Megjelent: 13 éve

Kötelező lesz a diplomások pályakövetése

A diplomások elhelyezkedéséről, többek között a jövedelmükről a legtöbbet a különböző karrier- és pályakövetéses vizsgálatok mutatnak be. Ezek az eredmények a képzés sikerességéről is számot adnak. Megmutatják ugyanis, mennyire és miben volt az adott szakon folytatott tanulmány használható és alkalmazható a munka világában. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ múlt héten megjelent tanulmánya ezek eredményeit is vizsgálta.

A nemzetközi gyakorlatban már sikerrel alkalmazott pályakövetéses vizsgálatok egy része központilag koordinált, másik részüket maguk az intézmények végzik. Az 1998-ban, 1999-ben és 2002-ben végzett Fiatal Diplomások Életpálya Vizsgálatának (FIDÉV) középpontjában a felsőoktatási kínálat hasznosulása és a felsőoktatásból kikerülő fiatalok munkaerő-piaci helyzete állt. Az utánkövetéses vizsgálat két, a felsőoktatásból éppen kilépett korcsoport munkaerő-piaci életpályájának megfigyelését, illetve az első és a második időpont között lejátszódott legfontosabb folyamatok elemzését foglalta magában.

A vizsgálatokból kiderült, hogy az egyetemi végzettségűek lényegesen magasabb arányban dolgoztak felsőfokú képzettséget igénylő foglalkozásokban, mint a főiskolai végzettségűek. Az egyetemi diploma ebben az értelemben nagyobb stabilitást, illetve stabilabb munkahely/iskolai végzettség illeszkedést jelentett. A foglalkozás és a tudományterület kapcsolatának elemzése szerint a bölcsész és az egészségügyi szakképzettségű pályakezdők kiugróan magas arányban, az agrár szakképzettséggel rendelkezők pedig igen alacsony arányban dolgoztak felsőfokú képzettséget igénylő foglalkozásban. Az 1999-ben nappali tagozaton végzett diplomás foglalkoztatottak 2000. szeptemberi nettó havi átlagkeresete 65 ezer forint volt.

Az idei évtől kezdve minden egyetemen és főiskolán kötelező lesz a pályakövetési vizsgálatok elvégzése. A felsőoktatási törvény kimondja: "A felsőoktatási intézmények - önkéntes adatszolgáltatás alapján - ellátják a pályakövetés feladatait, amelynek keretében figyelemmel kísérik azoknak a munkaerő-piaci helyzetét, akik náluk szereztek bizonyítványt, oklevelet."
A kereseteket szakcsoport szerint vizsgálva első helyen a közgazdasági és az informatikai, a másodikon a műszaki diplomával rendelkező fiatalok helyezkedtek el. Az utolsó helyeken a tanítók és óvodapedagógusok, és a kis, illetve nemzetiségi nyelvekből diplomázott pályakezdők találhatók. Ők is megelőzik azonban a testkulturális végzettségű fiatalokat. Az egyes szakcsoportokon belül az egyetemi diploma átlagos értéke havi nettó keresetben mérve mindenütt magasabb, mint a főiskolai diplomáé. Az egyetemet végzett közgazdászok például átlagosan csaknem 38 százalékkal keresnek többet, mint a főiskolát végzettek.

Bár ma már egyre több felsőoktatási intézmény végez pályakövetéses vizsgálatot, ezek közül kiemelkedik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Diákközpont által végzett pályakövetés. A műszaki szakokra járó egyetemi és főiskolás hallgatók 40 százalékát képző BME Diákközpontja évente készít felmérést a végzett hallgatók és a végzetteket alkalmazó cégek körében. A legutóbbi, 2005-ös pályakövetési adatfelvétel szerint a 2004-ben végzettek havi bruttó átlagjövedelme 2005-ben több mint 260 ezer forint volt. A szellemi foglalkozásúak számított havi bruttó átlagkeresete 2005-ben pontosan 222.768 forint volt, így az átlagos országos helyzethez képest tehát a BME-n végzettek továbbra is kedvező helyzetben vannak. Az itt diplomázók emellett gyors előmenetelre számíthatnak, a 2002-ben végzettek jövedelme 2 év alatt 33 százalékkal nőtt.

(edupress.hu)
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Külföldi diákok nem tanulhatnak tovább olyan amerikai egyetemen, ahol csak online oktatás folyik

Az Egyesült Államokban a legtöbb egyetem távoktatást tervez legalább az első félévre. Teljes cikk

Saját pénzükből költöttek a távoktatásra a tanárok

Laptopra, webkamerára, gyorsabb internetelőfizetésre is költöttek a pedagógusok. Teljes cikk

A digitális tanítás a jövőben is része lehet az oktatásnak

A csütörtökön elfogadott módosítás értelmében például a szombatra áthelyezett munkanapokon is lehetőség nyílna a digitális oktatásra. Teljes cikk