kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Kétmilliárd forintnyi támogatással tehetséggondozási program indul

Tehetséghidak elnevezéssel új, tehetséggondozási program indul, amely a közoktatási és civil kezdeményezéseket csaknem 2 milliárd forinttal támogatja a következő másfél évben - jelentette be Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szombaton, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Tehetség Program keretében uniós támogatással megvalósuló projekt 2013 januárjától 2014 nyaráig biztosít lehetőségeket a tehetséges fiatalok és a velük foglalkozó pedagógusok, pszichológusok és szülők számára. A program felhívásai folyamatosan jelennek meg a www.tehetseghidak.hu weboldalon.

Hoffmann Rózsa beszédében az új köznevelési törvény kiemelt céljának nevezte a társadalmi leszakadás megakadályozását és a tehetséggondozást. Az oktatási kormányzat a természettudományos tagozatokra helyezi a hangsúlyt, de az államtitkár kiemelte az alapfokú művészeti iskolák jelentőségét is.

A tehetséggondozásról szólva elmondta: nevelésük egyénre szabott, de ehhez megfelelő empátiát, szakértelmet és alázatot vár el a pedagógusoktól. A Tehetséghidak program a jövőben együtt fog működni a január elsejétől felálló tankerületi igazgatóságokkal és igazgatókkal – tette hozzá.

A Tehetséghidak program fő célkitűzései között szerepel a kiemelkedően tehetséges fiatalok támogatása egyebek mellett évközi és nyári tehetségfejlesztő programok révén, valamint a hátrányos helyzetű és a sajátos nevelési igényű tehetségek számára speciális programok kidolgozása – számolt be a részletekről Bajor Péter projektmenedzser.

A program fontos része az úgynevezett Tehetség Piactér, amely a tehetség közvetlen társadalmi hasznosulását célozza. Ugyancsak kiemelt terület a tehetséggondozók és mentorok képzése – tette hozzá Bajor Péter.

Mint elmondta: a Nemzeti Tehetség Program egy 2028-ig szóló stratégia. Finanszírozása részben a Nemzeti Tehetség Alapból, részben uniós forrásokból, valamint az egyszázalékos adófelajánlásokból áll össze. Bajor Péter emlékeztettet rá, hogy a tavaly befejeződött Géniusz programban 14 ezer tehetséggondozó pedagógus, vagyis minden tízedik tanár képzését támogatták.

A szombati sajtótájékoztatót egy fiatal - saját közlése szerint - 4K! aktivista zavarta meg, aki Hoffmann Rózsa beszédének kezdetén megafon segítségével követelte az államtitkár lemondását, majd elhagyta a termet.

Hoffmann Rózsa - kérdésre válaszolva - megerősítette, hogy amíg a kormányfő bizalmát élvezi, nem fog lemondani. Elmondta, hogy vélhetően a jövő szerdai kormányülésen döntenek a felsőoktatási keretszámokról.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk

Hogyan hasznosítható a gyűjtőbizonylat az ERP rendszerben?

A vállalatirányítási rendszereknek számos olyan funkciója van, ami nagyban megkönnyítheti egy szervezet életét, legyen szó akár az adatok valós... Teljes cikk