Megjelent: 4 éve

Így változik a gyed 2016-ban

A gyermekgondozási díj megállapításában bekövetkezett változások 2016-ban.

images

A gyermekgondozási díjra való jogosultság feltétele, hogy az ellátásra való jogosult a gyermeket a saját háztartásában nevelje. Pontosításra került mit is értünk ezen a fogalmi meghatározáson: a szülő akkor neveli a gyermeket a saját háztartásában, ha a gyermek a szülővel közös háztartásban életvitelszerűen együtt él és a gyermeket a szülő neveli, illetve gondozza.

A gyermekgondozási díj a gyermek 2 éves koráig jár a jogosultnak. Ez a jogszabály a 2015. december 31. napját követően jogosultak esetén alkalmazható.

Kedvezően változott a gyermekgondozási díj naptári napi alapjának megállapítása is.

Gyermekgondozási díjra való jogosultság esetén a naptári napi alap meghatározásánál, ha a gyermek, aki után gyermekgondozási díj kerül megállapításra, az előző gyermek jogán folyósított gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, a megállapított gyermekgondozási díj naptári napi alapja nem lehet kevesebb mint az utolsóként (előző) született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja.

Ez a kedvezmény csak akkor alkalmazható, ha mindkét gyermek után ugyanazon foglalkoztatónál elért jövedelem alapján került megállapításra a gyermekgondozási díj és a csecsemőgondozási díj.

munkajog.hu
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter