Megjelent: 4 éve

Ingyenes egyetem, 730 eurós ösztöndíj – tanulás, munka Dániában

Könyves Viktória évek óta tudatosan igyekszik karriert építeni. A 24 éves nagyváradi magyar egyetemista direkt dániai egyetemet választott. Viki az University of Southern Denmark marketing-management szakának köszönhetően Sanghaj és Peking mellett Dublinba is eljutott.  Milyen munkákat végez az iskola mellett? Hogyan zajlik a dán egyetemi élet? Milyen benyomásai vannak az ottami emberekről? A HelloKarriernek elmondta.

Könyves Viktória évek óta tudatosan igyekszik karriert építeni. A 24 éves nagyváradi magyar egyetemista direkt dániai egyetemet választott. Viki az University of Southern Denmark marketing-management szakának köszönhetően Sanghaj és Peking mellett Dublinba is eljutott.  Milyen munkákat végez az iskola mellett? Hogyan zajlik a dán egyetemi élet? Milyen benyomásai vannak az ottami emberekről? A HelloKarriernek elmondta.

Viktória öt éve döntött a dániai továbbtanulás mellett: persze nem előzmények nélkül. Egyrészt tiniként már rendszeresen belekóstolhatott más országok hétköznapjaiba - ráadásul döntését a szülei szintén lelkesen támogatták. ”Már 12-13 évesen többször megfordulhattam Görögországban, Angliában, Skóciában és Németországban. És a kulturális kíváncsiságom később is megmaradt. Igazából dániai egyetemet is azért választottam, mert vonzott az ismeretlen, érdekelt, mi vár majd ott. A szüleim már a  jövőbeni karrierépítés miatt is bátorítottak. Egyébként hamar kiderült: jó döntést hoztam.”  

Munkáért és tanulásért havi 730 eurós ösztöndíj jár

Könyves Viktória: A dániai egyetemeken nem csak illemből hallgatják meg a véleményedet -  és a munkában is felesleges stresszelni"

Mert amellett, hogy EGT-tagállamban élőként ingyenes a felsőoktatás és dánul is megtanulhatott, az állam még rendszeres tanulmányi ösztöndíjjal is támogatja a diákokat. Ennek összege 730 euró egy hónapban: a folyósítás feltétele azonban havi legalább 40 óra munka a tanulás mellett. 

”Az elmúlt években én is végig dolgoztam és gyűjtöttem a munkatapasztalatokat az óráim után. Három és fél évig például egy fitneszteremben dolgoztam. Volt, hogy családoknál takarítottam, majd recepciósként is dolgoztam egy hotelben. Viktória ezzel párhuzamosan még két gyakornoki munkát is végzett: "Az első gyakornoki állásom egy helyi kulturális központban zajlott 2013-ban, mely később állandó munkahellyé nőtte ki magát. A feladatom egy, az európai gyermekkultúráról szóló, nemzetközi konferencia megszervezése volt. A konferencia 2015-ben sikeresen megvalósult. A második gyakorlatom 2014-ben, az akkori egyetemem nemzetközi irodájában történt, ahol lehetőséget kaptam külföldi cserediákprogramokkal foglalkozni fél éven keresztül."

Dánia: senkit nem néznek le a munkája miatt

Viktória beszélgetésünk alatt egyszer sem rangsorolta az akár gyakornokként, akár diákként végzett munkáit. Ami ritka. De nem véletlen. Mert tapasztalatai szerint nem lehet nem észrevenni, hogy a dán társadalom tudatosan törekszik mindenkit egyformán megbecsülni. 

”Itt senkit nem feszélyez, mi a munkája, mert senkit nem néznek le miatta. Ez annyira így van, hogy még a vezető se érzi elfogadhatatlannak, ha egy témában értelmes kritikát kap - sőt van, aki direkt kíváncsian várja, hogy a munkatársai szerint miben lehetne még jobb a csapat. És stresszelni sem kell, mert a környezet alapvetően támogató. Egy példa: mikor tavaly ősszel elkezdtem a recepciós munkámat, sokat idegeskedtem a dán nyelvtudásom és a munkával járó anyagi felelősség miatt is. Mikor a főnököm ezt észlelte, egyből biztosított a támogatásáról - és arról is, hogy jó munkaerőnek tart, szóval fel a fejjel, nem lesz gond és csak így tovább.”  

A LEGO-nak is gyárthatnak sales - stratégiát

Viktória az egyetemen is hasonló hozzáállással találkozott. Az oktatás gyakorlatiassága - és az oktatók pozitív hozzáállása - már csak hab a tortán.  ”A dán egyetemi oktatás nagyon életszerű, mert tényleg olyan hétköznapi helyzetek megoldására akar felkészíteni, amelyek később bármikor szembe jöhetnek egy munkahelyen. Volt rá példa, hogy az volt a feladat: találjunk ki profi megoldást a LEGO kedvezőtlenül alakuló értékesítési mutatóinak a fellendítésére. Emellett nagyon sok esettanulmány, gyakorlatias feladat van: ilyenkor sokszor dolgozunk csapatban, miközben rengeteg prezentációt tartunk. Ebből senki nem marad ki.

Az oktatók hozzáállása abszolút profi: tegeződnek a diákokkal, valóban érdeklődnek a teljesítményed iránt és hibázni ugyanúgy nem tilos, mint a munkahelyeken. Ráadásul a véleményedre is nyitottak. Tényleg érdekli őket mit gondolsz és nem csak illendőségből hallgatnak meg - már ha egyáltalán.” De a tanulmányi utak és csereprogramok is a tanmenet fontos részei.  Pekingben és Sanghaj-ban például 10 napot, valamint Dublinban is egy hetet tölthettem.”  

Nem számít a státuszszimbólum, a bankigazgató Skodával jár

A magyar diák összességében a társadalomról is inspiráló tapasztalatokat gyűjtött az elmúlt években. ”Látszik, hogy ez jóléti társadalom. Mert bár a lakosság nagyon jó anyagi körülmények között él és sokan tehetősek, nem nagyon foglalkoznak státuszszimbólumokkal. Annyira nem, hogy az egyik takarítói munkám során még Skodával járó bankigazgató házában is dolgoztam.Ez itt nem is egyedi eset.” Mindennapos tapasztalat az is, hogy sokat keresnek, de nem halmozzák a luxust. De rengeteget adakoznak és a karitatív megmozdulásoknak, az önkéntes munkának is komoly hagyományai vannak Dániában.

Van kultúrája az önkéntes munkának

„Itt teljesen megszokott például, hogy egy hatvanas éveiben járó hölgy a bevételt a Vöröskeresztnek felajánló second hand butikban önkénteskedik eladónőként heti pár délutánt. De sok család fogad örökbe afrikai vagy ázsiai kigyermekeket is a már meglévők mellé.”
 
Viktória összességében úgy érzi: magyarként nem zárja ki később akár a magyarországi karrierépítést sem. De azért nagyon örül a mostani, külföldi ”alapozásnak”. Mindemellett igyekszik nyitott szemmel járni. ”Most szuperül érzem magam, de továbbra is nyitott vagyok a külföldi lehetőségekre. Hiszem, hogy menni, látni és tapasztalni kell -  és nem hagyni, hogy csak úgy, monoton módon elmúljon az élet.”   

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk

Facebook