Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Jogsértő a rendelkezésre állási támogatás elvonása?

Diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek tartja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) azt a törvényi rendelkezést, hogy egy családban csak egy ember részesülhet a tartós munkanélkülieket támogató rendelkezésre állási támogatásból (rát).

Horváth Aladár, az RPA elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a január elsején életbe lépett törvénymódosítás sérti a jogbiztonság alapvető követelményét, veszélyezteti a szociális biztonsághoz való jogot, és ellentmond az állam családok és gyermekek védelmére irányuló alkotmányos kötelezettségének, ezért a jogszabály megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól.

A jogvédő szerint a rendelkezés - amelynek alapján egy családban csak egy ember kaphatja a havi 28.500 forintos támogatást - emellett veszélyezteti az emberi méltóságnak megfelelő szociális ellátás szintjét. Mivel rendkívül súlyosan érinti a mélyszegénységben élő roma családokat, felvetődik a romákkal szembeni közvetett diszkrimináció, ezért a héten a MET-tel közösen beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz a törvény megsemmisítéséért.

"Felszólítjuk a kormányt - folytatta -, hogy tegyen azonnali intézkedéseket az éhség megszüntetésére.” Gyógyszert és tüzelőt kell adni a szegény embereknek, a segélyszervezeteket arra kérik, hogy a mélyszegénységben - főként borsodi és szabolcsi falvakban - élő embereknek juttassanak élelmiszersegélyt.

Horváth Aladár azt mondta: olyan embertelen világot teremtett az elmúlt húsz év, amelyben normálisnak tűnni már művészet, ezért talpára kell állítani az országot, minden józanul gondolkodó embernek az ügy mellé kell állnia.” Az RPA elnöke szerint a 300 ezer embert érintő rendelkezés mindössze tízmilliárd forint megtakarítást hoz az államnak, de a mélyszegénységben élőket emiatt az éhhalál és a fagyhalál fenyegeti.

Iványi Gábor, a MET vezetője kijelentette: semmilyen kormányprogram nem segíti a szociális ellátást, és hiányzik a szolidaritás elve. A lelkész szavai szerint az emberek életben maradását akadályozni méltatlan és tisztességtelen dolog.

Az RPA és a MET vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: a rát célja az lenne, hogy újra integrálja a munka világába a tartósan munkanélkülieket, de valójában a rendelkezés arra kényszeríti az embereket, hogy váljanak el, családok költözzenek szét, és erősíti a szélsőjobboldali eszemét, a szegény- és cigányellenességet.  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk