Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Kiemelkedően sok magyar vállalkozónőnek van alkalmazottja

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint tavaly Magyarországon az önfoglalkoztatók 47 százalékának volt alkalmazottja, ezen belül az önfoglalkoztató nők 39 százalékának, a férfiak 51 százalékának. Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos kutatásai szerint az uniós országok közül ez az arány Magyarországon a legmagasabb.

Az uniós országok átlaga csupán 24 százalék volt. Az uniós országok átlagánál a nők esetében 15 százalékkal, a férfiak esetében pedig 20 százalékkal magasabb a magyar arányszám - olvasható az NGM közleményében.

A nők esetében Magyarországot Írország, Németország és Franciaország követi. A férfiaknál 2011-ig Észtország vezette a rangsort, az élbolyban található még Ausztria és Németország. Mind a nőknél, mind a férfiaknál Romániában található a legkevesebb alkalmazottal dolgozó vállalkozó, de Nagy-Britannia is a lista végén foglal helyet ebben e tekintetben.

Az unióban a női foglalkoztatottak 10 százaléka, míg a férfiaknak 19 százaléka önfoglalkoztató. Magyarország kicsit az átlagtól elmarad, de így is az uniós középmezőnyben helyezkedik el. A 28 ország közül a nőknél a 16., a férfiaknál pedig a 19. helyet foglalja el Magyarország.

A legtöbb vállalkozó a mediterrán országokban tevékenykedik, míg az északi országokban a legkevesebb a számuk. A női vállalkozók aránya nem éri el az 5 százalékot Dániában, Észtországban és Norvégiában sem.

A női vállalkozók számának korábbi növekedése az unióban 2008-ban állt meg, míg Magyarországon a 2004-től tapasztalható csökkenést követően 2012 volt az első év, amikor növekedett. Tavaly a 15-64 éves női egyéni vállalkozók száma 8 ezerrel nőtt az előző évhez viszonyítva, és ezzel a 2008-as válság előtti létszámmal lett azonos a számuk. Szintén nőtt az alkalmazottal dolgozó női vállalkozók száma is, ők 2500-zal lettek többen, mint a válság előtti évben.

Szalai Piroska a gazdasági növekedés egyik kulcsát az erős, független, munkahelyeket biztosítani képes kisvállalkozásokban látja. A miniszteri biztos szerint fontos, hogy az uniós szinten kimagasló eredményeket meg tudják tartani a jövőben is - olvasható az NGM közleményében.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezeken a helyeken tart ellenőrzéseket a NAV a következő napokban

A NAV ellenőrei az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, valamint a nyugta- és számlaadást is... Teljes cikk