kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Kevés magyar tanul külföldön

A finn hallgatóknak már több mint 20 százaléka folytat felsőfokú tanulmányokat külföldön, ezzel pedig teljesítették a 2020-ra kitűzött uniós célt. A magyar hallgatók csupán nyolc százaléka tehető mobilissá a megadott időpontra.

images

A finn hallgatóknak már több mint 20 százaléka folytat felsőfokú tanulmányokat külföldön, ezzel pedig teljesítették a 2020-ra kitűzött uniós célt - hangzott el január 19-én a Mobilitás Magyarországon - lehetőségek és teendők című konferencián, a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE).

"Itthon még az is nehezen működik, hogy a diákok csupán egy-egy tantárgy teljesítése érdekében áthallgassanak más intézmények kurzusaira" - mondta Manherz Károly, az oktatási tárca szakállamtitkára. Nem csak az uniós előírások szólnak azonban a mobilitásról, a magyar kutatóegyetem cím megszerzésének egyik feltétele is a mobilitás megvalósítását emeli ki. A cél eléréséhez azonban áldozni kell, de nem csak a diákok mobilitásán kell javítani, szükség van a tanárok nyelvi képességeinek javítására is - hangsúlyozta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Hozzátette: "Szegeden alig van olyan oktató, aki képes lenne angolul órát tartani, de forrást igényel a külföldi diákok Magyarországra csábítása is."


A spanyolok és az olaszok is mögöttünk állnakA világ összes diákjának 22 százaléka az Egyesült Államokban tanul - mondta el a konferencián Berács József, a BCE Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központjának társigazgatója. Európában az Egyesült Királyság áll az élen: a világ összes hallgatójának 14 százaléka tanul a szigetországban, ahol a brit hallgatók mellett 11,2 százalék külföldi. Magyarországon ugyanez a felsőoktatásban tanuló diákság 3,3 százalékáról mondható el, míg például Spanyolország esetében ez 2,9, Olaszországban pedig csak 1,9 százalékot jelent - fejtette ki. A konferencia több előadója arról beszélt: a legtöbb külföldi hallgató itthon a négy orvostudományi képzést nyújtó egyetemen tanul, így a pécsi, a szegedi, a debreceni intézményben, illetve a Semmelweisen. "A jelenlegi tendenciák mellett 2020-ra 30 ezerre nőhet a külföldi hallgatók száma Magyarországon, ha azonban hatékony stratégiát dolgoz ki az ország, akkor számuk 60 ezerre is emelkedhet" - mondta el Berács József.


Évente nyolc százalékkal nő a külföldön tanuló magyar hallgatók számaAz OECD 2008-as felmérése szerint 1995-ben a nemzetközi hallgatók száma még csak 600 ezer volt, 2005-ben azonban már 2,7 millió diák tanult anyaországán kívül - tájékoztatott Kurucz Katalin, a Tempus Közalapítvány felsőoktatási és K+F programvezetője. Érdemként említette meg, hogy míg Nyugat-Európában ugyan több külföldi diák tanul, mint itthon, számuk jelenleg csökken. Ezzel szemben évente nyolc százalékkal emelkedik azon magyarok száma, akik külföldön szereznek felsőfokú ismereteket. Véleménye szerint a mobilitási hajlandóságot a finanszírozás révén lehetne növelni, elmondta: "Csehországban például az állam az Erasmus program keretein belül megítélt, uniós támogatást ugyanakkora összeggel egészíti ki saját forrásból."


Számos idegen nyelvű oklevélmellékletet rosszul fordítanakAz oklevélmellékletekkel kapcsolatban Mészáros Gábor, az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központjának főosztályvezetője kifejtette: a kezdeményezés, mely szerint a magyar mellett valamely idegen nyelven is igazolják a végzettséget, alapvetően jó. Eddig azonban számos hiba csúszott már a fordításokba. A mellékletek előnye azonban, hogy esetenként a szakképzettséggel járó hazai szakmai kompetenciákat is feltüntetik a végzettség mellett - mondta el Mészáros Gábor.

Edupress
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokkal ismerkedhetnek a Pécsi Tudományegyetem hallgatói

Az érdeklődők a vállalkozásfejlesztésről és a termékek piacosításáról is tanulhatnak. Teljes cikk

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Hétfőn magyarból érettségiztek a diákok. Teljes cikk

Fordított állásbörzét tartanak a Pécsi Tudományegyetemen

A cégek képviselői a jövőbeni gyakornokaikat, munkavállalóikat is megtalálhatják a rendezvényen. Teljes cikk