kapubanner for mobile
Megjelent: 20 éve

Kálmán Erika - A vezetési kurzusokon nemigen tanítják, hogyan kell lelket önteni az emberekbe

A vállalatvezetőnek nem a gépekhez, a gyártástechnológiához, sokkal inkább a cégmenedzseléshez kell értenie - ezt a tudományt képviseli bizonyított eredménnyel a BorsodChem korábbi kommunikációs vezetője, Kálmán Erika, aki egy év alatt feltámasztotta a debreceni DexTool szerszámgyártó céget. A tömegtermelés birodalmából az egyedi, nagy hozzáadott értéket képviselő termékek világába a közgazdász hölgynek jobban sikerült átlépnie, mint szakembereket találnia a munkaerőpiacon az értékes gépek kezeléséhez.

- Hat-nyolc éve Rudnay Jánosra csodálkozott rá a hazai üzleti élet nagyobbik része: a Philips egykori magyarországi vezetője pécsi sörgyári igazgatói minőségéből is átigazolt és egy alföldi cigarettagyár első számú menedzserévé vált. A hitetlenkedők szerint harmadszorra nem sikerülhet: annyira más a három cég, hogy képtelenség a véletlen sikerből tudatos sikert létre hozni. Az élet Rudnay Jánost igazolta. Most, 2002-ben és 2003-ban hasonlóan nagy váltások példatárával lepi meg a közvéleményt a bölcsészből közgazdásszá avanzsált Kálmán Erika, a debreceni székhelyű DexTool Kft. ügyvezető igazgatója?

- A cégmenedzselés többé-kevésbé különválasztható a tényleges terméktől. Ilyen alapon lehetséges, hogy alig több mint egy évvel ezelőtt még egy másik hazai város vállalatánál a cégkommunikációért - a BorsodChem befektetői kapcsolataiért, a részvénykönyv vezetéséért, a belső PR-ért - voltam felelős, most pedig egy műanyagipari szerszámokat gyártó vállalat irányítása a dolgom Debrecenben.

- Ez utóbbi vállalat egyfajta válságmenedzselésével bízták meg, azzal, hogy talpra állítsa a DexTool Kft.-t. Vagyis a cégműködés pénzügyi, piaci, költséggazdálkodási, humánpolitikai folyamataival volt és van dolga, nem a műszaki, technológiai részletkérdésekkel. Ez a vállalatirányítási, menedzseri ismeret, készség kellhetett Rudnay Jánosnak a Philipsnél, a sör-, majd a cigarettagyárnál, Kálmán Erikának pedig a vegyipari nagyvállalatnál, most meg a szerszámgyártó kft.-nél?

- A Karsai Holding Rt. felkérése valóban egyfajta válságmenedzselésre vonatkozott, hiszen az akkor megvett debreceni vállalat gyakorlatilag kiürült, munkatársaitól megvált. A műanyagipari szerszámkészítő céget piac- és versenyképes vállalkozássá alakítása - feljavítása - valóban érdekes kihívás egy közgazdásznak. És hogy nem lehetetlen dolog életet lehelni egy haldokló cégbe, azt az is bizonyítja, hogy 2003 májusának végén már bele mertünk vágni abba, hogy próbagyártás nélkül, egyenesen a vevő palackozója számára megkezdtük az úgynevezett PET-flakonok tömeggyártását. A háttér, az előzmény az érdekes, az, hogy a jóval bonyolultabb, több szervezést, nagyobb technológiai fegyelmet igénylő szerszámgyártás addigra már jegyzett piaci szereplővé tette a DexToolt. A vállalat nyereséget ért el, pénzügyi értelemben is biztonságot teremtett magának. Pedig éppen a szerszámgyártással küzdötte le magát az előző tulajdonosnál a vállalat egészen a bezárásig 2002. májusa előtt.

- A tavaly megvett "üres" cég benépesítése, gépesítése és megrendelésekkel való ellátása akkor ér valamit, ha tartósan képesek talpon maradni: bővül, növekszik a vállalat. Ez is megy?

- Megy, pontosabban: mehetne. A kft. nem múló gondja, hogy nem talál elegendő szakembert a munkaerőpiacon. Az esztergagépekkel, síkköszörűkkel, szikraforgácsoló és CNC megmunkáló központokkal dolgozó üzemünk maholnap a honi eléggé hiányos szakképzés áldozatává válhat. Előfordulhat, hogy akár még le is kell állítani egyik-másik nagyértékű termelő berendezésükét.

