Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Kevesebben keresnek állást Zala megyében

Csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma Zala megyében, augusztus végén 14 976 álláskeresőt, a júliusinál mintegy 100-zal kevesebbet regisztráltak a kirendeltségeken - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hétfőn.

Az elmúlt öt év során júliusihoz képest a nyár utolsó hónapjában 0,4-0,9 százalék között csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma; az idén a csökkenés mértéke 0,7 százalék volt.

Az álláskeresők 11,5 százaléka - mintegy 1700 fiatal - pályakezdő. Az elmúlt 3 hónapban a megyében mintegy 550 újonnan végzett regisztráltatta magát a munkaügyi szervezetnél. A nem pályakezdők álláskeresők száma viszont - részben a közfoglalkoztatás további mérsékelt bővüléséből adódóan - augusztusban is csökkent.

A nyár utolsó hónapjában a munkáltatók mintegy 1200 - ebből 400 támogatott - új álláshelyet jelentettek be. A legnagyobb létszámban segéd- és alkalmi munkásokat kerestek, valamint munkakörönként 20 főt meghaladó nagyságrendben tehergépkocsi-vezetők, bolti eladók, forgácsolók, hegesztők, szakácsok és lakatosok számára ajánlottak munkát.

Augusztusban több mint 1534 álláskereső került nyilvántartásba, 207-en első alkalommal szerepelnek a regisztrációban. Az ismételten álláskeresővé válók több mint fele egy éven belül vált újra munkanélkülivé, de ötödüknél már 4 évnél is hosszabb idő telt el a regisztrációból való kikerülésük óta.

Az álláskeresővé válók közül több százan segéd- vagy alkalmi munkásként dolgoztak korábban, de a bolti eladók, irodai adminisztrátorok, mechanikai gépösszeszerelők, tehergépkocsi-vezetők, felszolgálók és szakácsok közül is 30-nál többen veszítették el az állásukat.

A regisztrációból kikerülő 1634 álláskereső közül 940-en tudtak munkába állni, mintegy 300-an támogatott foglalkoztatás keretében. Az év első 8 hónapjában elhelyezkedő közel 11 500 álláskereső közül 5500 ember számára támogatott munkakörben biztosítottak munkát.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter