Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

KASZ: munkahelymegőrzés vasárnapi zárva tartással

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint az üzletek vasárnapi zárva tartásával munkahelyet lehetne megtartani.

Sáling József, a KASZ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a gazdasági válság kezeléseként fel lehetne vetni az üzletek vasárnapi zárva tartását, amelynek fontos szerepe lenne a munkahelymegtartáson túl a munkahelyi légkör javításban. A szakszervezet szerint ha egy nappal rövidülne a boltok nyitva tartása, a meglévő létszámot ideálisabban be lehetne osztani, csökkenne a cégek költsége, többek között azzal, hogy nem kellene vasárnapi túlórapótlékot fizetni.

A kereskedelmi szakszervezet elnöke a helyzetet jellemezve utalt arra, hogy a kereskedelmi cégek is keresik a forgalom csökkenése miatt az üzemidő, a foglalkoztatotti létszám csökkentésének lehetőségét. Megítélése szerint a kis- és középvállalkozások esetében már nem lehet tovább létszámot csökkenteni, a nagyobb alapterületű egységekben pedig nagy az dolgozók leterheltsége.

Sáling József elmondta, hogy a szakszervezeti javaslatot több hazai kereskedelmi szövetkezet, kisvállalkozás és jó néhány multinacionális cég támogatja. Nemrégiben megállapodtak több kereskedelmi munkaadói szövetségekkel is arról, hogy szakmai anyagot, elemzést készítenek a vásárnapi zárva tartás gazdasági hatásáról, amelyet az érintettek bevonásával megvitatnak.
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A magyar robotkatica is részt vett a World Robot Olympiadon

A robotikai világolimpián négy kategóriában és hat korcsoportban összesen hat magyar csapat versenyzett. Teljes cikk

Közreműködőket keres az adóhatóság

A leendő közreműködő szervezeteknek csak regisztrálniuk kell egy adatbázisba. Teljes cikk

Technológiai támogatásra pályázhatnak kkv-k

A vállalkozások 5 és 40 millió forint közötti támogatást igényelhetnek - jelentette be Rákossy Balázs. Teljes cikk