Megjelent: 4 éve

Jöhet a négy napos munkahét

Egy új-zélandi pénzügyi vállalat, a Perpetual Guardian év végén bejelentette, hogy a pár hónapra bevezetett négynapos munkahetes kísérletük sikeres volt - írja a 444.hu.

images

A vizsgált időszakban nőtt a dolgozó 240 ember teljesítménye ezzel pedig a cég profitja is, miközben a munkavállalók jobb közérzetről számoltak be.


A 444.hu emlékeztet arra, hogy az elmúlt években számos hasonló kísérlet zajlott a fejlett országokban, és ezek általában hasonló eredménnyel zárultak. A felvetésnek persze akadnak bőven kritikusai is, akik szerint a munkaidő csökkentése csak tovább ronthatja az amúgy is sérülékeny termelékenységi mutatókat, és felesleges gazdasági kockázatot jelentene az erőltetése.

Nagy-Britanniában a négynapos munkahét egyik legismertebb képviselője egy techvállalkozó, Ankur Shah. Már 2008-ban, amikor a Techlightenment nevű vállalatot vezette, elkezdte kiadni a szerdákat szabadnapként, úgy, hogy közben nem csökkentette az alkalmazottak fizetését. Egy tavalyi interjúban arról beszélt, hogy eleinte a cégen belül is megoszlottak a vélemények, hogy ez jó ötlet-e, voltak, akik ugyanis attól féltek, hogy káoszba fullad majd a munkaszervezés.

De hamar kiderült, hogy erről szó sincs: miután mindenki hozzászokott, alkalmazottak és a vezetők is megszerették az új modellt.

444.hu

  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek