Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Kamerákkal az irodai szarkák ellen

Miért éreznek késztetést az alkalmazottak arra, hogy csenjenek a munkahelyükről ezt-azt? Egy kis írószert, papírt vagy CD-t?Oroszországban egy cég érdekes kísérletet vezetett be: 60 videokamerát szerelt fel, amelyekkel az iroda minden zugát szemmel lehet tartani, a monitorokat pedig minden munkatárs nézheti. Állítólag megszűnt mindenfajta lopás.

Nemzetközi felmérések szerint, ha valaki heti 40 órát tölt az irodában, az ott lévő tárgyakat lassan a sajátjának tekinti, és rendszeresen haza is viszi. Ez az irodai alkalmazottak 70 százalékára jellemző, igaz, a többség csak kisebb értékeket emel el. Van, aki például kizárólag gémkapocsra specializálódott, láncot készít belőle, mert ez megnyugtatja. A legkelendőbbek azonban az irodai eszközök: tollak, papír és a még nem használt CD-k.

Nagyobb a baj, ha valakit elbocsátottak, mert akkor ő visz mindent: faxpapírt, irattartót, asztali számológépet, még a monitort is. Ám minél nagyobb a cég, annál elnézőbb az ilyen fajta önkiszolgálással szemben. Az irodaszereket fogyóeszköznek tekinti, és úgy véli, a gemkapocsfogyasztás számontartása többe kerülne, mint maga a megfigyelt árucikk. A legtöbb főnök úgy tartja, ha beosztottja csak mértékkel lop, az még elviselhető. A problémák ott kezdődnek, amikor rendszeresen eltűnnek a számítógép-alkatrészek, vagy a kollégák pénztárcái, esetleg bundái.

Oroszországban egy cég érdekes kísérletet indított. 60 videokamerát szerelt fel, amelyekkel az iroda minden zugát szemmel lehet tartani, és a monitorokat a biztonsági személyzet mellett valamennyi munkatárs nézheti. Állítólag meg is szűnt mindenfajta lopás.

A szakértők szerint a munkahelyi lopások visszaszorítására a titokban felszerelt, álcázott videokamerák a leghatékonyabbak és különböző csalétkeket helyeznek ki az irodai szarkák leleplezésére, akik között a statisztika szerint több a férfi, mint a nő.


Magyar Rádió
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így utazz biztonságosan

Az utazás egy sokak által kedvelt hobbi és kikapcsolódás. Sok munkavállaló indul a nyári szabadság alkalmával útnak, hogy aktívan pihenje ki a... Teljes cikk

21 kollégáját mérgezte halálra egy német munkás

A rendőrség nyomozást folytat egy férfi ellen, aki a gyanú szerint az elmúlt 18 évben több, mint húsz kollégáját mérgezhette meg - írja a 444.hu Teljes cikk

Már nem is adataid kellenek, hanem a videokártyád - a kriptovaluta és a hackerek

A kriptovaluták népszerűségével együtt az áruk is emelkedik és minden zuhanás ellenére az egyik legjövedelmezőbb befektetésnek bizonyultak az... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár