Megjelent: 2 éve

Itt a nyerő önéletrajz? - CV a gyengeségekről is

Formabontó módon tesztelte a személyzeti szakembereket egy új, saját maga által kitalált önéletrajzi sablonnal egy amerikai kreatív ügynökség vezető munkatársa. Jeff Scardino a hibáit és a kudarcait is beleírta CV-jébe. Mi lett az eredménye?

images

Formabontó módon tesztelte a személyzeti szakembereket egy új, saját maga által kitalált önéletrajzi sablonnal egy amerikai kreatív ügynökség vezető munkatársa. Jeff Scardino a hibáit és a kudarcait is beleírta CV-jébe. Mi lett az eredménye?

Személyes adatok, munkatapasztalat, iskolai végzettség. Ezek a rovatok minden CV szerves részei. Ezekben a pályázók többnyire kozmetikázott, tehát a valóságnál kicsit előnyösebb képet festenek magukról. A céges toborzók persze ezt tudják és telefonos vagy személyes interjún célzott kérdésekkel igyekeznek a „rózsaszín felhőt” eloszlatni és a valós tapasztalatot, képességeket, tudást megvilágítani.


Jeff Scardino, a New York-i Ogilvy kreatívügynökség munkatársa csavart egyet ezen a megközelítésen. „Relevant resume” néven olyan önéletrajzi sablont dolgozott ki, ami az elért eredményeken kívül a kudarcokat, a hibákat és a gyengeségeket is megemlíti külön rovatokban. Azt gondolja, hogy ezzel a megközelítéssel az álláskereső őszinteséget sugároz, differenciált képet ad magáról és így kompetensebbnek, jobb önismerettel rendelkezőnek tűnik a többi pályázónál. Emellett azt is jelzi, hogy tanult a hibákból, még egyszer ugyanabba a folyóba ugyanis ritkán lép bele az ember.
„Egy lány miatt elvesztegettem egy évet”

Scardino ennek szellemében állította össsze saját CV-jét. Nézzük, hogyan. Egyrészt a munkatapasztalat és az iskolai végzettség rovatokhoz kommenteket fűzött (Ilyeneket: „egy szabadszellemű lány miatt elvesztegettem az első évemet”...”az utolsó évben negyedévente 20 kreditet végeztem, ahelyett a barátokkal töltöttem volna több időt”...”olyan portfólióval végeztem, ami nem tükrözi a munkastílusomat”).

„Meetingeken rajzolok”

Megjelennek olyan szokatlan rovatok, mint „Elszalasztott elismerések”, „Nem meglévő képességek”, „Rossz referenciák”. Az el nem ért, de kitűzött célok között említi, hogy rádiós műsorvezetői karrierje nem indult el, nem nyert egyetemi versenyen kitüntetést, elveszítette a szoftball bajnokság döntőjét. A képességek hiányánál megjegyzi: hazaviszi a munkát, ami nem tetszik a feleségének, találkozókon jegyzetelés helyett rajzol, nehezen jegyez meg neveket, pontosabb is lehetne. Emellett megad olyan korábbi munkaadókat/üzleti partnereket referenciaként, akikkel nem volt sikeres az együttműködése.

10 pályázat, 5 interjúmeghívás

Hogy mennyire hatásos az „őszinte CV”? Scardino ezt is tesztelte. Elkészítette hagyományos, csupa pozitívumokat és a tényeket tartalmazó önéletrajzát az „őszinte” mellett és elküldte 10-10 állásajánlatra. Persze nem ugyanazokra, de képzettségéhez és szakmai múltjához illeszkedőkhöz (blogger, szerkesztő, kreatív vezető, főszerkesztő). A 10 hagyományos CV-re egyetlen visszajelzés érkezett és nulla interjúmeghívás míg a 10 „őszintére” 8-an reagáltak, 5 helyen interjút is ajánlottak.

Akadt olyan munkaadó, aki pontosítást kért az „őszinte” CV-hez. Ő jelezte, hogy imádja, hogy formabontó módon jelentkezett, és arra kérte Jeffet, írja meg, hogy van-e újságírói tapasztalata. Ez a munkaadó hagyományos CV-esetén valószínűleg átsiklott volna Jeff pályázatán.

Egy másik toborzó viccnek hitte az elején, aztán rájött, hogy ez a bemutatkozás és nagyon örült ennek a megközelítésnek

Jeff Scardino önéletrajzi mintája itt tölthető le.

Nyerő lehet egy ilyen megközelítés a magyar álláskeresők körében?

Vannak kétségeink.

- Kreatív területeken jó eszköz lehet kitűnni a tömegből, egyedinek mutatkozni. Addig, amíg ez eredetinek számít és nem lesz belőle elcsépelt fogás.

- Aki kozmetikázni akar CV-jén, ezzel a formával is megteheti. Ráadásul ha nincs meg a megfelelő önismerete, akkor nem tudatosan - ha megvan, akkor tudatosan - jelentős gyengeségeket hallgathat el, míg apróbb, kevésbép jelentős gyengeségekkel terelheti el a figyelmet és keltheti az őszinteség látszatát.

- Ki az a toborzó, aki ilyen jelöltet „bevállal”? Akad, akinek megfordul a fejében, hogyan tudom döntésemet igazolni a felettesek felé, ha a jelölt később nem válik be. Főleg egy konzervatív vállalati környezetben.

Mivel azonban Magyarországon hasonló próbálkozásról nem hallottunk, bátor álláskeresőként kreatív területen meg lehet próbálni. Az újdonság erejével fog hatni.

  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk