságot is elvárja a pályázóktól.

Takács Gabriella

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Idén is keresik a felelősségteljes munkáltatókat

A pályázatra szeptember 30-ig lehet jelentkezni. Teljes cikk

Akár Brüsszel engedélye nélkül is megemeli a postások bérét a magyar kormány

Mindenképp megkapják a béremelést a postai dolgozók. Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Kaotikus állapotra panaszkodik, petíciót indított a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete

A VPDSZ elnöke kilenc pontban fogalmazta meg a szakszervezet követeléseit. Teljes cikk