- Ami a félmúltban tényszerűen megtörtént, a DexTool Kft.-t az előző tulajdonos szó szerint üresen adta el: a dolgozókat gyakorlatilag elbocsátotta. Ha a munkaerőtoborzást egy évvel ezelőtt meg tudta oldani, akkor a piaci szakemberhiány miatti gondok enyhítésére könnyebben találhat orvosságot a válságmenedzser ügyvezető igazgató. De mi is történt a DexTool Kft-nél egy évvel ezelőtt?

- Tavaly még valóban más volt a cégvezetés és az üzem újra indítására toborzott munkatársak közötti viszony is. A vezetési kurzusokon nemigen tanítják, hogyan kell - egyáltalán kell-e - lelket önteni az emberekbe. Csakhogy a széthullott cégbe fölvett - többnyire az üzem régebbi érájából származó, bizalmatlan, megfélemlített - embereket meg kellett "szólítani", hitüket vissza kellett adni, mégpedig nem tankönyvi szabványok szerint, lévén azok nem voltak. Nem is akartam magához "rendelni" a szakmát, nem értettem a CNC megmunkáló központhoz, legfeljebb annyira mélyedtem el annak tudományában, hogy megtudtam: egyetlen késlekedő mozdulat, elhibázott program akár pillanatok alatt milliós károkat okozhat. A velem is, a vállalattal is bizalmatlan emberekben azonban bízni kellett - nem az íróasztala, hanem a gép mellett, napokon, heteken keresztül.

- Ehhez képest - hírlik - a múlt év karácsonya előtt fát állíttatott az üzemben. A legöregebb DexToolosok sem láttak még ilyet. Ennyin múlott?

- Az elmúlt tízegynéhány hónap alatt arra kellett koncentrálni, hogy - amint egykoron a kazincbarcikai nagyvállalatnál is - mindenkinek megtalálja a helyét. A hatásköröket, a felelősséget "szerveztük hozzá" a munkatársakhoz, kinek-kinek képességei, ambíciói szerint. Felállítottuk a számonkérés egységes, egzakt rendszerét is.

- A szakirodalom a módszert úgy vizsgálja, hogyan lehet egységes rendszerré alakítani a kollektív és az egyéni döntéseket, s milyen módon kell gazdálkodni a szakmai, a piaci, az általánosabb gazdasági információkkal ahhoz, hogy a különböző részterületek, illetve a teljes folyamatok felelősei elégséges rálátással rendelkezzenek, intézkedéseik ezáltal szerves részeit alkossák a vállalati szervezet működtetésének. A kazincbarcikai nagyvállalati közgazdász önálló cégvezetővé válva többet és több dologról dönt, miközben ő maga máshol helyezkedik el a hierarchiában - ugyan milyenek a mai tapasztalatai?

- A váltást azt jelentette, hogy az új munkahelyen általában egyedi termékek megtervezésével, előállításával lehet üzleteket generálni. Ez merőben más döntéseket, eltérő üzletpolitikát igényel, mint amilyennel találkozhattam a kazincbarcikai nagyvállalatnál, ahol elsődlegesen alapanyagok tömegtermelésével foglalkoznak. Debrecenben az egyedi gazdaságosságára, a rugalmasságra, a munkatársak önszervezésére kell építeni az eredményesség érdekében. Éppen ennél a pontnál derült ki igazán, hogy mennyire más egy ember kommunikációját szervezni - a többi között ez volt a dolgom a BorsodChemnél -, mint első számú vállalati vezetőként kommunikálni. De ezen a váltáson - a munkatársak önszervezését elősegítő folyamatos párbeszéden és állandó döntéseken - múlott az, hogy cégünk megtalálta a helyét a piacon, a szerszámok megrendelői készek megvenni azt a hozzáadott értéket, amit az ő termelésük minősége, gazdaságossága érdekében a gyártmányokba "betervez" és beépít a DexTool. A végeredmény pedig az, hogy a kft.-nk egyre komfortosabb: visszatalált a piacra, egyszerre gyárt bonyolult, tudásigényes szerszámokat és idén májusa végétől félliteres palackokat ezerszámra.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek