Megjelent: 5 éve

Jogszerű, hogy öt éve rehabilitációs ellátást kapok?

A 2012.06.22 napján kelt 510057/2012 számú I fokú orvosi szakvélemény szerint nevezett rehabilitálható, de komplex rehabilitációja nem javasolt. Nevezett III. csoportú rokkantnak tekintendő. Egészségkárosodása Összérték: 63 százalék Állapota C2-es minősítési csoportba tartozó. Rehabilitálható, foglalkozási rehabilitáció nem javasolt (III. Rehabilitációs javaslat. Tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, azonban egyéb körülményei miatt a foglalkozási rehabilitációja nem javasolt.) 2012 első havi törvénymódosításnál átsoroltak rehabilitációs ellátásra. Azóta is ezt az összeget és ilyen jogcímen kapom. Kérdésem jogszerű-e ez az ellátás öt éven keresztül? A törvények és a rendeletek között ezen besorolással nem is kaphatnék rehabilitációs ellátást rokkant ellátást olvastak. A rehabilitációs ellátás 2+1 évre hosszabbítható 3 év után nem járhat rehabilitációs ellátás csak rokkant. A rehabilitációs kártyát még sem a rehabilitálhatóság időpontjától azaz 2012.01.01 postázták hanem 2014.05.07 bocsátották rendelkezésemre. Kérdésem lényege hol és melyik ügyintéző hibázott és nézte el a törvényeket.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Felvetéséből nem derül ki, hogy 2012 évet megelőzően részt vett-e felülvizsgálaton, és amennyiben igen, egészségkárosodása mértékét miben állapították meg, illetve milyen típusú ellátást kapott. Ezek a tények ugyanis jelentős mértékben meghatározzák, hogy a 2012-ben újra megállapított ellátás milyen korlátozásokat von maga után Önre nézve.

A leírtak alapján feltételezhető (kérem, erősítse meg), hogy Ön 2011. december 31-én (és azelőtt) III. csoportos rokkantsági/baleseti rokkantsági nyugdíjban/rendszeres szociális járadékban/átmeneti járadékban/bányász dolgozók egészségkárosodási járadékában részesült, és 2011. december 31-éig az 57. életévét nem töltötte be.

Azok részére, akik ebbe a csoportba tartoznak, a meglevő ellátást 2012. január 1-jétől rehabilitációs ellátásként folyósítják azzal, hogy az ellátás összege megegyezik a 2011. december hónapra járó - a III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülők esetén a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt - ellátás összegével. (A soron következő felülvizsgálat során elvégzendő komplex minősítés eredményeként megállapítható "új" rehabilitációs ellátás várható összege ennél várhatóan kisebb lesz, hacsak nem következett be olyan állapotrosszabbodás, amely rokkantsági ellátás megállapítását teszi szükségessé!)

Az így megállapított rehabilitációs ellátásban részesülőnek

- nincs együttműködési kötelezettsége a rehabilitációs hatósággal (így természetesen meg sem szűnhet az ellátás az együttműködési kötelezettség nem teljesítése miatt),

- nincs 3 éves korlát a rehabilitációs ellátás tekintetében (vagyis az ellátás nem szűnik meg legfeljebb 3 év elteltével, hanem annak időpontjától függetlenül a következő felülvizsgálat tényleges elvégzéséig tart, amelyen sor kerül a komplex minősítésre, és annak eredményétől függően állapítják meg az "új" ellátásra való jogosultságot vagy a jogosultság elvesztését),

- nem kell szüneteltetni a rehabilitációs pénzbeli ellátás folyósítását arra az időtartamra, amikor az ellátott keresőtevékenységet végez vagy közfoglalkoztatásban vesz részt, ha a heti munkaideje a 20 órát meghaladja, és akkor sem, ha keresőképtelen, ehelyett az ellátott (a felülvizsgálatát követően hozott és a már "új" rehabilitációs ellátásáról szóló döntést követő harmadik hónap első napjáig) keresőtevékenységet a Tny., illetve az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól szóló 387/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet 2011. december 31-én hatályos rendelkezései szerint végezhet,

- viszont a rehabilitációs szolgáltatások keretében nem kell biztosítani sem a megváltozott munkaképességű személy megfelelő munkahelyen történő munkavégzésre való felkészítéséhez szükséges szolgáltatásokat és megfelelő munkahelyen történő elhelyezkedése érdekében a rehabilitációs célú munkaközvetítést,

- továbbá nem kell alkalmazni a rehabilitációs pénzbeli ellátás havi összegének megállapítására vonatkozó általános rendelkezéseket, viszont ilyen esetben a rehabilitációs ellátás összegét sem emelik a Tny. nyugdíjemelésre vonatkozó szabályai szerint.

Az ilyen érintett személyeket a nyugdíjfolyósító szerv 2012. január 31-éig tájékoztatta arról, hogy

a) az ellátás rehabilitációs ellátásként kerül folyósításra,

b) rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatásra jogosult,

c) amennyiben keresőtevékenység végzésére rehabilitáció nélkül nem képes, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez 2012. március 31-éig benyújtott nyilatkozatában kérheti a komplex minősítés elvégzését (a c) pont szerinti jognyilatkozat elmulasztása azzal járt, hogy a rehabilitációs ellátását 2012. május 1. napjával meg is szüntették).

A fentiek alapján elmondható, hogy nem az ügyintézője „nézte el a törvényeket”, hanem egész egyszerűen más-más vonatkozik az egyik ellátottra és a másikra az ellátórendszer 2012-es évet megelőző sokrétű törvényi szabályozásaiból adódóan. Jelen rendszer célja a múltbelinél átláthatóbb, strukturáltabb törvényi háttér kiépítése, és annak a gyakorlatba történő átültetése.

Ha Ön 2011. december 31-én az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt több mint öt évvel állt és III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesült, 6 havi keresete átlaga nem haladhatja meg 1, a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj összegének a kétszeresét, ÉS 2, a mindenkori kötelező legkisebb munkabár összegét (2015: 105.000 Ft).

Ezzel szemben, ha Ön 2011. december 31-én az irányadó öregségi nyugdíj betöltése előtt több mint öt évvel állt és rendszeres szociális/átmeneti járadékban/bányász dolgozók egészségkárosodási járadékában részesült, 6 (egymást követő) havi keresete átlaga nem haladhatja meg a mindenkori kötelező legkisebb munkabér 80 százalékát.

Aki válaszol:

Megváltozott munkaképességgel kapcsolatos szakértő - Kappel Katalin

Kappel Katalin vagyok, munka- és szervezetpszichológus. Pszichológus diplomámat 2010-ben az ELTE munka-, döntés- és szervezetpszichológia szakirányán szereztem. Ezt követően a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszékén munka- és szervezet szakpszichológus képzést végeztem el.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter