kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Íme az eurózóna tíz leggazdagabb embere

Az eurózóna válsága ellenére vannak igazán szerencsések is, akik üzleti érzéküknek köszönhetően talán nyugodtabban szemlélhetik az eseményeket. Következzenek eurózóna leggazdagabbjai a CNCB összeállítása szerint!

A leggazdagabbakat bemutatását a lista végéről kezdjük.

9-10. Berthold és Theo Albrecht Jr. (11,2-11,2 milliárd dollár - 2531 milliárd forint)

A lista utolsó két helyére két németországi üzletember került, akiknek vagyona egyenként 11,2 millirárd dollárra rúg. Nevükhöz kapcsolódik az Aldi Nord szupermarketlánc, melyet a néhai Theo Albrechttől örököltek. A testvérekről valójában nagyon keveset lehet tudni, annyi azonban biztos, hogy az Aldi Nord felügyelőbizottságának tagjai mindketten. Az Aldi Sud szintén sikert hozott a harmadik testvérnek, melyről a cikkünk későbbi részében olvashat.

8. Serge Dassault (11,5 milliárd dollár - 2599 milliárd forint)

A Dassault cégcsoport elnök-vezérigazgatója Serge Dassault édesapjától, Marcel Dassaulttól örökölte a repülőgépgyártással foglalkozó vállalatot, mely alá a konzervatív francia napilap, a Le Figaro is tartozik. Segre Dassault a francia konzervatív Népi Mozgalom Unió pártjának a tagja is, sőt egy külvárosi párizsi kerület polgármestere is volt. A legutóbbi francia választásokon pedig Nicolas Sarkozy támogatója volt. Az idei év kiemelkedő üzletének számít az Eurofighter konzorcium felett aratott győzelme, amikor is elnyerte az indiai 126 repülőgépbeszerzésre irányuló kiírást mintegy 10 milliárd dolláros értékben.

7. Leonardo Del Vecchio (13,6 milliárd dollár - 3074 milliárd forint)

Leonard Del Vecchio az eurózóna hatodik leggazdagabb embere a 13,6 milliárd dolláros vagyonával, mellyel hazájában, Olaszországban a második leggazdagabb címet nyerte el a Luxottica napszemüvegeknek köszönhetően. Olyan luxusmárkákat forgalmaz, mint például a Ray-Ban, vagy az Oakley, illetve beszállít nagy divatáruházaknak is, mint a Prada, vagy a Chanel. A vállalata mintegy 7100 napszemüveg-üzletet birtokol szerte a világon. Élettörténete kiemelkedő, hiszen szegény család gyermekeként született, majd árvaházban nevelkedett fel. Fémmunkásként kezdte pályafutását, aztán 1961-ben 26 évesen alapította meg a Luxotticat.

6. Francois Pinot (14,2 milliárd dollár - 3209 milliárd forint)

Francios Pinot a hazánkban kevésbé ismert luxus kiskereskedelmi üzletlánc, a PPR tulajdonosa, mely a Gucci csoportot is birtokolja (Yves Saint Laurent, Balenciaga, Bottega Veneta, and Alexander McQueen). Vállalkozásával 14,2 milliárd dolláros vagyonra tett szert. Emellett a Christie aukciósház is az irányítása alatt áll.

5. Michelle Ferrero (16,4 milliárd dollár - 3706 milliárd forint)

A hazánkban is ismert Ferrero édességgyár kötődik a nevéhez, melynek köszönhetően Olaszország leggazdagabb embere is egyben. 1946-ban, az édesapja alapította még a céget, mely a világ legnagyobb csokoládégyára lett a világon, és olyan ismert márkákat teremtett meg, mint például a Kinder, a Nutella, vagy a Tic Tac. Michell karrierje 20 évesen a vállalkozás kötelékében indult, 32 éves korára pedig már ő vezette a céget. A társaságnak mára több mint 100 országban 38 üzleti és 18 termelőegysége van.

4. Bernard Arnault (23,7 milliárd dollár - 5356 milliárd forint)

Franciaország leggazdagabb embere Bernard Arnault, aki vezérigazgatója és többségi tulajdonosa a LVMH Möet Hennessy Louis Vuitton társaságnak, mely több mint 60 luxusmárkát tart az ellenőrzése alatt - például a Louis Vuittont, a Givenchyt, vagy a Diort. Arnault napi aktivitással vesz részt társasága működésében.

3. Liliane Bettencourt (23,7 milliárd dollár - 5356 milliárd forint)

Liliane Bettencourt Európa leggazdagabb asszonyaként szerepel a listán. Vagyona 23,7 milliárd dollárra rúg, melyre a L'Oreal főrészvényeseként tett szert. Ő az alapító egyetlen gyermeke, aki általában kerüli a nyilvánosságot és mindössze néhány interjút adott eddigi élete során. Piaci pletykák szerint ő volt Nicolas Sarkozy kampányának egyik finanszírozója is.

2. Karl Hans Albrecht (26 milliárd dollár - 5876 milliárd forint)

Németország leggazdagabb embere az Aldi Sud kiskereskedelmi hálózat egykori elnöke és alapítója. 2002-ben ugyanis lemondott az elnöki tisztségéről és vele együtt minden, a társaság irányításával kapcsolatos feladatát is átadta utódának. 92 évesként a legidősebb szereplője a listának, aki mára teljesen visszavonult a nyilvánosságtól. Bár a 9-10 helyen szereplő testvéreivel alapította meg az Aldi-t, nem sokkal ezután megosztották az üzletet, és ő kapta a déli hálózatot. A listán elfoglalt helyezésük alapján úgy tűnik, ő saját maga szempontjából sikeresebben sáfárkodott üzletemberként, mint a testvérei.

1. Amancio Ortega Gaona (40,2 milliárd dollár - 9085 milliárd forint)

Az eurózóna tagállamainak leggazdagabb embere, Amancio Ortega Gaona az Inditex kiskereskedelmi hálózat alapító elnöke. A társaság spanyol ruházati márkákat forgalmaz, többek között a Zara, vagy a Pull and Bear tartozik hozzá. Ugyan az elnöki posztról tavaly lemondott, ő maradt a cég többségi tulajdonosa a maga 59,29 százalékával. Ortega vagyona egyébként a spanyol gazdasági krízis ellenére sem csökkent az elmúlt időszakban köszönhetően a feltörekvő piacokon való jelenlétének.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek