Megjelent: 15 éve

Ingyen nikotintapasz és saját konditerem - Egészséges munkahelyek 2004 (2)

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) először 2002 novemberében hirdette meg "Egészséges Munkahely Program" - ját. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy a vállalatok minél több eszközzel, juttatással járuljanak hozzá dolgozóik egészségmegőrzéséhez. A díjra pályázó cégeknél a következő területek kerülnek górcső alá: munkahelyi egészséggondozás, egészséges táplálkozás és testmozgás, ergonómia és mentálhigiéné. Idén az Atel Csepeli Vállalatcsoport és a Colgate - Palmolive Magyarország Termelő Kft. felelt meg leginkább a követelményeknek - a középvállalat kategóriában.


Egy telefon és indul a nyomozás

"Munkatársainknak többféle lehetőségük van fizikai és mentális állapotuk karbantartására: a cég minden kollégának biztosít fittnes bérletet, a labdarúgás szerelmesei pedig hetente másfél órát focizhatnak a vállalat által bérelt - télen fedett - pályán. Az alkalmazottak részére 24 órás telefonvonalat tartunk fent, ahol világszerte bármely Colgate - Palmolive leányvállalat dolgozója elmondhatja - egyelőre csak angolul - problémáját, legyen az munkahelyi megvesztegetés, zsarolás, szexuális zaklatás, vagy bármely más lelki gond. Többek között a dolgozók mentális egészségének megőrzésének érdekében tartja a cég kötelező belső tréningjeit, ahol szituációs gyakorlatokon át tanulhatjuk meg, hogyan vezessük le a leghatékonyabban a munkahelyi stresszt - mondta el Dávid Ágnes, a Colgate - Palmolive munkatársa.


Iroda bútor ötszörös áron

Nagy hangsúlyt fektet a New York - i székhelyű vállalat az ülőmunkát végző kollégák egészségmegőrzésére is. "Egy éve költöztünk át az új irodaházunkba, ahol a berendezés - bár az általános bútorok többszörösébe kerültek - úgy választottuk ki, hogy az valóban megfeleljen a legmagasabb ergonómiai követelményeknek. A székek több ponton állíthatóak, személyre, használóra szabhatóak, és a gyártó cég képviselője egy prezentáció keretében mutatta be a megfelelő beállításokat. A számítógép előtt ülőknek természetesen biztosítjuk az óránkénti tíz perces szüneteket - mondta az irodavezető.

A háztartásvegyipari, kozmetikai és testápolási cikkeket - gyártó cég alkalmazottai emellett belépéskor illetve ezt követően évente átesnek a kötelező egészségügyi felmérésen, ahol általános állapotukat vizsgálják. A három évente ismétlődő munkabiztonsági felmérések során pedig ellenőrzésre kerül, hogy a munkaasztalok, a munkaszékek, a monitorok, a billentyűzetek, a klíma, a hőmérséklet, a világítás, és a páratartalom megfelel - e a törvényi előírásoknak. A dorogi üzemben a kockázatbecslés fő területei: anyagmozgatás, ergonómia, munkahely/tevékenység - specifikus veszélyek, kémiai biztonság, zaj.


Sítúra ajándékba

A dohányzásról leszokni vágyók ingyen nikotintapaszt igényelhetnek, az étkezés során többféle menüből választhatnak a dolgozók, a szórakozást előnyben részesítőknek pedig az évente megrendezésre kerülő mikulásparti, majd a karácsonyi vacsora nyújt kellemes kikapcsolódást.


Saját konditerem, versenyek, konfliktuskezelő programok

Hasonlóan ügyel dolgozói egészségmegőrzésére a díj másik tulajdonosa, az Atel Csepeli Vállalatcsoport. A sportolást kedvelők rendelkezésére áll az erőművek saját konditerme, emellett évente sor kerül iparági asztalitenisz versenyekre, síverseny találkozókra is. A megfelelő mentális állapot elérését a negyedévente zajló csapatépítő programok, és konfliktuskezelő tréningek segítik, a gyermekes szülőknek pedig családi napokkal kedveskedik a cég.

Irodáikban természetes fény mellett dolgoznak az alkalmazottak, bútoraik megfelelnek az ergonómiai előírásoknak.


Dohányozni tilos

"Cégünk a nemdohányzó kultúrát képviseli, az erőművek egész területén tilos a dohányzás, az alkalmazottak egy külön épületben cigarettázhatnak. Bár leszoktató programunk nincs, ha valaki elhatározza, hogy felhagy a cigarettázással, segítünk - mondta el Monok Hajnal, a vállalatcsoport HR-vezetője.

Mivel minden dolgozó fix összegű étkezési hozzájárulásban részesül, az egészséges étrend hívei saját maguk dönthetik el, mit kívánnak enni.

A Colgate - Palmolive Magyarország Kft., és az Atel Csepeli Vállalatcsoport is szelektív hulladékgyűjtést folytat, a baleset-megelőzés mindkét cég számára rendkívül hangsúlyos terület. A szigorú - több száz oldalt felölelő - előírásoknak köszönhetően az utóbbi években egyik vállalatnál sem történt komolyabb, nyolc napon túl gyógyuló sérülés.

Oroszi Babett
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter