Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Közalkalmazotti juttatásokat követelnek a szombathelyi kórház dolgozói

A közalkalmazotti bértábla bevezetését és a közalkalmazottként dolgozó egészségügyieknek járó, kétszer 49 ezer forintos bérkiegészítés pótlását követelik a szombathelyi Markusovszky Kórház dolgozói - mondta Takáts Lajos, az Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezetének helyi vezetője, a kórház orvosa.

images

A dolgozókat komoly anyagi hátrány érte amiatt, hogy a fenntartó Vas Megyei Önkormányzat 2007 októberében nonprofit zártkörű részvénytársasággá alakította át a kórházat, ezzel ugyanis elestek több juttatástól, s a jövedelmük legalább 10 százalékkal kevesebb, mint a hasonló egészségügyi intézményekben dolgozó közalkalmazottaké.

A kórház vezetése felmondta a kollektív szerződést, harmadik éve nem emelkednek az alapbérek, megszűnt az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás, nem fizetnek hűségjutalmat, csökkent a szabadságok ideje, de nem emelkedett az illetménypótlék sem.

A dolgozók tiltakozásul hétfőn rövid figyelmeztető demonstrációt tartottak a kórház előtt. Takáts Lajos közölte: ha követeléseiket nem teljesesítik, további hasonló akciók várhatók, bár ennek részleteiről még nem egyeztettek.

A szakszervezeti vezető közlése szerint a kórház dolgozóinál azzal "telt be a pohár", hogy nem részesülhetnek abban a 49-49 ezer forintos, februárban és márciusban esedékes bérkiegészítésben, amelyről a kormányzat és néhány szakszervezet megegyezett, és amelyet csak közalkalmazottaknak fizetnek ki. Takáts Lajos úgy véli, ezt a megállapodást kiterjeszthették volna azokra a kórházakra is, amelyek dolgozói - megfogalmazása szerint - önhibájukon kívül lettek gazdasági társaság alkalmazottjai. Hozzáfűzte: tudomása szerint van olyan megye, ahol a fenntartó önkormányzat hasonló módon nonprofit gazdasági társasággá alakította át a kórházat, de vállalja a bérpótlék kifizetését, amelyre később központi költségvetésből próbál forrást szerezni.

Mint hozzátette, annak idején, amikor a Markusovszky Kórházat átalakították, azt ígérték, hogy a működési forma megváltozása miatt nem fogja hátrány érni a dolgozókat. Ezzel szemben azóta sincs kollektív szerződés, a kórház pedig egyáltalán nem működik hatékonyabban, mint korábban - érvelt Takáts Lajos.

Az MTI megkereste a Markusovszky Kórház vezetését is, de nem kívántak nyilatkozni. Kovács Ferenc (Fidesz), a Vas Megyei Közgyűlés elnöke szerint a kormányzat hibája, hogy nem finanszírozza az egészségügyet, olyan mértékű forráskivonást hajtott végre a kórházaknál, amely veszélyezteti az ellátást.

Hozzáfűzte: kormányzati igény volt, hogy a kórházak többsége alakuljon át gazdasági társasággá, most pedig a kormány úgy próbál meg spórolni, hogy pozitív diszkriminációban részesíti azokat az egészségügyi intézményeket, amelyek megmaradtak állami kézben vagy nem alakultak át.

Kovács Ferenc közlése szerint a megyei önkormányzatokat érintő elvonások miatt nincsenek olyan helyzetben, hogy a pénzt megelőlegezhetnék. A közgyűlés elnöke reményét fejezte ki, hogy rövidesen olyan kormány alakulhat, amely - mint mondta - képes lesz megoldani az egészségügy problémáit.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk