Szerző: HR Portal
Megjelent: 10 éve

Kiderültek a ponthatárok: 97 ezren felvételiztek sikeresen

Megállapították a felvételi ponthatárokat, beváltak az előzetes számítások: a bejutási küszöb 200 pontra emelése valóban "kiejtett" kétezer költségtérítéses hallgatót. A mesterszakok nem teltek be, de pótfelvételire már csak költségtérítéses hely maradt - írja a Népszabadság.

Mintegy 97 ezer fiatal nyugtázza örömmel az Educatio Kft-től kapott sms-t, amelyben az általa elért felvételi pontszámokról és a megpályázott szak ponthatáráról kap értesítést. Az idei 140 ezer jelentkező közül ennyien kerülhettek be valamelyik egyetemre vagy főiskolára. Tavaly 94 ezren vették sikerrel a felvételit.

A felsőfokú szakképzésben, osztatlan, illetve alapképzésben meghirdetett 56 ezer fős támogatott keretszám teljesen betelt. Támogatott mesterképzésre tavalyhoz képest többen, 13 500-an jutottak be, ez még mindig azt jelenti, hogy a bolognai oktatási rendszer második szintjén idén sem telt be a 19 ezer fős támogatott keret.

Pótfelvételit mégsem lehet meghirdetni, így egyáltalán nem lesz több lehetőség államilag támogatott helyekre bejutni. A költségtérítéses helyeket augusztus 10-ig lehet megpályázni.

Az egyetemek és főleg a kisebb, vidéki főiskolák minden bizonnyal gőzerővel próbálják majd toborozni a fizetős hallgatókat, mivel belőlük az idén kevesebb van. Ezt az is jól mutatja, hogy számtalan képzésben húzták meg a határt 200 pontnál, pótfelvételin a normál eljárás ponthatárainál alacsonyabb pontszámmal sem lehet majd hallgatót fölvenni.

Mesterképzésben mintegy 2500-an fognak tanulni szeptembertől költségtérítéses képzésben, felsőfokú szakképzésre, alap, illetve osztatlan képzésre pedig alig 25 ezer fizetős hallgatót vettek föl, kétezerrel kevesebbet mint tavaly. Ennek oka a 200 pontos küszöb meghúzása.

A ponthatárok vegyes képest mutatnak, maximális teljesítményre az idén sem volt szükség sehol, és a legmagasabb ponthatár ismét a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán született: ide 461 pont kellett.

Nem lehet azt a következtetést levonni, hogy az idei felvételizők rosszabb teljesítményt nyújtottak volna, hiszen a ponthatárok rengeteg tényezőtől, például a férőhelyek számától is függnek. Jól mutatják ezt az orvosi képzések ponthatárai. Az általános orvos, a fogorvos, a gyógyszerész és az állatorvos képzésekre idén már csak emelt szintű érettségivel lehetett bejutni, ez pedig többletpontot ér akkor is, ha kötelező. Itt tehát emelkedniük kellett volna a ponthatároknak, de a felvehető létszám növekedése miatt mégsem így történt.

Magas, 400 pont fölötti ponthatár még sok más szakon született: a rendkívül népszerű pszichológia szakra például 444-449 pont kellett, a kommunikációs szakra 401-452, a jogász szakra pedig 409-426 pontnál húzták meg a vonalat. Sok helyen volt elég a 300 pont alatti teljesítmény: 200-299 pont között mozog a határ a 7839 jelentkezési hely közül 1400-nál.

A ponthatárok részletes listája a www.felvi.hu oldalon olvasható.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Maruzsa: június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek

Június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Teljes cikk

Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk