Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Kiben bíznak a magyarok?

A magyarok közepesen bíznak meg embertársaikban, az intézményekbe vetett bizalom szintje pedig változatlan, szintén közepes szinten van - közölte a Tárki Társadalomkutatási Intézet hétfőn az MTI-vel.

Az intézet a legfrissebb kutatásainak eredményéről azt írta, a 2002 és 2011 között zajló felmérések azt mutatják, hogy minél tanultabb valaki, annál inkább bízik a többi emberben. A bizalmat a Tárki kutatása szerint nem befolyásolja a nem, a kor, valamint a lakhely nagysága. Minden vizsgált évben a felsőfokú végzettségűek minimum fele bízott a többi emberben, míg ugyanez az arány a legfeljebb alapfokú végzettségűek között 30-40 százalék között mozog.

Az általános bizalom átlagos szintje 2002 és 2004 között kismértékben nőtt, majd enyhén csökkenni kezdett. A bizalmat egy 0-tól 10-ig tartó skálán pontozva 2011-ben a magyarok átlagosan alig több mint 4 pontot adtak, azaz az általánosított bizalom szintje még a közepes értéket sem éri el - olvasható a Tárki közleményében.

Az intézmények közül a Tárki kiemelte a rendőrséget, valamint az Országgyűlést. Felméréseik szerint a rendőrségbe vetett bizalom az ezredforduló óta lényegében változatlan, ahogy az Országgyűlésbe vetett bizalom is alig változik 2008 óta, és ez utóbbi rendre alacsonyabb a rendőrséghez képest. Összességében a 0 és 10 közötti skálán a magyar lakosság átlagosan 5 pont körüli értéket ad a rendőrségbe vetett bizalom kérdésében, míg az elmúlt három évben ennél is kevesebbet, átlagosan 3-4 pontot adott az Országgyűlésnek.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter